Előfizetés

A vártnál korábban oldják a korlátozásokat Olaszországban

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.16. 17:23

Fotó: ANDREA PATTARO / AFP
Április 26-tól az egész országban megnyitnak az oktatási intézmények, valamint engedélyezik a bárok, éttermek teraszainak megnyitását - jelentette be Mario Draghi kormányfő pénteken.
Helyreáll a jelenléti oktatás, amely október óta zajlott interneten. A tantermi oktatás újraindításával 8,5 millió hat és tizenkilenc év közötti tanuló térhet vissza az utolsó hónapra az iskolákba, mivel az olasz tanév június közepéig tart. A gyerekek és fiatalok iskolába járását az egész országban biztosítják még a zárlat alatti, úgynevezett vörös zónákban is. A régiók színek szerinti veszélyességi besorolását nem törlik el. Mario Draghi sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a következő napokban az olasz csizma nagy része narancssárga, vagyis közepesen veszélyes, valamint alacsony fokozatú sárga térség lesz. A korlátozások oldása közel ötven millió olaszt érint. Vörös zóna Szardínia, Puglia és Valle d'Aosta marad. Április 26-tól a narancssárga és a sárga övezetekben újraindul a szintén ősz óta majdnem kizárólag csak elvitelre dolgozó vendéglátás, de egyelőre csak a bárok, éttermek szabadtéri helységei, vagyis a teraszok nyithatnak újra egész nap. A kijárási tilalom továbbra is este tíz órától reggel ötig lesz érvényes - tette hozzá Roberto Speranza egészségügyi miniszter. Azt mondta, a szabadtéri tevékenységeket engedélyezik, mivel ez kevesebb kockázattal jár. Újranyithatnak a szabadtéri mozik és színházak is. Május 17-től részlegesen feloldják a tartományok közötti közlekedési korlátozásokat, a tömegközlekedési eszközökön marad az ötven százalékos helykihasználtság. A bejelentések szerint április 26-tól engedélyezett lesz a szabadtéri sporttevékenység csoportosan is. Május 15-től tervezik a szabadtéri uszodák megnyitását, június elsejétől az edzőtermekét, július elsejétől a vásárok újranyitását.
Mario Draghi
Fotó: AFP
Mario Draghi miniszterelnök kijelentette, hogy egyenlőre ennyi oldást engedhetnek meg. "A kormány ekkora kockázatot tud vállalni" - mondta. Megjegyezte, hogy a mostani járványadatok "óvatos optimizmusra" adnak okot. Kifejtette, hogy a korlátozások oldásával továbbra is kötelező marad a szájmaszkviselés és a biztonsági távolság betartása. Hozzátette, hogy rosszabbodó járványhelyzetben, ismét szigorítanak. Hangoztatta, nem adták fel, hogy őszre a lakosság nyolcvan százaléka védőoltásban részesüljön. Pénteken Olaszország túllépte a tízmilliós oltási küszöböt az első dózis beadásával, ami a lakosság majdnem tizenhét százalékának felel meg. További 4,2 millióan kaptak már második adagot is. A hetven év felettieknek kevesebb mint ötven százalékát oltották be. Az egészségügyi tárcavezető hozzátette, hogy az országos reprodukciós ráta 0,8 tizedre csökkent. Újságírói kérdésre válaszolva, elmondta, hogy aki elutasítja az AstraZeneca védőoltást, "a sor végére kerül", vagyis nem választhat másik vakcinát. Jelenleg az ország vakcina-hiánnyal küzd, Rómában leállították a hatvan évesek regisztrációját. Elemzők szerint a Draghi-kormány a gazdasági élet nyomására döntött a korlátozások első oldásáról, miközben a legsürgetőbb problémát továbbra is a vakcinázás lassúsága jelenti. A SkyTg24 olasz hírtelevízió Magyarországot hozta fel példaként pénteken hangoztatva, hogy arányosan kétszer annyi embert tudott már beoltani mint Olaszország.

