Előfizetés

Müller Cecília: nem kell az ellenanyagtesztekkel foglalkozni, húsvétkor mindenki jól viselkedett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.19. 12:54

Fotó: koronavirus.gov.hu
Megdicsért bennünket az országos tisztifőorvos: minden szabályt betartottunk húsvétkor.
Minden harmadik ember kapott már védőoltást - közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hangsúlyozta, az egyéni védelmet csak a vakcina biztosítja. A szállítmányok folyamatosan érkeznek,  hétfőn 68 ezer Moderna jön, ezek jellemzően második körös oltások, ám ami marad, azt a fővárosi háziorvosok kapják meg. Kedden érkezik egy Pfizer-szállítmány valamint a héten várhatók orosz és kínai vakcinák. Minden oltópont működik, attól függően nyílnak meg újak, hogy mennyi vakcina landol. 
Megítélése szerint javulnak a járványügyi adatok, ugyan magas a kórházi ellátásra szorulók száma, de kicsit kevesebb, mint korábban.

Mérsékelten csökkent az ellátórendszeren lévő teher, ugyanakkor még mindig szükség van a megfeszített munkára. Megjegyezte, a halálozási statisztika rendkívül transzparens, mivel minden olyan személyt rögzítenek, aki halálának időpontjában igazoltan koronavírusos volt. Folyamatosan nő a regisztráltak száma, már 4 millió 200 ezer oltásra jelentkezőt tartanak nyilván.  Dicséretet is kaptunk: többségében jogkövetőek vagyunk, ha húsvétkor nem tartottuk volna be a járványügyi intézkedéseket, az látszódna az adatokon, ám ez nem történt meg. Becslése szerint 200 ezer pedagógus lehet beoltva.  Az ellenanyag vizsgálatokról szólva elmondta, ez a módszer a védettség kimutatására csak korlátozottan alkalmas. Fontos, mikor történik, ráadásul csak körülbelüli tájékoztatást ad, nem jelent biztos védettséget, ha megfelelő az ellenanyagszint. Hozzátette, a sejtes immunitás mérésére alkalmatlan az ilyen teszt.  Azt kérte, bízzunk mind a gyártó, mind a független laboratóriumok vizsgálataiban. Azt hangoztatta, a Magyarországon engedélyezett vakcinák jó minőségűek, hatásosak és biztonságosak. 
"Nem azzal kell most foglalkozni, mennyi antitestet mérünk a szervezetünkben, hanem késlekedés nélkül, most kell védetté tennünk magunkat."

- fogalmazott. Az esetleges harmadik, emlékeztető vakcina beadásáról nincsen kellő információ, ugyanis nem tudni, mennyi ideig tart a védettség. Erre majd a későbbi kutatások fognak választ adni. Ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy mind az öt vakcinából szükség lesz egy harmadik körre.  A tájékoztató elején Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, 1911 ember nem viselt maszkot a hétvégén. Emellett illegális rendezvényt is felszámoltak. Egyetlen kérdés hangzott el a 444.hu-tól a harmadik oltásokkal kapcsolatban. Ám mivel erről már beszélt Müller Cecília, így lényegében csak önmagát ismételte meg. Emiatt szokás szerint megint nem hangozhatott el egy érdemi újságírói felvetés a nyilvános szereplésen.

