Előfizetés

A magyar kormány megvétózta a Kínát bíráló uniós nyilatkozatot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.16. 17:12

Fotó: Béres Márton / Népszava
Magyarország azzal érvelt, hogy az EU-nak túl sok vitája van már Kínával.
Magyarország megvétózta az Európai Unió nyilatkozatát, amelyben kritizálta Kína nemzetbiztonsági törvényét – közölte névtelenül két diplomata a Reuters-szel. Szerintük hazánk ezzel valószínűleg aláássa azokat az erőfeszítéseket, amelyekkel az unió szembe szállhat Pekinggel szemben az egykori brit gyarmat szabadságjogainak korlátozása miatt.
A londoni székhelyű hírügynökség szerint a hongkongi emberi jogok érvényesítésében az EU célja Nagy-Britannia és az Egyesült Államok támogatása. Erről hétfőn tárgyaltak az uniós külügyminiszterek találkozóján, de nem született megállapodás. Egy magas rangú uniós diplomata szerint Magyarország azzal érvelt, hogy az EU-nak túl sok vitája van már Kínával.

Josep Borrell, az EU főképviselője még márciusban számolt be arról, hogy az éves jelentés alapján „2020 folyamán riasztó politikai romlásnak lehettünk szemtanúi Hongkongban”. – A Peking által bevezetett nemzetbiztonsági törvényt a demokráciapárti erők visszaszorítására, az ellentétek és a pluralizmus elfojtására, valamint az alapvető szabadságok megsemmisítésére használják. A demokráciapárti aktivisták tucatjainak letartóztatása ez év januárjában megerősítette, hogy ez a tendencia egyre gyorsul – emelte ki a főképviselő.
A Reuters megjegyezte, a brüsszeli magyar diplomaták nem kommentálták a vétót, korábban pedig „értelmetlennek” nevezték az uniós szankciókat. Azt is aláhúzták, hogy Magyarország nagy kedvezményezettje a kínai befektetéseknek.

– Peking hongkongi legfőbb képviselője a héten figyelmeztette a külföldi hatalmakat, hogy leckét kapnak, ha „a globális pénzügyi központ” megpróbál beavatkozni abba, hogy Kína hogyan irányítja a várost – írta a hírügynökség.
Vej Feng-ho és Áder János a Sándor palotában
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Budapest az uniós szankciódöntést követően néhány nappal hivatalos látogatáson fogadta Kína védelmi miniszterét. A kínai lélegeztetőgépek, vakcinák beszerzésével és a Fudan Egyetem Budapestre költöztetésével a Népszava pedig többször is foglalkozott.   

Angela Merkel megkapta az első oltást

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.16. 16:34

Fotó: ANNEGRET HILSE / AFP
A német kancellárnak az AstraZeneca vakcináját adták be.
Megkapta az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás első adagját pénteken Berlinben Angela Merkel. A német kancellárnak az AstraZeneca vakcináját adták be. A 66 éves kereszténydemokrata (CDU) politikus a berlini tartományi kormány által szervezett helyi oltási kampány ütemtervének megfelelően kapott lehetőséget az ingyenes és önkéntes védőoltásra. A fővárosi kampányban a napokban kezdték el a 60 feletti korosztály oltását, az előírások szerint valamennyien az AstraZeneca svéd gyógyszeripari óriáscég és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű oltóanyagából kapnak. Ezt a vakcinát egy nagyon ritka, de nagyon súlyos mellékhatás, az agyi trombózis miatt csakis 60 felettiek kaphatják Németországban. Steffen Seibert kormányszóvivő közleménye szerint Angela Merkel az oltás alkalmából tett nyilatkozatában köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vesz a kampányban, és azoknak is, akik beoltatják magukat. Kiemelte, hogy "az oltás a megoldás" a járványra. Ugyancsak pénteken kapta meg az első adagot Olaf Scholz alkancellár-pénzügyminiszter. A 62 éves szociáldemokrata (SPD) politikusnak szintén AstraZeneca-vakcinát adtak be. A szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készülő SPD kancellárjelöltje az ebből az alkalomból írt Twitter-bejegyzésében kiemelte: "minden egyes oltással közelebb vagyunk ahhoz az időponthoz, amikor elmondhatjuk, hogy legyőztük a koronavírus-járványt". Németországban egyelőre az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech- és a Moderna-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. Naponta 500-700 ezer oltást adnak be. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint csütörtökig a lakosság 6,4 százaléka - 5 350 247 ember - kapta meg mindkét adagot valamelyik oltóanyagból. Legalább egy adagot 15 393 858 ember, a lakosság 18,5 százaléka kapott.

Nyolc embert agyonlőtt és többeket megsebesített egy fegyveres Indianapolisban

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.16. 16:03

Fotó: JEFF DEAN / AFP
Az elkövető végzett magával.
Egy fegyveres nyolc embert lőtt agyon és többeket megsebesített az egyesült államokbeli Indianapolisban, a FedEx gyorsposta-szolgáltató vállalat telepén, az elkövető később végzett magával - közölték pénteken a helyi hatóságok. Az eset még előző nap, késő este történt az indianapolisi nemzetközi repülőtér közelében lévő létesítményben. Genae Cook rendőrségi szóvivő elmondta, hogy négy embert szállítottak lőtt sebekkel kórházba, egyikük kritikus állapotban van. Két másik személy sérüléseit a telepen látták el a mentősök. A lövöldözőt egyelőre még nem azonosították, még folynak a kihallgatások, továbbá az információk begyűjtése. Cook szerint túl korai lenne megmondani, hogy a lövöldöző a létesítmény alkalmazottja volt-e. Beszámolt ugyanakkor arról, hogy a rendőrséget nem sokkal este 11 óra után riasztották a helyszínre, ahol heves lövöldözés folyt. A fegyveres később öngyilkos lett. "Még mindig próbáljuk kideríteni a történteket, és az azt kiváltó okokat" - tette hozzá a nyilatkozó.
'Mass casualty' shooting in US city of Indianapolis, gunman dead: police
Fotó: JEFF DEAN / AFP
A FedEx közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy együttműködik a hatóságokkal, és igyekszik minél több információt szolgáltatni. Egy helyi tévécsatorna, a WTHR-Tv arról számolt be, hogy a telepen dolgozók hozzátartozói egy helyi szállodában gyűltek össze, ahol várják a hírt a szeretteikről. Néhányan azt mondták, hogy az alkalmazottak nem tarthatják maguknál a telefonjukat, amíg a létesítményben dolgoznak. Ez a körülmény akadályozta azt, hogy azonnal értesítsék a hatóságokat. Egy szemtanú, aki a létesítményben dolgozik azt mondta, több lövést hallott. Ezután megpillantott egy lövöldöző férfit, akinél valamilyen géppisztoly vagy automata fegyver volt. Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban több lövöldözéses eset volt. Március 17-én nyolc embert lőttek agyon Georgia állam három masszázsszalonjában. Hat nappal később tíz ember vesztette életét egy áruházi fegyveres incidensben Colorado államban. Az eset a Denvertől mintegy 45 kilométerre északnyugatra lévő Boulderben történt.
'Mass casualty' shooting in US city of Indianapolis, gunman dead: police
Fotó: JEFF DEAN / AFP