Előfizetés

Magyarul is várják a véleményt arról, ki milyen Európában szeretne élni

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.04.20. 16:27

Fotó: Népszava
Hétfő óta él az Európa jövőjével foglalkozó konferencia többnyelvű digitális platformja, de máris megjelentek rajta az első magyar bejegyzések.
“Ne támogassák az olyan országokat, amelyekben a mindenkori kormány ellopja a pénzt!” “Hétköznapi idős emberként szomorúan veszem tudomásul, hogy a migránsokat bemondás alapján regisztrálják! Az ellenőrzéseket a határátlépés előtt kellene elvégezni!”

A honlap elindítói, az európai uniós intézmények azért hozták létre az online fórumot, hogy a kontinens minden polgára szabadon kifejthesse a véleményét arról, milyen Európában szeretne élni. Az Európa jövőjéről szóló konferenciát hivatalosan május 9-ikén nyitják meg Strasbourgban, ha a járványhelyzet megengedi. Célja, hogy javaslatokat fogalmazzon meg a döntéshozók számára, milyen irányt vegyen a 27 tagú közösség a következő években, évtizedekben. A digitális platform csak az egyik terepe a véleménynyilvánításnak, az európai polgárok tanácskozásokon, vitakörökben, nemzeti és nemzetközi rendezvényeken fejthetik ki nézeteiket például az éghajlatváltozással, az egészségüggyel, a demokráciával vagy a kultúrával kapcsolatban. Felvetéseik, javaslataik a konferencia plenáris ülései elé kerülnek. A testület előreláthatólag 2022 májusában fogja letenni az asztalra az összeurópai vitát összefoglaló következtetéseit. Az uniós intézmények vezetőiből álló elnökség ígéri, hogy minden véleményt elemezni fognak, és nyilvánosan hozzáférhetővé tesznek. A legfontosabb elképzeléseket és ajánlásokat európai polgári vitacsoportokban és a tanácskozás plenáris ülésein fogják megvitatni. “A jövőd rajtad is múlik” nevet viselő digitális platform 24 nyelven működik, az uniós polgárok egyszerű regisztráció után, az anyanyelvükön vagy az EU bármely hivatalos nyelvén posztolhatnak, megoszthatják az ötleteiket és véleményt nyilváníthatnak másokéról. Az online felületen kilenc témakörben várják a véleményeket, de az “egyéb elképzelések” címszó alatt előre meg nem határozott kérdésekben is kifejthetők nézetek. A platformon nemcsak észrevételeket vagy javaslatokat lehet tenni, hanem rendezvényeket is lehet szervezni. Egy interaktív térkép segít megtalálni a lakóhelyhez közeli és a konferenciához kapcsolódó eseményeket. A platform megnyitását beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a moderátorok ki fogják szűrni azokat a bejegyzéseket, amelyek ellentétesek a konferencia alapokmányával. A honlapra feltöltött dokumentumot a regisztrált résztvevőknek láttamozniuk kell.

Lezuhant a román légierő egyik vadászrepülőgépe

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.20. 15:24

Fotó: MIRCEA ROSCA / AFP
A pilóta megsérült, de életben van.
Maros megyében kedd délután lezuhant a román légierő egyik MiG-21 Lancer vadászrepülőgépe – jelentették a romániai hírtelevíziók. Dan Anghel, a román védelmi minisztérium szóvivője az Antena3 hírtelevíziónak elmondta:
a pilóta katapultált, és túlélte a balesetet, de megsérült.

A hírtelevízió közlése szerint a többfunkciós vadászgép a Kolozs megyei Aranyoslóna légibázisáról szállt fel gyakorlatozó repülésre, és a Szászrégennel szomszédos Dedrád közelében zuhant le. A román védelmi minisztérium közleménye szerint a repülőgép helyi idő szerint 14 óra 30 perckor zuhant le lakatlan területre. A pilóta a katapultálás ellenére nem vesztette el az eszméletét, együttműködött a helyszínre érkező mentőegységekkel. Romániában folyamatban van a légierő korszerűsítése, amelyet a hadsereg másodkézből vásárolt, használt F16-os vadászgépekkel hajt végre. Használatban vannak azonban még a Szovjetunióban gyártott és izraeli segítséggel Romániában felújított MiG-21 Lancer típusú vadászgépek is. A megrendelt F16-osok közül eddig 17 érkezett meg Romániába. Az utóbbi 25 évben a román légierő több mint húsz MiG-21-ese hajtott végre kényszerleszállást, vagy zuhant le. A legutóbbi hasonló baleset 2018. július 7-én történt egy légi parádé közben a dél-romániai Fetesti település mellett. Akkor a pilóta nem élte túl a balesetet.

Kína nyugtatgatja a világot: erősödnek, de nem törnek hegemóniára

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.20. 15:23

Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
Hszi Csin-ping, a kommunista állam elnöke szerint fegyverkezési verseny helyett a vakcinaákra összpontosítanak.
Kína nem törekszik hegemóniára, terjeszkedésre vagy befolyási övezet kialakítására, akármilyen erőssé is válik - mondta Hszi Csin-ping kínai elnök kedden a dél-kínai Hajnan szigetén fekvő Boao városban rendezett ázsiai gazdasági konferencia nyitó plenáris ülésén videokapcsolaton keresztül. A kínai elnök szerint az egyenlőség, valamint a kölcsönös tisztelet és bizalom alapelveinek központi szerepet kell betölteniük az államok közötti kapcsolatokban. A pekingi vezetést a Hongkongban, valamint az északnyugat-kínai Hszincsiangban alkalmazott intézkedések miatt ért nemzetközi kritikákra úgy reagált:
„Mások utasítgatásával, és mások belügyeibe avatkozással nem lehet támogatást szerezni.”

Mint, fogalmazott: az egy, vagy néhány ország által szabott szabályok nem erőltethetők másokra, mint ahogyan az egyes országok által követett egyoldalú politika sem diktálhatja a tempót az egész világnak.
„Kína soha sem fog részt venni fegyverkezési versenyben”

– hangoztatta az elnök.

Kiemelte, hogy Kína tartja magát ígéretéhez, és globális közkinccsé teszi a saját fejlesztésű oltóanyagait, folytatja az együttműködést az Egészségügyi Világszervezettel és más országokkal a járvány elleni fellépésben, és igyekszik még többet tenni azért, hogy a fejlődő országoknak is segítséget nyújtson a koronavírus leküzdésében.