Előfizetés

Zsákmányát védő medve ölt meg egy túravezetőt Montanában

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.20. 16:24
Illusztráció
Fotó: JAMES HAGER/robertharding / AFP
A grizzlyt lelőtték miután az esetet vizsgáló csoportot is megtámadta.
Grizzly medve marcangolt halálra egy montanai túravezetőt a Yellowstone Nemzeti Park közelében, az állat valószínűleg egy jávorszarvas tetemét védte – közölte a helyi seriffiroda.  Carl Mock túravezető szombaton, két nappal a vadállat támadása után halt meg. A nemzeti park közelében élő férfi a grizzly támadásakor a Madison folyó egy erdős szakaszán horgászott. Súlyos sérüléseket szenvedett a fején és az arcán, de még fel tudta hívni a mentőket.       A jávorszarvas tetemét a támadás helyétől 50 méterre találták meg – közölte a montanai hal- és vadvédelmi szolgálat szóvivője, Morgan Jacobsen. A grizzlyt lelőtték pénteken, mert megtámadta az esetet vizsgáló csoportot is. Az illetékesek biztosak abban, hogy azt a szürkemedvét lőtték le, amely a túravezetőt megölte. 

5 százalékkal is nőhet idén a szén-dioxid-kibocsátás

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.20. 15:31

Fotó: BERND VON JUTRCZENKA / AFP
Ez az előrejelzés arra figyelmeztet a Nemzetközi Energiaügynökség szerint, hogy a világjárvány utáni gazdasági fellendülés az éghajlat számára minden, „ minden, csak nem fenntartható”.
Idén öt százalékkal nőhet a globális szén-dioxid-kibocsátás, ami a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint arra figyelmeztet, hogy a pandémia utáni gazdasági fellendülés az éghajlat számára nem fenntartható.        Az IEA 2021-es globális energetikai áttekintése szerint a szén-dioxid-kibocsátás idén 33 milliárd tonnára emelkedik, ami 1,5 milliárd tonnával nagyobb a 2020-as szintnél, és az utóbbi évtizedben a legnagyobb mértékű növekedést jelenti. 
„Ez egy komoly figyelmeztetés, hogy a gazdasági fellendülés a Covid-válságból kilábalás nyomán jelenleg minden, csak nem fenntartható az éghajlatunk számára”

– mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

Az idei növekedést Briol szerint valószínűleg az okozza, hogy a villamosenergia-ágazatban nő a szén felhasználása, különösen Ázsiában. Az igazgató arra is utalt, a kormányok felelőssége, hogy cselekedjenek az éghajlatvédelem érdekében. Joe Biden amerikai elnök virtuális csúcstalálkozót tart a világ több tucatnyi vezetőjével ezen a héten, hogy megvitassák a kérdést a Skóciában még ebben az évben sorra kerülő globális tárgyalások előtt. Tavaly, amikor a pandémia miatt csökkent az energiafelhasználás, az azzal kapcsolatos CO2-kibocsátás 5,8 százalékkal esett vissza 31,5 milliárd tonnára, miután egy évvel korábban 33,4 milliárd tonnával csúcsot döntött. Az IEA éves jelentése a világ minden tájáról származó legfrissebb nemzeti adatokat elemezte, vizsgálta a gazdasági növekedési tendenciákat és az új energiákkal kapcsolatos projekteket, amelyek a közeljövőben lépnek működésbe. A globális energiakereslet főleg a fejlődő gazdaságok igénye miatt 2021-ben várhatóan 4,6 százalékkal nő, és ezzel meghaladja majd a 2019-es szintet. Idén az összes fosszilis tüzelőanyag iránti kereslet növekedni fog, a szén és a gáz esetében is a 2019-es szint fölé emelkedik az IEA szerint. A szénfelhasználás várható növekedése 60 százalékkal meghaladja a megújuló energiaforrások felhasználásának növekedését. A szénfelhasználás előrejelzett keresletének több mint 80 százaléka 2021-ben várhatóan Ázsiából származik, élén Kínával. Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban szintén növekedni fog a szénfelhasználás, de jóval a válság előtti szint alatt marad – közölte az IEA.

Megszökött egy kenguru Orosházán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.20. 14:36
Illusztráció
Fotó: OLE SPATA / dpa Picture-Alliance / AFP
A gazdája reméli, minél hamarabb megtalálja a meglépett kölyköt.
Békésen legelészett az út szélén hétfő este az a kenguru, amelyet a felfedezője a Facebook segítségével igyekszik hazajuttatni – írta a Beol.hu. Az állatot a forgalom nem zavarta, de amikor közelített hozzá, beugrált a bokrok közé. A bejegyzéshez kommentelt az állat gazdája is, kiderült, nagyon keresik a kölyköt, amely vasárnap két kerítésen keresztül lépett le otthonról. A portálnak elmondta, reméli, kedden megtalálják az elkóborolt erszényest, amelyet hálóval vagy szakember bevonásával, altatólövedékkel próbálnak majd befogni. Azt kérik, senki ne kísérletezzen az állat megfogásával.