Előfizetés

Elnémulhat az ELTE épületéből sugárzó egyetemi rádió

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.14. 12:08

Fotó: Shutterstock
Kizárta az EPER-t a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a pályázatból.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa formai hibára hivatkozva kizárta az ELTE épületéből sugárzó egyetemi rádiót az eddigi frekvenciájára, a Budapest-Belváros-Astoria FM 97,0 MHz-re kiírt pályázatból. Emiatt jelenleg már csak néhány hónapig biztos, hogy a rádió használhatja a földfelszíni frekvenciáját, ráadásul pénzügyi támogatásoktól is eleshet – írja a Media1. A Media Universitas Alapítvány által fenntartott EPER (Első Pesti Egyetemi Rádió) honlapján Jamriskó Tamás főszerkesztő azt írta, hogy hiába adták be a 183 oldalas pályázatot, a Médiatanács megtagadta a pályázati nyilvántartásba vételt, így nem indulhatnak a frekvenciapályázaton. A Médiatanács döntésének indoka az NMHH értesítése alapján az volt, hogy a rádió
„nem mutatta be a Pályázó hatályos adatait tartalmazó, a nyilvántartó szerv által 30 (harminc) napnál nem régebben kiállított papír alapú eredeti okiratot vagy annak hitelesített másolatát, csupán egy bírósági honlapról kinyomtatott, a Pályázó adatait tartalmazó dokumentumot adott be.”

A rádió vezetése a pályázat szövege alapján úgy értelmezte a kiírást, hogy elegendő lehet a bíróság civil szervezetek nyilvántartásából lekért és papír alapon beadott eredeti irat. Az NMHH Médiatanács szerint azonban ez nem így van, hanem be kellett volna menni a dokumentumért a Fővárosi Törvényszékre, és azt beadni, amit a bíróság papír alapon kiállít a pályázat beadását megelőzően legfeljebb 30 nappal. Az EPER Rádiónak nincs lehetősége hiánypótlásra. Az egyetemisták rádiója most abban reménykedik, hogy a Médiatanács gyorsan újra kiírja a frekvenciapályázatot, és akkor a következő években is szólhat az adás az FM 97,0 MHz-en. Az EPER főszerkesztője szerint ha nem írja ki az NMHH hamar a pályázatot és így nem nyeri vissza az EPER Rádió a frekvenciát, akkor a frekvenciahasználati jogosultsága 2021. július 31-én lejár, tehát aznap éjféltől a földfelszíni sugárzást meg kell szüntetniük. Jamriskó Tamás azt ígérte, hogy az EPER Rádió online változatlanul fog sugározni.

A rendőrség szerint minden rendben a Tiborcz-hotellel

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2021.04.14. 11:00

Fotó: Béres Márton / Népszava
Semmilyen szabálytalanságot nem talált a rendőrség a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó turai luxusszállodában – adta tudtunkra az Országos Rendőr Főkapitányság (ORFK).
Hadházy Ákos független képviselő még szombaton tett bejelentést, hogy a turai kastélyba berendezett, Tiborcz István tulajdonába tartozó Botaniq Hotel sorra fogadja a vendégeket a járványhelyzet ellenére. A független képviselő, aki a hétvégén a saját szemével is látta, ahogy luxusjárművön vendég érkezett a hotelbe, ahol a parkolóban szerinte már sorakoztak a nagy értékű, luxus járművek. A szállodát üzemeltető Tiborcz-cég, a BDPST Group lapunknak azzal kommentálta a képviselő által látottakat, hogy a szálloda kizárólag üzleti céllal érkezőket fogad. A vendégeknek pedig nyilatkozatot kell kitölteniük, hogy üzleti céllal érkeznek hozzájuk. Mint megírtuk: a kormány novemberi rendeletében egy sajátos kiskaput hagyott a szállodáknak: így azok „oktatási, üzleti és gazdasági” célból érkező vendégeket fogadhatnak.  Az ORFK levele úgy fogalmaz: „a rendőrök megjelentek a helyszínen, de szabálytalanságot nem tártak fel”. Azt ugyanakkor egyelőre nem mondták el, hogy pontosan melyik nap érkeztek a hotelhez. A helyiek beszámolói szerint főleg hétvégén parkoltak a vendégek nagy értékű, luxusautói a hotel előtt.  Hadházy Ákos hétfőn este újabb adalékokkal állt elő, így egy, az internetre napokban feltett , turai kastélyban készült videót tett közzé, amin az látszik, hogy pincérek szolgálnak fel Turán. A felvételen az is látszik, hogy az egyik pincér szabálytalanul viseli a maszkot, illetve egy másik snitten egy, a kastélyban történt filmforgatás látszódik, ahol több résztvevőn látszik, hogy nem viselnek maszkot.
Ez utóbbi azért is fontos, mivel a vonatkozó kormányrendelet ugyanakkor maszkviselésre és másfél méteres távolságtartásra kötelezi a vendégeket, bármilyen célból is érkezzenek. A független képviselő talált egy orosz gasztroblogot is, amely április 1-én a turai hotelt képével illusztrálva azt írta, Magyarországon sok szálloda fogadja a vendégeket, csak nyilatkozni kell, hogy munkaügyben vagy oktatási céllal van jelen a vendég, és ezt a nyomtatványt a szállodától kell kérni, semmilyen más igazolás nem kell.

