Előfizetés

Kína nyugtatgatja a világot: erősödnek, de nem törnek hegemóniára

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.20. 15:23

Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
Hszi Csin-ping, a kommunista állam elnöke szerint fegyverkezési verseny helyett a vakcinaákra összpontosítanak.
Kína nem törekszik hegemóniára, terjeszkedésre vagy befolyási övezet kialakítására, akármilyen erőssé is válik - mondta Hszi Csin-ping kínai elnök kedden a dél-kínai Hajnan szigetén fekvő Boao városban rendezett ázsiai gazdasági konferencia nyitó plenáris ülésén videokapcsolaton keresztül. A kínai elnök szerint az egyenlőség, valamint a kölcsönös tisztelet és bizalom alapelveinek központi szerepet kell betölteniük az államok közötti kapcsolatokban. A pekingi vezetést a Hongkongban, valamint az északnyugat-kínai Hszincsiangban alkalmazott intézkedések miatt ért nemzetközi kritikákra úgy reagált:
„Mások utasítgatásával, és mások belügyeibe avatkozással nem lehet támogatást szerezni.”

Mint, fogalmazott: az egy, vagy néhány ország által szabott szabályok nem erőltethetők másokra, mint ahogyan az egyes országok által követett egyoldalú politika sem diktálhatja a tempót az egész világnak.
„Kína soha sem fog részt venni fegyverkezési versenyben”

– hangoztatta az elnök.

Kiemelte, hogy Kína tartja magát ígéretéhez, és globális közkinccsé teszi a saját fejlesztésű oltóanyagait, folytatja az együttműködést az Egészségügyi Világszervezettel és más országokkal a járvány elleni fellépésben, és igyekszik még többet tenni azért, hogy a fejlődő országoknak is segítséget nyújtson a koronavírus leküzdésében.

Hadiállapot Minneapolisban: hamarosan ítéletet hirdetnek a Chauvin-perben

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.20. 15:20

Fotó: CHRISTOPHER MARK JUHN / AFP
Szögesdrótok, kordonok, torlaszok, bedeszkázott ingatlanok, halálbüntetést követelő képviselő és dühös bíró – pattanásig feszült a helyzet a városban.
Szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak Minneapolisban, ahol hamarosan ítéletet hirdetnek a George Floyd halálának okozásával vádolt rendőr, Derek Chauvin ellen: az elmúlt napokban a Nemzeti Gárda több mint háromezer tagja más rendfenntartókkal együtt elözönlötte a város utcáit.
Az AP amerikai hírügynökség hétfői helyszíni jelentése szerint a város egyes helyszínei szinte már rendőrállami állapotokra emlékeztetnek, a hatóságok szögesdrótot, beton úttorlaszokat és összeláncolt kordonokat helyeztek el a belvárosi utcákon, hogy szükség esetén gyorsan el tudják keríteni a bírósági épületet, ahol Chauvin ellen fognak ítélet hirdetni.

Már szinte megszokottá vált az elmúlt napokban a katonai járművek megjelenése a környékbeli országutakon, és a helyi lakók lépten-nyomon fegyveres őrökbe botlanak. Közben boltok és más épületek százait, ha nem ezreit deszkázták be városszerte. Az elmúlt napok szigorú biztonsági intézkedések ellenére Jacob Frey minneapolisi demokrata párti polgármester és Tim Walz Minnesota szintén demokrata párti kormányzója is kemény bírálatokat kapott amiatt, hogy nem intézkedett gyorsabban, hogy a városba vezényeljék a Nemzeti Gárdát. Becslések szerint a George Floyd tavaly tavaszi halála után kezdődött erőszakos tüntetések során a várost mintegy 350 millió dolláros, azaz csaknem százmilliárd forintos kár érte, jórészt kereskedelmi ingatlanok szenvedtek károkat. A Chauvin-pert levezető bíró, Peter Cahill visszataszítónak nevezte hétfőn, hogy Maxine Waters demokrata párti képviselő halálos ítéletet követelt az egyelőre még bűnössé sem nyilvánított vádlottra. Az afroamerikai politikus szombaton csatlakozott egy tüntetéshez, amely egy külvárosi rendőrőrsnél zajlott, ott, ahol egy héttel ezelőtt igazoltatás után egy rendőr lelőtt egy fekete bőrű fiatalt, akit közlekedési szabálysértés miatt állított meg.     Waters a tüntető tömeg előtt felszólalva azt mondta:
azt akarja, hogy gyilkosság miatt ítéljék el Chauvint.

