Előfizetés

Nyomoz a rendőrség Czeglédy fantomrendszámos megfigyelése ügyében

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2021.04.20. 14:27

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Egyedi azonosítójellel való visszaélés miatt rendelt el nyomozást a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást ismeretlen tettes ellen a Czeglédy Csaba önkormányzati képviselőt követő autó ügyében – tudta meg a Népszava az Országos Rendőr Főkapitányságtól (ORFK).
A politikus a nemrég a Facebookon arról adott hírt, hogy újabban követik. Mint a filmekben: egy autóból figyelték a házát, majd amikor elindult otthonról, azt észlelte, követik. Végül Czeglédynek a helyismerete révén sikerült autóval a követők háta mögé kerülnie. Ekkor lefotózta a rendszámot, majd lekérte az adatokat. Kiderült, hogy a hivatalos nyilvántartás szerint olyan rendszámot, ami az őt megfigyelők autóján volt, nem adtak ki Magyarországon. Czeglédy Csaba úgy vélekedett: lehetséges, hogy a Fidesz immáron a titkosszolgálatot állította rá. Megkérdeztük az Alkotmányvédelmi Hivatalt és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot felügyelő Belügyminisztériumot, rendeltek-e el megfigyelést Czeglédy Csaba esetében? Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Azért is fordultunk a belügyhöz, mert több, a szakmai fogásokat ismerő forrás is azt mondta a Népszavának, ha tényleg a szolgálatok állnak az ügy hátterében, elég amatőr módon jártak el, a követést nem ilyen feltűnő módon intézik. Ezt rendszerint többen végzik több autóval: más figyeli meg a célszemély lakását, mások követik, ráadásul három-négy váltott autóval teszik ezt. Persze az sem zárható ki, hogy a „lelepleződés” szándékos volt, azaz így akarták megfélemlítésképpen az érintett tudomására hozni, hogy „rajta vannak”. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy az állami titkosszolgálat végzi a megfigyelést, magánbiztonsági cégek repertoárjában is van ilyen szolgáltatás. Korábban a fideszes kormánysajtó már együttműködött egy olyan céggel, amely az állami szolgálatoknál bevett módszereket is alkalmazott: a 2018-as választások előtt egy izraeli hátterű társaság konspirált körülmények között rejtett kamerás felvételeket készített olyan tárgyalásokról, amelyeket magyar civil szervezetek képviselőivel folytattak megpróbálva leleplezni a "Soros-szálat". Czeglédy Csabát - túl azon, hogy a kormány legújabb főellenségének kikiáltott Gyurcsány Ferenc DK pártvezető bizalmasa -, a kormányoldalon azzal vádolják, hogy ő állhatott a volt győri polgármester, Borkai Zsolt adriai szexpartiján készült felvételeket nyilvánosságra hozó „Az ördög ügyvédje” nevű oldal mögött. Mint azt a hvg.hu megtudta a nyomozók szerint a "Borkai Zsolt valódi arca" néven létrehozott, jelenleg "Az ördög ügyvédje" nevű Facebook-oldal kezelője Győr-Moson-Sopron megye területére koncentrálva hirdetést kért, a hirdetés költségét pedig Czeglédy bankkártyájával fizették. A rendőrség ezért Czeglédyt bűnsegédként elkövetett személyes adattal visszaélés vétségével, valamint bűnsegédként elkövetett különleges személyes adattal visszaélés vétségével gyanúsítja. Ugyanakkor a DK-s politikus szerint ő nem tudja, ki áll a felvételeket először nyilvánosságra hozó weboldal, „Az ördög ügyvédje” mögött. A rendőrségi gyanúsítás szerinte elkent, pontatlan, nem derül ki belőle, melyik posztot kifogásolják. Különben is – hangsúlyozta a hvg.hu-nak Czeglédy –, ilyen alapon bárkit meg lehetne gyanúsítani, aki a Facebook-oldalán megosztotta a weboldalt.

Egyetemi campus lesz a Magyar Rádió volt épületében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.20. 14:05

Fotó: Népszava
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem megkapta az államtól a VIII. kerületi épületegyüttest, most beindult a tervezés.
Új egyetemi campust alakítanának ki a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (PPKE) a VIII. kerületben – írja az egyetem honlapja. A kormány tavaly úgy döntött, hogy a PPKE megkapja a Magyar Rádió volt épületegyüttesét, ezután született meg az igény a campusra. Becker Pál, fejlesztési főigazgató elmondta, a belvárosban a Szentkirályi utcában található a Pázmány központi épülete, ahol a Jog- és Államtudományi Kar működik, néhány száz méterrel odébb pedig, a Mikszáth téren található a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar épülete. Úgy véli, hogy a rádiós épületegyüttes szervesen illeszkedik ezekhez az ingatlanokhoz, így nem nehéz elképzelni a néhány esztendő múlva egységes egyetemi campus képét. Becker arról is beszélt, hogy eredetileg kollégiumot nem terveztek a campusra, de jelenleg már egy háromszáz fős kollégiumban gondolkodnak. Egy sportcsarnok és egy étterem is szerepel a terveken, ezeket szeretnék megnyitni a külső érdeklődők számára is. Az előkészítő munkálatokat kormányhatározat alapján a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) irányítja, koordinálja. „Közbeszerzéssel megbízták az Óbuda-Újlak Zrt.-t, hogy mérjék fel és állapítsák meg, mennyiben hasznosíthatók a jelenlegi épületek, majd az egyetemmel és a BFK-val együttműködve határozzák meg azokat a funkciókat, amelyeket telepíteni kell erre a helyszínre” – mondta Becker. A kivitelezéshez a közbeszerzési pályázatot 2023-ban írhatják ki. 

Keddtől megszűnik a látogatási tilalom a gyermekvédelmi intézményekben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.20. 13:38

Fotó: Népszava
A hírt az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a Facebook-oldalán közölte.
Fülöp Attila bejegyzése szerint némi korlátozással ismét személyesen lehet tartani a kapcsolatot, a gyermekek és fiatalok pedig újra a házirend szerint mehetnek kimenőre. A koronavírus-járvány miatt azonban több óvintézkedés továbbra is érvényben marad a gyermekek és az ott dolgozók védelmében - írta. Az államtitkár beszámolt arról is, hogy kedden Szegeden bekapcsolódott a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató online szakmai értekezletébe, amelyen a szervezet csaknem 170 gyermekvédelmi szakemberével többi között a területen dolgozók áldozatos helytállásáról is beszélgettek.