A magyar kormány megvétózta a Kínát bíráló uniós nyilatkozatot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.16. 17:12

Fotó: Béres Márton / Népszava
Magyarország azzal érvelt, hogy az EU-nak túl sok vitája van már Kínával.
Magyarország megvétózta az Európai Unió nyilatkozatát, amelyben kritizálta Kína nemzetbiztonsági törvényét – közölte névtelenül két diplomata a Reuters-szel. Szerintük hazánk ezzel valószínűleg aláássa azokat az erőfeszítéseket, amelyekkel az unió szembe szállhat Pekinggel szemben az egykori brit gyarmat szabadságjogainak korlátozása miatt.
A londoni székhelyű hírügynökség szerint a hongkongi emberi jogok érvényesítésében az EU célja Nagy-Britannia és az Egyesült Államok támogatása. Erről hétfőn tárgyaltak az uniós külügyminiszterek találkozóján, de nem született megállapodás. Egy magas rangú uniós diplomata szerint Magyarország azzal érvelt, hogy az EU-nak túl sok vitája van már Kínával.

Josep Borrell, az EU főképviselője még márciusban számolt be arról, hogy az éves jelentés alapján „2020 folyamán riasztó politikai romlásnak lehettünk szemtanúi Hongkongban”. – A Peking által bevezetett nemzetbiztonsági törvényt a demokráciapárti erők visszaszorítására, az ellentétek és a pluralizmus elfojtására, valamint az alapvető szabadságok megsemmisítésére használják. A demokráciapárti aktivisták tucatjainak letartóztatása ez év januárjában megerősítette, hogy ez a tendencia egyre gyorsul – emelte ki a főképviselő.
A Reuters megjegyezte, a brüsszeli magyar diplomaták nem kommentálták a vétót, korábban pedig „értelmetlennek” nevezték az uniós szankciókat. Azt is aláhúzták, hogy Magyarország nagy kedvezményezettje a kínai befektetéseknek.

– Peking hongkongi legfőbb képviselője a héten figyelmeztette a külföldi hatalmakat, hogy leckét kapnak, ha „a globális pénzügyi központ” megpróbál beavatkozni abba, hogy Kína hogyan irányítja a várost – írta a hírügynökség.
Vej Feng-ho és Áder János a Sándor palotában
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Budapest az uniós szankciódöntést követően néhány nappal hivatalos látogatáson fogadta Kína védelmi miniszterét. A kínai lélegeztetőgépek, vakcinák beszerzésével és a Fudan Egyetem Budapestre költöztetésével a Népszava pedig többször is foglalkozott.   

Angela Merkel megkapta az első oltást

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.16. 16:34

Fotó: ANNEGRET HILSE / AFP
A német kancellárnak az AstraZeneca vakcináját adták be.
Megkapta az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás első adagját pénteken Berlinben Angela Merkel. A német kancellárnak az AstraZeneca vakcináját adták be. A 66 éves kereszténydemokrata (CDU) politikus a berlini tartományi kormány által szervezett helyi oltási kampány ütemtervének megfelelően kapott lehetőséget az ingyenes és önkéntes védőoltásra. A fővárosi kampányban a napokban kezdték el a 60 feletti korosztály oltását, az előírások szerint valamennyien az AstraZeneca svéd gyógyszeripari óriáscég és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű oltóanyagából kapnak. Ezt a vakcinát egy nagyon ritka, de nagyon súlyos mellékhatás, az agyi trombózis miatt csakis 60 felettiek kaphatják Németországban. Steffen Seibert kormányszóvivő közleménye szerint Angela Merkel az oltás alkalmából tett nyilatkozatában köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vesz a kampányban, és azoknak is, akik beoltatják magukat. Kiemelte, hogy "az oltás a megoldás" a járványra. Ugyancsak pénteken kapta meg az első adagot Olaf Scholz alkancellár-pénzügyminiszter. A 62 éves szociáldemokrata (SPD) politikusnak szintén AstraZeneca-vakcinát adtak be. A szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készülő SPD kancellárjelöltje az ebből az alkalomból írt Twitter-bejegyzésében kiemelte: "minden egyes oltással közelebb vagyunk ahhoz az időponthoz, amikor elmondhatjuk, hogy legyőztük a koronavírus-járványt". Németországban egyelőre az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech- és a Moderna-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. Naponta 500-700 ezer oltást adnak be. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint csütörtökig a lakosság 6,4 százaléka - 5 350 247 ember - kapta meg mindkét adagot valamelyik oltóanyagból. Legalább egy adagot 15 393 858 ember, a lakosság 18,5 százaléka kapott.