Előfizetés

Cselekvés, szabadság, közösség

Cs. E.
Publikálás dátuma
2021.04.14. 21:23

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Csütörtökön adja be pályázatát Budapest a 2023 UNESCO „a Világ Könyvfővárosa” címre – adta hírül a Főpolgármesteri Hivatal. Közleményük szerint a pályázat középpontjában az olvasásnépszerűsítés, az alkotó és olvasó közötti hagyományos és virtuális kapcsolat elősegítése áll, ugyanakkor a többi művészeti terület jelenlétével is meg kívánja szólítani a közönséget, a közösségeket. A Világ Könyvfővárosa cím elnyerése esetén a főváros könyv- és olvasásfókuszú kulturális eseményeit, akcióit három gondolatkör, három üzenet köré csoportosítja: ezek a cselekvés, a szabadság és a közösség dimenzióiban fogalmazódnak meg. „Hiszünk abban, hogy a könyveken, az olvasáson, a közös kulturális élményeken keresztül tudunk hangsúlyosan beszélni a gondolat, a tudás szabadságának lényegéről, hangsúlyosan teret adhatunk a környezetvédelemmel, a klímaváltozással kapcsolatos témáknak, illetve foglalkozhatunk, rámutathatunk arra, mi a közös bennünk, mi az, ami összeköt minket, embereket, a közös értékeinkre” – nyilatkozta Karácsony Gergely főpolgármester a projekt kapcsán. A programalkotási folyamatban a teljes magyar könyvszakma, a főváros kulturális intézményei és a külkapcsolatokért és kultúráért felelős állami intézmények közösen vettek részt. Amennyiben az UNESCO támogatja a magyar pályázatot, a főváros 2023-ban – Pest és Buda egyesítésének 150. évfordulóján – adhat otthon az egész éves programsorozatnak. A cím odaítéléséről az UNESCO várhatóan idén nyáron dönt.

Kultúra a karanténban

H. K.
Publikálás dátuma
2021.04.14. 11:00

Fotó: Dömölky Dániel / ESZÍNHÁZ
A kijárási korlátozások és a rendezvénystop napjaira otthonról elérhető kulturális programokat ajánlunk.
A szavak sodrása E(gy)P(ercesek) - Esterházy-fragmentumok Máté Gábor előadásában címmel tart online premiert a Katona József Színház Esterházy Péter születésének 71. évfordulóján. Mottó: "Miről is beszélek? Hagyom magam sodortatni a szavak által. Egy nagynéném – az úgynevezett nagy családokat nem az apák és anyák teszik, hanem a varázslatos nagynénik, nagybácsik, távoli unokaöcsök, -húgok és kuzinok –, egy ilyen távoli, varázslatos tante mondja: Nem olvasok olyan könyvet, amelyet össze lehet foglalni. Én meg nem szeretnék ilyen könyvet írni. És ilyen beszédet sem tartani. Sodornak a szavak." Esterházy Péter 19.00 Eszínház  Egy felejthetetlen nyár Cannes-ban Arany Pálmára jelölték Lucian Pintilie francia-román filmjét, amelynek főszerepében Kristin Scott Thomas és Claudiu Bleonţ látható.Az 1994-es film története Romániában, a tízes-húszas években, Dobrudzsa határvárosban játszódik, a Duna mentén. A fiatal Dumitriut, a román hadsereg kapitányát a román-bolgár határra helyezik különleges katonai szolgálatra. Jövendőbelije nem más, mint Maria Theresa von Debreczy, a csodálatos, intelligens és nemes európai szépség. Édesapja magyar, Debreczy Károly, császári katonai attasé Londonban. Dumitriu Maria Therezia úrhölgy három gyermekével követi férjét a határvárosba. Ebben a régióban, Dobrudzsában nem veszélytelen az élet, Macedóniából banditák garázdálkodnak. Dumitriu kapitány egy napon gyilkos parancsot kap a vezérkartól és a tábornoktól... 21.35 Duna TV Múzeumtúra Több mint háromezer műtárgyat lehet megnézni a Washingtoni Nemzeti Galéria virtuális tárlatán. A filantróp műgyűjtő Samuel H. Kressnek köszönhetően a múzeum a nyugati művészet középkortól a kortárs művészeteekig zajlott fejlődését követi végig festményeken, rajzokon, nyomatokon, fényképeken, szobrokon és érméken keresztül. Többek között Van Dyck, Rubens, Tintoretto, Botticcelli, Holbein, El Greco műveinek megismerésével múlathatjuk az időt. https://kress.nga.gov/      
Tour Eiffel. Párizs. Franciaország, 2007
Fotó: Benkő Imre

Válogatás a Fotóriporteri Életműdíjas Benkő Imre képeiből

A kuratórium egyhangú döntése alapján Benkő Imre fotográfus kapta 2021-ben a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ által alapított Fotóriporteri Életműdíjat. Benkő tizennyolc éven át az MTI fotóriporter munkatársa volt, alapításától megszűnéséig a Képes 7, majd az Európa Magazin főmunkatársa. Dolgozott a párizsi Wostok Press fotóügynökségnek, a Griff, a Vasárnap és a HVG lapoknak. A világ vizuális értelmezése, az ember és környezetének sajátos dokumentatív ábrázolása érdekli, évtizedek óta fényképezi a budapesti utcák emberét, a változó városi életformát. Számos kiállítás, album és elismerés fűződik a nevéhez, Magyarország Kiváló Művésze és Prima Primissima díjas.

Szerző

Megosztás
Gubacsi út. Budapest, 1983
Fotó: Benkő Imre
Havanna lakótelep. Budapest, 1981
Fotó: Benkő Imre
Majális. Havanna lakótelep. Budapest, 1984
Fotó: Benkő Imre
Metró. Budapest, 1981
Fotó: Benkő Imre
Műszakváltás. Ózd, 1989
Fotó: Benkő Imre
Csőszerelő műhely. Ózd, 1989
Fotó: Benkő Imre
Közhasznú munka. Ózd, 1990
Fotó: Benkő Imre
Óbuda. Hajógyári-sziget. Budapest, 1981
Fotó: Benkő Imre
Szovjet csapatkivonás. Hajmáskér, 1990
Fotó: Benkő Imre
Hajógyári-sziget. Budapest, 1999
Fotó: Benkő Imre
Kolkata. India, 2010
Fotó: Benkő Imre
Tour Eiffel. Párizs. Franciaország, 2007
Fotó: Benkő Imre