Előfizetés

Lázár szerint Orbán Viktor örök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.14. 10:27

Fotó: Lázár János Facebook oldala
A volt kancelláriaminiszter szerint fel sem merül, hogy Csányi Sándor pártfogása sokat segíthet abban, hogy megtalálják a helyét a Fideszben az Orbán utáni korszakban.
A magyar mezőgazdaság harminc éve vesztes, vesztese a rendszerváltásnak, vesztese a 2004-es uniós csatlakozásnak. 2004 óta a magyar agrárbiznisz folyamatosan zsugorodik, miközben nő a Földön élő emberek száma és – ezzel párhuzamosan – az élelmiszer iránti igény – mondta Lázár János kormánybiztos az mfor.hu-nak adott nagyinterjúban.  A volt kancelláriaminiszter úgy véli, hogy a szlovákok és a lengyelek abszolút nyertesei voltak az uniós csatlakozásnak az agrárium területén. Meglátása szerint az elmúlt tíz évben pedig leköröztek minket, de most jött el a pillanat, hogy fordítsunk ezen a folyamaton. Lázár János szerint „Budapestország” lettünk, és eltűntek a vidéken élő politikusok az ország irányítói közül. Kijelentette, hogy 2019-ben a Fidesz elveszítette az önkormányzati választást, és súlyos presztízsveszteségeket szenvedett.
– Törvényszerű, hogy a vidéken dolgozó politikustársaim egy különleges helyzetbe kerültek, hiszen míg a nagyvárosokban ellenzéki kormányzás van, vidéken alapvetően megmaradt a fideszes többség. Ebben a helyzetben kell boldogulni

– állapította meg.

Szerinte a Fidesznek vissza kell tudnia találni a vidékhez, vagyis azokhoz, akik úgy érzik, hogy kimaradtak a fejlesztéspolitikából az elmúlt évtizedekben. Az interjúban Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos gyarapodása is szóba került. Lázár János szerint a mára százmilliárdossá nőtt birodalom azért olyan feltűnő, mert kevés van belőle. Közölte, hogy az nemzetstratégiai cél, hogy nemzeti kézben komoly erőforrások legyenek, és a Mészáros-cégcsoporthoz hasonló vállalkozásból kellene még legalább egy tucatnyi. Az új agrár-csúcsegyetem, illetve az OTP-vezér Csányi Sándorral alakuló szakmai partnersége kapcsán azt mondta a politikus, hogy mindketten szuverén egyéniségek, stratégiai szövetségük pedig az élelmiszeripar, agrárium, kutatás-fejlesztés modernizációja érdekében jött létre. Úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor hozta létre ezt a „házasságot” annak érdekében, hogy két olyan emberre bízza ennek a szektornak a gazdaságszervezési oldalát, akik már bizonyítottak ezen a téren, illetve megvan bennük az a gyakorlatias képesség, hogy amit mondanak, azt meg is csinálják. Arra a felvetésre, hogy sokat segíthet Csányi Sándor pártfogása megtalálni Lázár János helyét a Fideszben az Orbán utáni korszakban, a kormánybiztos úgy reagált:
– Nincs ilyesmiről szó, ez föl sem merül. Először is, Orbán Viktor örök. Én mindig nagyon sokat tanultam a nálam idősebbektől, akikkel együtt dolgoztam. Így volt ez Orbán Viktorral, és így van most Csányi Sándorral is. Ez mindenféleképpen erősít. De nekem nem a politikában van erre szükségem, hanem ahhoz, hogy amit most csinálok, azt jól tudjam csinálni

– magyarázta.

Lázár János beszélt arról is, hogy az alapítványi rendszerrel a kormány a nemzeti vagyon privatizációját akarja megakadályozni. Ha viszont jön egy új kormány, akkor a kuratóriumi tagoknak majd mérlegelniük kell, ha annak más szempontjai lesznek. (A 24.hu nyomán.) 

Szakszervezetek: a kormány hallgassa meg a pedagógusok, szülők véleményét!

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.04.14. 10:27

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Öt nagy szakszervezeti konföderáció kéri az április 19-re tervezett iskolanyitás elhalasztását, a munkavállalók bértámogatását.
Közös nyilatkozatban állt ki a jövő hétre tervezett iskolanyitás elhalasztása mellett az öt legnagyobb szakszervezeti konföderáció, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Munkástanácsok Országos Szövetsége. Emlékeztettek: az elmúlt napokban számos szülői és oktatói szervezet adott hangot azon véleményének, hogy a kormányzat döntése a 9-11. osztályok további, május 10-ig tervezett távoktatásának fenntartása esetében üdvözölendő és helyes, a járványveszélyre arányos választ adó lépés. - Ugyanakkor az óvodák és az általános iskolák első 8 osztályának kinyitása, a személyes jelenlétű nevelés-oktatási feladatok ellátása a járványügyi szakemberek és a mindennapi tapasztalatok szerint sem indokolt, veszélyes a gyermekekre nézve is. A Pedagógusok Szakszervezete felmérései és vizsgálatai alapján a pedagógusok 81 százaléka válaszolt úgy, hogy tanítványait egyáltalán nem, vagy inkább nem érezné biztonságban jelenléti oktatásban, 87 százaléka még nagyon korainak tartja az oktatási-nevelési intézmények újranyitását - írták. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közlése szerint az utóbbi hetekben az óvodákban mindössze a gyerekek 6-8 százalékának, az általános iskolákban a diákok alig 1 százalékának kértek felügyeletet a szüleik. A szakszervezeti konföderációk szerint ez is meggyőző érv a további zárva tartás mellett, úgy, hogy a gyermekfelügyelet lehetőségét továbbra is biztosítani kell az intézményekben. A szakszervezeti konföderációk leszögezik azt is: "nincsenek külön szülők és külön munkavállalók, a társadalom bérből és fizetésből élő tagjai számára egyszerre jelentkezik a járványveszély, a gyermekek biztonságos és alapos oktatásának igénye és a munkahely megőrzésére való törekvés. Ezért az oktatási intézmények zárását vagy nyitását sem lehet elválasztani a munkaerőpiaci szabályzóktól, az állam munkaerőpiaci szerepvállalásától a jelenlegi helyzetben sem". Ezért továbbra is - immár több mint egy éve - amellett érvelnek, hogy a munkavállalók bérköltségeit vállalja át az állam abban az esetben, ha az egyik szülőnek kiskorú gyermekével otthon kell maradnia a járványügyi intézkedések miatt.

Meghalt 285 Covid-beteg, 3597 új fertőzöttet regisztráltak az országban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.14. 09:13

Fotó: Balázs Attila / MTI
Kórházban 10 364 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1 204-en vannak lélegeztetőgépen.
3597 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 731 675-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 285, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 24 265-re emelkedett – írja a koronavirus.gov.hu. A gyógyultak száma jelenleg 435 344, az aktív fertőzötteké pedig 272 066. Kórházban 10 364 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1 204-en vannak lélegeztetőgépen.  Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (134 221) és Pest megyében (102 128) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (40 822, )Győr-Moson-Sopron (40 800) és Hajdú-Bihar megye (38 848). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Zala (16 064).
Közölték, hogy a beoltottak száma 3 037 023, közülük 1 290 709-en már a második oltást is megkapták. A magyar lakosság 30,7 százaléka már kapott oltást, szemben az uniós 15,8 százalékos átlaggal. Hangsúlyozták, hogy a járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de még most is nagyon sokan fertőződnek meg, ezért a védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos. A kormány mai ülésén is értékeli a járványügyi helyzetet.