Előfizetés

Szinte a teljes tantestület otthon maradt Répcelakon

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.04.19. 12:48
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Nem tartják biztonságosnak az alsó tagozatok újranyitását. Reagált a Sárvári Tankerületi Központ.
A répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola alsós tanárai közül egyetlen kivétellel senki nem ment ma be az intézménybe tanítani - értesült a Népszava. A jelenléti oktatást a Munka törvénykönyve 54. paragrafusára hivatkozva tagadták meg, amely egyebek mellett azt írja: a munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. De megtagadhatják az utasítás teljesítését akkor is, ha annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. A kormány a múlt héten döntött úgy, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámának tetőzése ellenére április 19-én kinyithatnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai. A döntés ellen számos civil, szakmai és érdekvédelmi szervezet tiltakozott. A répcelaki iskola egyik tanára lapunknak azt mondta: egyáltalán nem érzik biztonságosnak a jelenléti oktatás körülményeit, ezért nem voltak hajlandóak bemenni a tantermekbe. Nemcsak magukat, hanem a gyerekeket is féltik. - A 31 fős tantestületből, a felsős tanárokkal együtt 29-en írtuk alá a nyilatkozatot. Amikor kiderült, hogy végül csak az alsósoknak kell bemenniük, 16-an új nyilatkozatot írtunk alá arról, hogy csak online folytatjuk a munkát, de a felsős kollégák továbbra is támogatnak minket – mondta az iskola egyik tanárnője. Hozzátette: hétfőn csak egyetlen kollégájuk ment be az iskolába. A gyerekek többsége is otthon maradt, csak egy osztály jelent meg teljes létszámmal. Most viszont az igazgató minden távolmaradó pedagógust egyenként behívatott, az érintettek fegyelmit kapnak. - Nem tudjuk, miért kapunk fegyelmit, hiszen nem a munkát tagadtuk meg, az óráinkat online megtartottuk – nyilatkozta a tanárnő.    Frissítés: A Sárvári Tankerületi Központtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy fegyelmi intézkedésekre nem került sor, azok a tanárok, akik ma nem jelentek meg, végül aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben "vállalják", hogy április 20-tól részt vesznek a jelenléti oktatásban. Hozzátették: a tankerület és az iskola ma közösen gondoskodott a bent tartózkodó tanulók számára az órák megtartásáról.  

80 százalékos többség: Orbán a percnyi politikai érdekei alapján menedzseli a járványkezelést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.19. 12:28

Fotó: BEATA ZAWRZEL / NurPhoto / AFP
A szakértelemnek alig 10 százalék adott esélyt.
Népszavát olvasni egyben értékválasztás is, így szavazásunk eredménye - világnézeti elfogultsága okán - csöppet sem reprezentatív, viszont elgondolkodtató. Azt tudakoltuk olvasóinktól, szerintük mi alapján hozza meg járványügyi döntéseit Orbán Viktor. A majdnem 9 ezer résztvevő (valójában 8821) közül csak 866-an adtak esélyt a szakmaiságnak, magyarán annak, hogy a kormányfő az ország legjobb infektológusaiból és egészségügy-szervezési szakembereiből álló stáb tanácsát megfogadva szab irányt a védekezésnek. Holott megtehetné. Ennél még azt is többen valószínűsítették (esetleg némi cinizmussal), hogy a miniszterelnök a vakszerencsére bízza magát. 931 voksoló szerint ugyanis az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a miniszterelnök feldob egy pénzérmét, ha fej, teljes zárás, ha írás, teljes nyitás, ha netán élén áll meg az érme, akkor meg kivárás. (Megjegyzendő: Merkely Béla azon elszólásából kiindulva, hogy 2-4,9 millió között lehet azok száma, akik valójában megfertőződtek - a professzor Áder János államfő podcastjában vezette elő mindezt - még az is megeshet, hogy a kabinet tényleg bedobta a gyeplőt a lovak közé, hogy minél előbb meglegyen az úgynevezett nyájimmunitás, csak erről senki nem beszél.) A legnagyobb támogatottsága azonban mégiscsak annak a hipotézisnek volt, miszerint Orbán Viktort a politikai számítás vezeti. 7031 válaszadó hiszi ugyanis, hogy Orbán Viktor a politikai népszerűség változásait méri minden pillanatban, és azt csinálja, amire tábora vágyik, vagy amit a legkevésbé utasítanak el a szimpatizánsai. Persze nem vitás, bitang nehéz helytállni egy ilyen helyzetben. Akkor is, ha tudja az ember, mit akar, és akkor is ha nem. Ha ön is kipróbálná magát, akkor a Népszava járványszimulátora segítségével most megteheti, ha ide kattint

Államtitkári ajánlat: mindenkinek ott a közmunka, akit nem szív fel a piac

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.19. 11:10

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Bodó Sándor szerint minden munkahelyet sikeresen megvédtek, ebből az következik, hogy csak 166 ezer állás volt veszélyben.
A veszélyhelyzeti intézkedések feloldása és a szezonális ágazatok termelésének újraindulása az álláskeresők jelentős részét felszívhatja - vélekedett Bodó Sándor a Világgazdaságnak adott interjúban. De ha nem, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerint akkor sincs baj: akik nem tudnak a versenyszférában elhelyezkedni, azok a közfoglalkoztatás keretében dolgozhatnak. (Arról, hogy a kormány egyre szűkíti a közmunkakeretet, a kormánypárti politikus nem beszélt.) Bodó Sándor egyértelműen sikeresnek nevezte a bértámogatási programot, szerinte a munkáltatók eddig mintegy 166 ezer munkavállaló támogatását kérelmezték, a megítélt támogatások 99 százalékát, mintegy 70 milliárd forintot már ki is fizették - mondta. (összehasonlításképpen: 4,5 millió foglalkoztatott van az államtitkár.) Hozzáfűzte, hogy az igénylők 48 százaléka a vendéglátásban, 12 százaléka a szállodai szolgáltatásban kapott támogatást, három-három százalékkal részesedett az italszolgáltatás és a fizikai közérzet javítása, és 2,4 százalék jutott a ruházati kiskereskedelemre, ez az öt terület adja az összes kérelmező több mint kétharmadát.