Szinte a teljes tantestület otthon maradt Répcelakon

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.04.19. 12:48
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Nem tartják biztonságosnak az alsó tagozatok újranyitását. Reagált a Sárvári Tankerületi Központ.
A répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola alsós tanárai közül egyetlen kivétellel senki nem ment ma be az intézménybe tanítani - értesült a Népszava. A jelenléti oktatást a Munka törvénykönyve 54. paragrafusára hivatkozva tagadták meg, amely egyebek mellett azt írja: a munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. De megtagadhatják az utasítás teljesítését akkor is, ha annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. A kormány a múlt héten döntött úgy, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámának tetőzése ellenére április 19-én kinyithatnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai. A döntés ellen számos civil, szakmai és érdekvédelmi szervezet tiltakozott. A répcelaki iskola egyik tanára lapunknak azt mondta: egyáltalán nem érzik biztonságosnak a jelenléti oktatás körülményeit, ezért nem voltak hajlandóak bemenni a tantermekbe. Nemcsak magukat, hanem a gyerekeket is féltik. - A 31 fős tantestületből, a felsős tanárokkal együtt 29-en írtuk alá a nyilatkozatot. Amikor kiderült, hogy végül csak az alsósoknak kell bemenniük, 16-an új nyilatkozatot írtunk alá arról, hogy csak online folytatjuk a munkát, de a felsős kollégák továbbra is támogatnak minket – mondta az iskola egyik tanárnője. Hozzátette: hétfőn csak egyetlen kollégájuk ment be az iskolába. A gyerekek többsége is otthon maradt, csak egy osztály jelent meg teljes létszámmal. Most viszont az igazgató minden távolmaradó pedagógust egyenként behívatott, az érintettek fegyelmit kapnak. - Nem tudjuk, miért kapunk fegyelmit, hiszen nem a munkát tagadtuk meg, az óráinkat online megtartottuk – nyilatkozta a tanárnő.    Frissítés: A Sárvári Tankerületi Központtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy fegyelmi intézkedésekre nem került sor, azok a tanárok, akik ma nem jelentek meg, végül aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben "vállalják", hogy április 20-tól részt vesznek a jelenléti oktatásban. Hozzátették: a tankerület és az iskola ma közösen gondoskodott a bent tartózkodó tanulók számára az órák megtartásáról.  

80 százalékos többség: Orbán a percnyi politikai érdekei alapján menedzseli a járványkezelést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.19. 12:28

Fotó: BEATA ZAWRZEL / NurPhoto / AFP
A szakértelemnek alig 10 százalék adott esélyt.
Népszavát olvasni egyben értékválasztás is, így szavazásunk eredménye - világnézeti elfogultsága okán - csöppet sem reprezentatív, viszont elgondolkodtató. Azt tudakoltuk olvasóinktól, szerintük mi alapján hozza meg járványügyi döntéseit Orbán Viktor. A majdnem 9 ezer résztvevő (valójában 8821) közül csak 866-an adtak esélyt a szakmaiságnak, magyarán annak, hogy a kormányfő az ország legjobb infektológusaiból és egészségügy-szervezési szakembereiből álló stáb tanácsát megfogadva szab irányt a védekezésnek. Holott megtehetné. Ennél még azt is többen valószínűsítették (esetleg némi cinizmussal), hogy a miniszterelnök a vakszerencsére bízza magát. 931 voksoló szerint ugyanis az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a miniszterelnök feldob egy pénzérmét, ha fej, teljes zárás, ha írás, teljes nyitás, ha netán élén áll meg az érme, akkor meg kivárás. (Megjegyzendő: Merkely Béla azon elszólásából kiindulva, hogy 2-4,9 millió között lehet azok száma, akik valójában megfertőződtek - a professzor Áder János államfő podcastjában vezette elő mindezt - még az is megeshet, hogy a kabinet tényleg bedobta a gyeplőt a lovak közé, hogy minél előbb meglegyen az úgynevezett nyájimmunitás, csak erről senki nem beszél.) A legnagyobb támogatottsága azonban mégiscsak annak a hipotézisnek volt, miszerint Orbán Viktort a politikai számítás vezeti. 7031 válaszadó hiszi ugyanis, hogy Orbán Viktor a politikai népszerűség változásait méri minden pillanatban, és azt csinálja, amire tábora vágyik, vagy amit a legkevésbé utasítanak el a szimpatizánsai. Persze nem vitás, bitang nehéz helytállni egy ilyen helyzetben. Akkor is, ha tudja az ember, mit akar, és akkor is ha nem. Ha ön is kipróbálná magát, akkor a Népszava járványszimulátora segítségével most megteheti, ha ide kattint