Előfizetés

Repülőre ültetné Moszkva az amerikai nagykövetet

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.16. 20:36

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Az Egyesült Államok csütörtökön utasított ki tíz orosz diplomatát, pénteken jött a „tükörintézkedés”, amiből a lengyelek sem maradtak ki.
Oroszország, válaszul az amerikai szankciókra tükörintézkedéssel azt tanácsolta az amerikai nagykövetnek, hogy utazzon haza konzultációra, és kiutasít további 10 amerikai diplomatát – jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak pénteken Moszkvában.
Lavrov szerint Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó javasolta John Sullivan amerikai nagykövetnek, amikor pénteken bekérette a hivatalába, hogy orosz hivatali partneréhez hasonlóan térjen vissza konzultációra Washingtonba. A lépésről a Kommerszant című lap azt írta, hogy ez de facto kiutasítás.

A kommentár azonban rámutatott, hogy a nemkívánatos személynek nyilvánítással szemben (ez George Kennan amerikai nagykövettel 1952-ben történt meg a Szovjetunióban) egy enyhébb lépés, amellyel a fogadó fél azt jelzi, hogy a misszióvezető később visszatérhet állomáshelyére. A diplomáciai kapcsolatokról megkötött 1961-es bécsi egyezmény ugyanakkor nem ismeri "a nagykövet diplomáciai konzultációra való elküldésének" fogalmát.
Az orosz diplomácia vezetője azt is közölte, hogy a kölcsönösség elve alapján az Egyesült Államokhoz hasonlóan Oroszország is fel fogja venni a másik ország nyolc magas rangú állami tisztségviselőjét a szankciós listájára.

Több más, az amerikai külképviseleteket érintő szankciós lépés között azt is elmondta: Oroszországban be fogják szüntetni az amerikai külügyi tárca és más állami szervek által ellenőrzött amerikai alapítványok és nem kormányzati szervezetek működését. Közölte továbbá, hogy Varsó hasonló intézkedésére válaszolva kiutasít öt lengyel diplomatát is.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter
Fotó: Sputnik / AFP
Amint azt a Népszava is megírta, Joe Biden amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát válaszul a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra. Lengyelország pedig – ahogy azt csütörtök este a varsói külügyminisztérium bejelentette – nemkívánatos személynek minősítette a varsói orosz nagykövetség három munkatársát. Aznap a külügyminisztériumba kérették az orosz nagykövetet, és átadták neki a kiutasításról szóló diplomáciai jegyzéket. Az ügyben kiadott lengyel közlemény szerint „teljességgel szolidárisak” az Egyesült Államok Oroszországgal szembeni döntéseivel. (Fő képünkön John Sullivan, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete)

Az EMA kedden tájékoztat a Janssen vakcina lehetséges mellékhatásával kapcsolatban

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.16. 20:05

Fotó: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP
A gyógyszerügynökség az oltóanyag és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek közötti esetleges összefüggést vizsgálja.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken bejelentette, hogy jövő kedden ad tájékoztatást a Johnson and Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek közötti esetleges összefüggéssel kapcsolatban. Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami ügynökség múlt pénteken kezdte meg a Janssen által a kifejlesztett oltóanyaggal végzett beoltást követően jelentett, alacsony vérlemezkeszámmal társuló vérrögképződéses esetek kivizsgálását, miután az Egyesült Államokban addig hat erre utaló esetet jelentettek. Az oltóanyag használatát ezek után felfüggesztették az amerikai egészségügyi hatóságok. A vakcinával már mintegy hét millió embert oltottak be az Egyesült Államokban. Csütörtökön az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ szakértői tanácsadó testülete elhalasztotta a Johnson and Johnson cég oltóanyagával kapcsolatos döntéshozatalt arra hivatkozva, hogy több információra van szüksége ahhoz, hogy javaslatot tudjon tenni a további teendők terén. 

Kétségbeejtő állapotok Indiában: egyes kórházakban már kettesével osztják be az intenzív ágyakra a fertőzötteket

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2021.04.16. 18:50
Újdelhi, India
Fotó: MAYANK MAKHIJA / AFP / NurPhoto
A pandémia olyan gyorsan szedi áldozatait, hogy a metropolisz legnagyobb temetőjében a sírásók alig bírnak lépést tartani és lassan már nem is marad hely a koronavírusban elhunytaknak elkülönített parcellákban.
Kétségbeejtő állapotokat idézett elő mostanra Indiában a koronavírus-járvány második hulláma, amely valóságos cunamiként csapott le a világ második legnépesebb államára. Országszerte túlterhelt az ellátórendszer és rohamosan fogynak az orvosi oxigén készletek, mert annyi súlyos beteg szorul kezelésre. A Reuters beszámolói szerint különösen rossz a helyzet Újdelhiben, ahol egyes kórházakban már kettesével osztják be az intenzív ágyakra a fertőzötteket. A pandémia olyan gyorsan szedi áldozatait, hogy a metropolisz legnagyobb temetőjében a sírásók alig bírnak lépést tartani és lassan már nem is marad hely a koronavírusban elhunytaknak elkülönített parcellákban. A második hullám hevességét jól tükrözi, hogy míg két hónappal ezelőtt egy nap alatt mindössze 9121 új fertőzöttet vettek nyilvántartásban, addig csütörtökön már 217 ezer új megbetegedést észleltek. Az elmúlt kilenc napból nyolcban rekordot döntött az esetszám.
A járványhelyzet súlyosbodását részben egy a brit variánshoz hasonló, indiai kettős vírusmutáció elterjedése okozta, amely feltételezések szerint jóval fertőzőképesebb az eredeti Covid-19-nél. Jelentős szerepet játszott azonban az is, hogy a lakosság fegyelmezetlenné vált. A héten egy hindu fesztiválon százezrek mártóztak meg a maszkviselés és távolságtartás szabályainak betartása nélkül. Az emberek felelőtlen magatartására a politikai elit hozzáállása is hatással volt. Egyrészt a szövetségi kormány azt hangoztatta, hogy az új variáns megjelenése nem ok a pánikra. Másrészt Narendra Modi miniszterelnök és Rahul Gandhi ellenzéki vezér nem jártak elő jó példával, hiszen a tömeges megbetegedések ellenére még ezen a héten is zsúfolt nagygyűléseken kampányoltak a közelgő tartományi választásokra Egyes nagyvárosok vezetői már korlátozások rendeltek el, ám a Modi-kormány egyelőre nem hajlandó országos zárlatot kihirdetni, kizárólag az oltóprogram felpörgetésétől várja a megváltást. Újdelhi idáig kizárólag a brit-svéd AstraZeneca/Oxford szérum helyi gyártású változatára, a Covishieldre, illetve a hazai fejlesztésű Covaxinra alapozta az immunizációt, és kezdetben bőven jutott belőlük külföldi kivitelre is. A kormány március végén felfüggesztette exportjukat, ami érzékenyen érintette az afrikai országok jelentős részét, ahol a COVAX nemzetközi elosztó programon keresztül érkező Covishielddel oltottak. Az indiai külpolitika számára súlyos csapás, hogy le kellett állniuk vakcinadiplomáciájukkal, amellyel a rivális Kína hasonló térségbeli törekvéseit kívánták ellensúlyozni. A saját oltóanyag gyártására oly büszke Modi-kormány mostanra, szégyenszemre külföldi szerek behozatalát tervezi. A napokban megkönnyítették a Nyugaton és Japánban már jóváhagyott vakcinák engedélyezési folyamatát, illetve zöld utat adtak az orosz Szputynik V-nek is, amelyből India 750 millió dózist rendelt.