Cahill bíró, reagálva a politikus megnyilatkozására, hangsúlyozta:
„A jogállamiság és a bíróság iránti tiszteletlenség, ha egy megválasztott képviselő a per kimenetelével kapcsolatos nyilatkozatot tesz, amikor az esküdtszék éppen döntéshozatalra ült össze.”

Derek Chauvin ellen gyilkosság miatt emeltek vádat. Tavaly május 25-én rendőri intézkedés során csaknem kilenc percen keresztül térdelt az afroamerikai Floyd nyakán, s ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta tavaly májusban. Később a nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyvből kiderült, hogy az áldozat szívbetegségben és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedett, továbbá a szervezetében rengeteg kábítószer is volt. Az esetnek nagy visszhangja volt az Egyesült Államokban, Minneapolisban és számos más amerikai nagyvárosban hetekig tartó tüntetéseket tartottak a rendőri brutalitás és fajgyűlölet ellen, de más országokban is voltak tüntetések. A Népszava is megírta még márciusban, Minneapolis városa 27 millió dollárt – több mint 8 milliárd forintot – fizet George Floyd családjának kártérítésként, amiért az afro-amerikai férfi tavaly május végén rendőri intézkedés közben életét vesztette.    A perben hétfőn hangzottak el vád és a védelem záróbeszédei a minneapolisi bíróságon. A tárgyalás után elkülönített, hat fehér és hat afroamerikaiból álló esküdt már hétfőn este megkezdte a tanácskozást, amelynek végén döntésüket bejelentik majd a bíróság előtt. Ez szakértők szerint akár napokig is eltarthat.
Az esküdtek addig nem érintkezhetnek a külvilággal, és a bíró arra kérte őket, ne nézzenek híradásokat sem.

Derek Chauvin beszél a tárgyaláson
Fotó: ALEX LEDERMAN / AFP

Nem engedték be orvosait a haldokló Navalnijhoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.20. 14:38

Fotó: DIMITAR DILKOFF / AFP
Az orosz ellenzéki vezető hívei a modernkori Oroszország legnagyobb tüntetésére készülnek.
Rohamosan romlik Alekszej Navalnij állapota, mégsem engedték be hozzá a börtönkórházba az orvosait – írja a Sky News az orosz ellenzéki vezetőről, aki miközben folytatja az éhségsztrájkot, haldoklik.
Jaroszlav Asikmin, Navalnij vezető orvosa és Anasztaszja Vasziljeva, az orvosszövetség elnöke saját elmondásuk szerint két órát várakoztak Pokrov börtönénél kedden, de nem mehettek be a betegükhöz.

Navalnij ügyvédei és orvosai a kapunál
Fotó: DIMITAR DILKOFF / AFP
Asikmin arról beszélt, Navalnij a halál felé közelíthet, legutóbbi vizsgálati eredményei szerint ugyanis nagyon magas a vérében a kálium szintje, ami miatt fennáll a szívmegállás veszélye. Hozzátette, aggasztóan sok a szervezetében a kreatinin is, ami arra utalhat, hogy a veséi károsodtak.
„Páciensünk bármelyik pillanatban meghalhat”

– írta a Facebookon Vasziljeva.

Az orvos kegyetlennek és szörnyűnek nevezte Navalnij ellátását és azonnali intézkedéseket követelt. Az orosz büntetés-végrehajtási szervezet szerint azonban a 44 éves ellenzéki politikus megfelelő ellátásban részesül, szövetségesei szerint viszont 15 kilogrammot fogyott már a rács mögött.   Navalnij támogatói a modernkori Oroszország legnagyobb tüntetésére készülnek. Az ellenzéki vezető honlapján megjelent közleményben azt írták, a helyzet gyorsan romlik, nincs idejük várni. Mint fogalmaztak, egy extrém helyzetben extrém döntésekre van szükség. A hatóságok által illegálisnak titulált demonstráció szerdán lesz, aznap, amikor Vlagyimir Putyin megtartja éves beszédét. Amint azt arról a Népszava is beszámolt, az amerikai kormányzat figyelmeztette Oroszországot, hogy következményei lesznek, ha Alekszej Navalnij ellenzéki politikus meghal a börtönben. Ezt vasárnap a CNN amerikai hírtelevízió műsorában Jake Sullivan, Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója mondta.     (24.hu nyomán)