Előfizetés

A közfelháborodás miatt lefújták a 10 ezer résztvevős tesztpartit Hollandiában

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.20. 10:54
Illusztráció
Fotó: ADRIA PUIG/Anadolu Agency / AFP
Orvosok, ápolók, vendéglátósok és tudósok is annak az eseménynek a lemondására szólítottak fel, amely egy kutatóprogram részeként azt vizsgálta volna, mennyire biztonságosak a nagyszabású rendezvények a koronavírus-járvány idején.
Közfelháborodást váltott ki Hollandiában az a szombatra tervezett tízezer fős tesztparti, amellyel azt akarták megállapítani, hogy mennyire biztonságosak az ilyen nagyszabású rendezvények a koronavírus-járvány idején. Breda város önkormányzata hétfőn visszavonta a rendezvényre adott engedélyét, mondván nem lehet biztonságosan megtartani azt. Korábban orvosok, ápolók, vendéglátósok, kutatók szólítottak fel a tesztparti lemondására. Az általuk kezdeményezett felhívást már több mint 350 ezren írták alá. A népszerű 538 Rádió kapott engedélyt arra, hogy az ország déli részén lévő Bredában megszervezze a rendezvényt, amely része lenne a Fieldlab kutatóprogramnak a biztonságos rendezvényszervezésről. Eddig ebben a programban rendeztek már konferenciát, színházi előadást, futballmeccset és popkoncertet. A résztvevőknek negatív koronavírustesztet kellett volna felmutatniuk. Bár kutatási célból szervezték a rendezvényt, az orvosokat felháborította a kezdeményezés. „Tízezer fős partit rendezni 400 méterre egy Covid-19-ben szenvedőkkel teli kórháztól, a betegek és a kórházi személyzet arculcsapását jelenti” – hangoztatták. Tudósok is megkérdőjelezték egy ilyen kutatás tudományos előnyeit. Politikusok arra hívták fel a figyelmet, hogy lehetetlen több ezer bulizót ellenőrzés alatt tartani. Hollandiában december közepe óta szigorú korlátozásokkal próbálják feltartóztatni a koronavírus-járvány terjedését, de az esetszámok még mindig magasak, a kórházak és az intenzív osztályok túlterheltek. A százezer emberre jutó fertőzöttek száma a közelmúltban majdnem elérte a 300-at egy hét alatt. 