Lázár szerint Orbán Viktor örök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.14. 10:27

Fotó: Lázár János Facebook oldala
A volt kancelláriaminiszter szerint fel sem merül, hogy Csányi Sándor pártfogása sokat segíthet abban, hogy megtalálják a helyét a Fideszben az Orbán utáni korszakban.
A magyar mezőgazdaság harminc éve vesztes, vesztese a rendszerváltásnak, vesztese a 2004-es uniós csatlakozásnak. 2004 óta a magyar agrárbiznisz folyamatosan zsugorodik, miközben nő a Földön élő emberek száma és – ezzel párhuzamosan – az élelmiszer iránti igény – mondta Lázár János kormánybiztos az mfor.hu-nak adott nagyinterjúban.  A volt kancelláriaminiszter úgy véli, hogy a szlovákok és a lengyelek abszolút nyertesei voltak az uniós csatlakozásnak az agrárium területén. Meglátása szerint az elmúlt tíz évben pedig leköröztek minket, de most jött el a pillanat, hogy fordítsunk ezen a folyamaton. Lázár János szerint „Budapestország” lettünk, és eltűntek a vidéken élő politikusok az ország irányítói közül. Kijelentette, hogy 2019-ben a Fidesz elveszítette az önkormányzati választást, és súlyos presztízsveszteségeket szenvedett.
– Törvényszerű, hogy a vidéken dolgozó politikustársaim egy különleges helyzetbe kerültek, hiszen míg a nagyvárosokban ellenzéki kormányzás van, vidéken alapvetően megmaradt a fideszes többség. Ebben a helyzetben kell boldogulni

– állapította meg.

Szerinte a Fidesznek vissza kell tudnia találni a vidékhez, vagyis azokhoz, akik úgy érzik, hogy kimaradtak a fejlesztéspolitikából az elmúlt évtizedekben. Az interjúban Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos gyarapodása is szóba került. Lázár János szerint a mára százmilliárdossá nőtt birodalom azért olyan feltűnő, mert kevés van belőle. Közölte, hogy az nemzetstratégiai cél, hogy nemzeti kézben komoly erőforrások legyenek, és a Mészáros-cégcsoporthoz hasonló vállalkozásból kellene még legalább egy tucatnyi. Az új agrár-csúcsegyetem, illetve az OTP-vezér Csányi Sándorral alakuló szakmai partnersége kapcsán azt mondta a politikus, hogy mindketten szuverén egyéniségek, stratégiai szövetségük pedig az élelmiszeripar, agrárium, kutatás-fejlesztés modernizációja érdekében jött létre. Úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor hozta létre ezt a „házasságot” annak érdekében, hogy két olyan emberre bízza ennek a szektornak a gazdaságszervezési oldalát, akik már bizonyítottak ezen a téren, illetve megvan bennük az a gyakorlatias képesség, hogy amit mondanak, azt meg is csinálják. Arra a felvetésre, hogy sokat segíthet Csányi Sándor pártfogása megtalálni Lázár János helyét a Fideszben az Orbán utáni korszakban, a kormánybiztos úgy reagált:
– Nincs ilyesmiről szó, ez föl sem merül. Először is, Orbán Viktor örök. Én mindig nagyon sokat tanultam a nálam idősebbektől, akikkel együtt dolgoztam. Így volt ez Orbán Viktorral, és így van most Csányi Sándorral is. Ez mindenféleképpen erősít. De nekem nem a politikában van erre szükségem, hanem ahhoz, hogy amit most csinálok, azt jól tudjam csinálni

– magyarázta.

Lázár János beszélt arról is, hogy az alapítványi rendszerrel a kormány a nemzeti vagyon privatizációját akarja megakadályozni. Ha viszont jön egy új kormány, akkor a kuratóriumi tagoknak majd mérlegelniük kell, ha annak más szempontjai lesznek. (A 24.hu nyomán.)