Előfizetés

Washingtoni szankciók Moszkva ellen, az oroszok „nehéz” választ ígérnek

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.15. 18:29
John Sullivan
Fotó: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AFP
Az orosz fővárosban bekérették az amerikai nagykövetet.
Joe Biden amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát válaszul a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra.
Az amerikai elnök által aláírt rendelet értelmében az Egyesült Államok olyan büntető intézkedéseket hoz, amelyek stratégiai és gazdasági következményekkel járnak majd Oroszországra, ha ez utóbbi folytatja vagy fokozza a nemzetközi helyzet destabilizálására irányuló akcióit. Washington ezen kívül kiutasít tíz olyan orosz személyt, aki az orosz hírszerzésnek dolgozik amerikai területen diplomáciai fedettség alatt.

A washingtoni szankciók nyomán Marija Zaharova külügyi szóvivő Moszkvában bejelentette, bekérették az amerikai nagykövetet.
„További információt önökkel a megbeszélés után osztunk meg, amely az amerikai fél számára nehéz lesz. (...) Az efféle agresszív magatartás kétségtelenül határozott visszautasításban fog részesülni, a szankciókra adandó válasz elkerülhetetlen lesz”

– tette hozzá.

Zaharova szerint Washingtonnak tudnia kell, hogy a kétoldalú kapcsolatok megromlásának az árát „meg kell fizetni”. A szóvivő a történtek miatt Washingtonra hárította a felelősséget. John Sullivan, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete szerdán Dmitrij Usakov orosz elnöki külügyi tanácsadótól is meghívást kapott. A RIA Novosztyi hírügynökség a külügyminisztériumra hivatkozva azt írta: a tárgyaláson elhangzott az a figyelmeztetés, hogy ha az amerikai fél Joe Biden elnöknek a kapcsolatok javítására vonatkozó kijelentése után barátságtalan lépéseket tesz szankciók formájában, az orosz fél a leghatározottabb módon fog reagálni. 
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön, még a büntetőintézkedések kihirdetése előtt leszögezte, hogy Moszkva ugyanúgy mint eddig, az összes szankciótörekvést elítéli, és törvénysértőnek tartja az effajta amerikai lépéseket.

Amint arról a Népszava is beszámolt, Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdai kijelentésére reagálva, miszerint Biden azt javasolta Putyinnak, hogy a csúcsot az elkövetkező hetekben tartsák meg, Peszkov csütörtökön azt is közölte:
„Nem lehet rövid határidővel megszervezni Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök találkozóját, a kérdés a tanulmányozás szakaszában tart”.

Semmivé lettem – énekli a török Kovács Zoltán [videó]

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.15. 17:16

Fotó: ISA TERLI / AFP
Ki hitte volna, hogy az Erdogan egyik legfontosabb bizalmasa valójában egy érzékeny lelkű művész?
Recep Tayyip Erdogan török elnök főtanácsadója és szóvivője, Ibrahim Kalin egy igazi reneszánsz ember. Kalin a munkanapjait azzal tölti, hogy Erdogan harci kutyájaként Twitteren elfogultsággal vádol meg külföldi újságírókat, visszaszól más országok vezetőinek, esetleg sajtótájékoztatón vagy interjúkban teszi meg ezt. A magyar kormány szócsöveihez hasonlóan neki is rengeteg energiáját veszi el, hogy a török illiberális rendszer bírálóinak visszaszóljon, ám még ennek dacára is marad ideje művészi énjét is kiteljesíteni. Kalin előzőleg már két dalt megjelentett isztambuli Poll Production kiadó gondozásában: egy szerelmes nótát "Te az enyém, én a tiéd vagyok" címmel, illetve Asik Veysel Törökország híres népi költőjének és énekmondójának az egyik szerzeményét. Az elnöki hivatal szóvivője ezenkívül egy rekviemet is előadott az I. világháborús gallipoli csatában elesett török katonák emlékére. Mindhárom esetben megcsillogtatta énekhangját, miközben a hagyományos török húros hangszert, a baglamát pengette. Legújabb dala a héten megjelent "Semmivé lettem" viszont azért is különleges, mert ennek szövegét teljes egészében ő szerezte. A búskomor hangúlatú fekete-fehér klip kíséretével megjelent számból akár arra is következtethetnék, hogy Kalin egy érzékeny lelkű művész. "Tűzzé váltam füst nélkül, az Arab-tenger lettem part nélkül" - énekli többek között az elnöki szóvivő.

A Kreml szerint nem lesz Putyin-Biden-csúcs a közeljövőben

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.15. 15:24

Fotó: ALEXEY DRUZHININ / AFP
A Kreml szóvivője szerint az újabb amerikai büntetőintézkedések semmilyen módon nem segítik elő a találkozót.
Nem lehet rövid határidővel megszervezni Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök találkozóját, a kérdés a tanulmányozás szakaszában tart – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában. A szóvivő Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdai kijelentésére reagált, miszerint Biden azt javasolta Putyinnak, hogy a csúcsot az elkövetkező hetekben tartsák meg. Biden azt tanácsolta, hogy találkozzanak személyesen egy harmadik országban, hogy „teljes körűen megvitassák a fennálló problémákat”. Helsinki mellett Bécs is jelezte, hogy készséggel rendelkezésre áll egy Biden-Putyin találkozó helyszínéül. 
– Nem, a kétoldalú találkozót értelemszerűen nem sikerül majd ilyen gyorsan megszervezni, a kérdés az elemzés stádiumában van. Ez az első. Másodsorban persze a jövő hétre betervezett klímacsúcsról is szó van

– mondta.

Peszkov közölte, hogy még a megvitatás stádiumában van az április 22-23-án videokonferencia formájában megtartandó klímacsúcson való orosz részvétel ügye is. Arra a kérdésre válaszolva, hogy ez attól függ-e hogy Washington bevezet-e újabb szankciókat Moszkvával szemben, kijelentette: ez az államfő döntésétől függ majd. Hozzátette, hogy az újabb amerikai büntetőintézkedések semmilyen módon nem segítik elő Putyin és Biden találkozóját. Arról, hogy ezek meghiúsítanák-e a csúcsot, a szóvivő szerint a két elnöknek kell határoznia. Peszkov nem kívánta kommentálni azokat az amerikai lapértesüléseket, amelyek szerint Washington csütörtökön tíz magán- és mintegy húsz-harminc jogi személy ellen fog büntetőintézkedéseket bevezetni. Tengerentúli sajtóforrások szerint diplomaták kiutasítása van előkészületben és a büntetőintézkedések érinthetik az orosz szuverén adósságot is. Peszkov leszögezte, hogy Moszkva ugyanúgy mint eddig, az összes szankciótörekvést elítéli, és törvénysértőnek tartja az amerikai intézkedéseket. Emlékeztetett rá, hogy továbbra is érvényes a kölcsönösség elve, és kilátásba helyezte, hogy Oroszország az érdekeinek megfelelő ellenlépéseket fog tenni. A török külügyminisztériumnak arra a csütörtöki bejelentésére reagálva, hogy mégsem érkezik a közeli napokban két amerikai romboló a Fekete-tengerre, Peszkov úgy vélekedett, hogy korai még enyhülésről beszélni az Ukrajna körül kialakult helyzetben. Rámutatott, hogy így is sok, hadgyakorlatra átdobott amerikai és más NATO-egység tartózkodik az orosz határok közelében.