Előfizetés

Hosszú árnyat vet a korrupció a konzervatívokra

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2021.04.16. 21:08

Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP
Visszatért a brit lapok címoldalára a Konzervatív Párttal kapcsolatban korábban már használt "sleaze" - finomított fordításban tisztességtelenség, korrupció - kifejezés.
Mint arról lapunk is beszámolt, kiderült, hogy David Cameron miniszterelnökként 2010 és 2016 között tizenegy kormányzati hivatalhoz biztosított bejárást Lex Greensill ausztrál pénzügyi befektetőnek, aki viszont később tanácsadóként alkalmazta. Cameron a héten megtörte hallgatását. Elismerte, hogy "csak a létező leghivatalosabb csatornákon keresztül", nem pedig közvetlenül a minisztereknek küldött sms-ekkel kellett volna kommunikálnia a Greensill Capitalnek nyújtott üzleti lehetőségek dolgában. Megdöbbentő információt közölt a héten Lord (Eric) Pickles, a köztisztviselők üzleti szerepvállalásával foglalkozó parlamenti tanácsadó bizottság (Apoca) elnöke. A grémium nemigen tölti be funkcióját, hiszen az elmúlt két évben mindössze tizennégyszer állapított meg szabálysértést. Lord Pickles most "felvonta szemöldökét" a titkos megállapodás hallatán, amely lehetővé tette, hogy Cameron idején két kormányzati főtisztviselő egyidejűleg a Greensill Capitalnek is dolgozhasson. Az Apoca elnöke amúgy az egyik legjelentősebb lobbycsoport, a tagok összvagyonát tekintve 700 milliárd fontot érő Enterprise Forum vezetésében is részt vesz.  A Greensill-sztori leginkább az 1994-es botrányra emlékeztet, melynek során két képviselő a Harrods luxusáruház akkori tulajdonosa, Mohamed Al-Fayed érdekében interpellált az alsóházban. Az akkori korrupció volt az egyik fő ok, amiért a Tony Blair vezette Munkáspárt 1997-ben földcsuszamlásszerű választási győzelmet aratott a toryk felett.

Repülőre ültetné Moszkva az amerikai nagykövetet

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.16. 20:36

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Az Egyesült Államok csütörtökön utasított ki tíz orosz diplomatát, pénteken jött a „tükörintézkedés”, amiből a lengyelek sem maradtak ki.
Oroszország, válaszul az amerikai szankciókra tükörintézkedéssel azt tanácsolta az amerikai nagykövetnek, hogy utazzon haza konzultációra, és kiutasít további 10 amerikai diplomatát – jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak pénteken Moszkvában.
Lavrov szerint Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó javasolta John Sullivan amerikai nagykövetnek, amikor pénteken bekérette a hivatalába, hogy orosz hivatali partneréhez hasonlóan térjen vissza konzultációra Washingtonba. A lépésről a Kommerszant című lap azt írta, hogy ez de facto kiutasítás.

A kommentár azonban rámutatott, hogy a nemkívánatos személynek nyilvánítással szemben (ez George Kennan amerikai nagykövettel 1952-ben történt meg a Szovjetunióban) egy enyhébb lépés, amellyel a fogadó fél azt jelzi, hogy a misszióvezető később visszatérhet állomáshelyére. A diplomáciai kapcsolatokról megkötött 1961-es bécsi egyezmény ugyanakkor nem ismeri "a nagykövet diplomáciai konzultációra való elküldésének" fogalmát.
Az orosz diplomácia vezetője azt is közölte, hogy a kölcsönösség elve alapján az Egyesült Államokhoz hasonlóan Oroszország is fel fogja venni a másik ország nyolc magas rangú állami tisztségviselőjét a szankciós listájára.

Több más, az amerikai külképviseleteket érintő szankciós lépés között azt is elmondta: Oroszországban be fogják szüntetni az amerikai külügyi tárca és más állami szervek által ellenőrzött amerikai alapítványok és nem kormányzati szervezetek működését. Közölte továbbá, hogy Varsó hasonló intézkedésére válaszolva kiutasít öt lengyel diplomatát is.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter
Fotó: Sputnik / AFP
Amint azt a Népszava is megírta, Joe Biden amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát válaszul a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra. Lengyelország pedig – ahogy azt csütörtök este a varsói külügyminisztérium bejelentette – nemkívánatos személynek minősítette a varsói orosz nagykövetség három munkatársát. Aznap a külügyminisztériumba kérették az orosz nagykövetet, és átadták neki a kiutasításról szóló diplomáciai jegyzéket. Az ügyben kiadott lengyel közlemény szerint „teljességgel szolidárisak” az Egyesült Államok Oroszországgal szembeni döntéseivel. (Fő képünkön John Sullivan, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete)

Az EMA kedden tájékoztat a Janssen vakcina lehetséges mellékhatásával kapcsolatban

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.16. 20:05

Fotó: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP
A gyógyszerügynökség az oltóanyag és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek közötti esetleges összefüggést vizsgálja.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken bejelentette, hogy jövő kedden ad tájékoztatást a Johnson and Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek közötti esetleges összefüggéssel kapcsolatban. Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami ügynökség múlt pénteken kezdte meg a Janssen által a kifejlesztett oltóanyaggal végzett beoltást követően jelentett, alacsony vérlemezkeszámmal társuló vérrögképződéses esetek kivizsgálását, miután az Egyesült Államokban addig hat erre utaló esetet jelentettek. Az oltóanyag használatát ezek után felfüggesztették az amerikai egészségügyi hatóságok. A vakcinával már mintegy hét millió embert oltottak be az Egyesült Államokban. Csütörtökön az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ szakértői tanácsadó testülete elhalasztotta a Johnson and Johnson cég oltóanyagával kapcsolatos döntéshozatalt arra hivatkozva, hogy több információra van szüksége ahhoz, hogy javaslatot tudjon tenni a további teendők terén.