Elhagyott múzeumok

P. Szabó Dénes
Publikálás dátuma
2021.04.20. 08:00

Fotó: NIKLAS HALLE'N / AFP
Világszerte 77 százalékot esett a művészeti múzeumok látogatottsága – derül ki egy felmérésből.
Tavaly a világ száz legnépszerűbb művészeti múzeumának látogatottsága 77 százalékkal csökkent – derül ki a The Art Newspaper portál éves felméréséből. Megdöbbentő eredmény, hogy a 280, adatot szolgáltató múzeum az év során a megszokott nyitvatartási rendhez képest átlagosan további 145 napig volt zárva, mely összességében 41 ezer napot jelent, vagyis több mint egy évszázadnyi látogatás hiányzott a tavalyi évből. A felmérés megemlíti, hogy tavaly, amikor Wuhanban napvilágra kerültek a coviddal kapcsolatos jelentések, a város január végi lezárásával a Wuhani Tartományi Múzeum munkatársai az intézmény területéről nem mozdulhattak el, így kempinget alakítottak ki, és gondoskodtak a gyűjteményről annak január 23-tól június 13-ig tartó zárvatartása alatt. A kutatás második helyén a Pekingi Nemzeti Múzeum áll 1,6 millió látogatóval, mely január 25-től három hónapra bezárt, amikor a pekingi hatóságok lemondták a kínai újévi ünnepségeket. Az újranyitást követően a maximális kapacitása eleinte 90 százalékkal csökkent – a potenciális napi 30 ezerről 3000 látogatóra –, de az év során fokozatosan enyhült a helyzet, augusztusban naponta 8000 látogató érkezett. Ázsia második leglátogatottabb múzeumát, a japán Kanazawában található Kortárs Művészetek 21. Századi Múzeumát tavaly 971 ezren látogatták meg. Európát tekintve a felmérésbe került múzeumok átlagosan további 112 nappal voltak zárva a megszokott nyitvatartási rendhez képest. Míg 2019-ben csaknem 83 millió ember kereste fel a legjobb száz európai múzeumot, addig 2020-ban csupán 24 millió. Mindez összefügg azzal, hogy tavaly a nemzetközi turizmus meredeken visszaesett, különösen a jövedelmező nyári hónapokban. Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) jelentése szerint Párizst tavaly nyáron az átlagos turistaszámának csak 5 százaléka látogatta, a három fő művészeti múzeuma – a Louvre, a Pompidou Központ és a Musée d’Orsay – látogatottsága összességében 73 százalékkal esett, a 2019-es 16,5 millióról 4,5 millióra. A Louvre gyűjteményét körülbelül 2,7 millióan nézték meg, ami a 72 százalékos csökkenés ellenére a felmérés leglátogatottabb múzeuma lett. Az első helyezés elnyerésében sokat segített azonban a nagy népszerűségnek örvendő, februárban zárult Leonardo kiállítás, mely naponta több mint tízezer látogatót vonzott, és a múzeum eddigi leglátogatottabb tárlata volt. Ennek ellenére a Louvre körülbelül 90 millió euró veszteséget jelentett 2020-ban.
A turizmus és a lezárások Spanyolországot is komolyan sújtották, a madridi Prado 76, míg a Reina Sofia 72 százalékos esést mutatott. Eközben Olaszországban a Vatikáni Múzeumok 81, a firenzei Uffizi Képtár 72, az Akadémia Galéria látogatottsága 81 százalékot csökkent. Az Egyesült Királyságban a londoni Tate Modern volt a leglátogatottabb, ráadásul megelőzte a British Múzeumot, amiben szerepet játszott, hogy utóbbi 208, míg előbbi 173 napig volt zárva. A szigetország esetében szintén fontos tényező a turizmus, a 2019/20-as pénzügyi évben a British Múzeum közönségének 77 százaléka külföldi volt, míg ez a szám a londoni Nemzeti Galéria esetében általában „hatvan százalék körüli” egy szóvivő szerint. Az Egyesült Királyság Nemzeti Statisztikai Hivatalának ideiglenes adatai továbbá azt mutatják, hogy 2020 második negyedévében, az első lezárások idején a tengerentúli lakosok látogatásainak száma 96 százalékkal csökkent 2019 azonos időszakához képest. Az Egyesült Államok a látogatások terén változatos képet mutat, hiszen minden államnak megvannak a saját biztonsági protokoljai és szabályai a társadalmi távolságtartásra vonatkozóan. Volt olyan múzeum, amelyik a megszokott rendhez képest 75, míg más 293 napig tartott zárva. New York négy óriásmúzeuma— a Metropolitan Museum of Art, a Museum of Modern Art, a Whitney Museum of American Art és a Solomon R. Guggenheim Museum — 2,2 milliós látogatottságot ért el, míg 2019-ben 11 milliót. A pandémia a legsúlyosabban a Guggenheim Múzeumot súlytotta, mely 88 százalékos csökkenést tapasztalt. Míg ugyanis sok New York-i múzeum körülbelül hat hónapig volt zárva, addig a Guggenheim több mint hét hónapon át, és csak 25 százalékos kapacitással nyitott újra.

Segítség a kulturális ágazatoknak

Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament a tagállamokkal együttműködve mindent elkövet annak érdekében, hogy válság által sújtotta szektorok – így a kulturális ágazatok: például színházak, fesztiválok, zeneművészeti előadók, cirkuszok – a lehető leggyorsabban talpra állhassanak a járvány után – írta a cirkuszi világnap alkalmából kiadott közös közleményében Mariya Gabriel, az EB Innovációért, Kutatásért, Kultúráért, Oktatásért és Ifjúságért felelős biztosa, valamint Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, a Cirkusz Világszövetség nagykövete. Ehhez a megfelelő pénzügyi alapok és eszközök rendelkezésre állnak - olvasható a közleményben.   

Érdemes az eget kémlelni: csillaghullás kezdődött

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.19. 18:18

Fotó: MARIUS BECKER/dpa Picture-Alliance / AFP
A Lyridák meteorraj érkezésének csúcspontja csütörtökre esik, de addig is lehet eredményes a vadászat.
A Lyridák meteorraj nagyjából április 16-a és 30-a között figyelhető meg, idén a maximuma április 22-ére esik, óránként 7-8 meteor és egy-egy fényesebb tűzgömb is elsuhanhat a fejünk felett – írta az Időkép.hu. A hullócsillagok bármely égtáj felé megjelenhetnek, viszont látszólag a Lant csillagkép felől érkeznek. Egyelőre ugyan felhősek a napok, de a hét közepétől már tisztább időszakok is előfordulhatnak, és az éjjelek alkalmasak lehetnek a hullócsillag-lesre A sikeres hullócsillag-vadászathoz csütörtökön a hajnali órák lehetnek a legalkalmasabbak, igaz, ha a felhők el is vonulnak, a növekvő Hold erős fénye is megzavarhatja csillagnézést.