oktatás;érettségi;írásbeli;

Pórul járhat, aki nem jelenik meg az írásbeli érettségin

A múlt évhez hasonlóan főszabály szerint idén is csak az írásbeli érettségi vizsgákat tartják meg, szóbelikre csak speciális esetekben kerülhet sor.

Utóbbiba nem tartozik bele, ha valaki - bármilyen okból - nem jelenik meg az írásbeli vizsgákon. A vonatkozó kormányrendelet szerint ő nem pótvizsgázhat és jelentkezését is törlik, legközelebb az őszi érettségi időszakban próbálkozhat újból.

Az Oktatási Hivatal megkeresésünkre megerősítette, valóban ez a helyzet. Ugyanakkor emlékeztettek, ez a tavaly május-júniusi vizsgaidőszakban is így volt. Szerettük volna megtudni azt is, tavaly előfordult-e, és ha igen, hány esetben, hogy valaki nem jelent meg az írásbelin, s emiatt törölni kellett a jelentkezését, de erre a kérdésünkre cikkünk írásáig nem kaptunk választ.

Horváth Péter iskolaigazgató, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke lapunknak azt mondta: nem tartja méltányosnak ezt a helyzetet, hiszen előfordulhat, hogy valaki baleset, betegség vagy bármilyen más okból, önhibáján kívül nem tud megjelenni a vizsgán. Abban bízik, ha többen lesznek, akiket emiatt hátrány érhet, a döntéshozók előállnak valamilyen más megoldási javaslattal.  

Frissítés: Az Oktatási Hivatal cikkünk megjelenését követően közölte, a tavalyi május-júniusi vizsgaidőszakban az érettségizők 2 százaléka nem jelent meg a vizsgákon. 2020-ban 84 300-an jelentkeztek, vagyis 1686 vizsgázó maradt távol.