Előfizetés

A következő hetekben minden 45 év felettit beoltana a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.21. 08:49

Fotó: Balázs Attila / MTI
Tíznapos oltókampányt terveztek be, amihez az ország teljes egészségügyi szolgáltatói oltási kapacitását bevonnák.
„A rendelkezésre álló vakcinák mielőbbi eloltása érdekében a következő hét 2021. április 26-tól április 30-ig, valamint 2021. május 3-tól május 5-ig »Tömeges Oltási Szakasz« kerül bevezetésre, azaz az ország teljes egészségügyi szolgáltatói oltási kapacitását – így a háziorvosi praxisokat is – be kívánjuk vonni az oltási folyamatba."

- írja az országos oltási munkacsoport vezetőjének, György Istvánnak levelére hivatkozva a Telex. A lap szerint kedden kora este kapták meg az államtitkár sorait a háziorvosok. Egyúttal a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK)-tól is jött egy tájékoztatás, amely az elkövetkező két hét oltási programjáról ad felvilágosítást. Eszerint az érintettekhez már kedden érkezett a regisztráltakról egy frissített lista, ám abban van egy új bontás: a 45 évesek és annál idősebbek, akik még nem kaptak oltást. „Ezen a héten elsődlegesen a 45 évesek és idősebbek oltását kell megtennie, illetve megszerveznie, de ha Ön már korábban egyeztetett ennél fiatalabb páciensei számára oltási időpontot, akkor természetesen az ő oltásuk is megtörténhet.” - fogalmaz a NEAK.  György István leveléből az is kitűnik, hogy a jelek szerint a kormány a Sinopharm vakcináiból tervezi az akciót kivitelezni, ám ez azért ütközhet akadályokba, mivel ennek a típusnak a legnagyobb az elutasítottsága.

Lassan készült el és keveset bírt a Rinya-híd

Vas András
Publikálás dátuma
2021.04.21. 08:30

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Szűk fél évet bírt ki a 68-as főút nagyatádi elkerülő szakaszának Rinya-hídja a tavaly őszi felújítás után: búvárok próbálják megerősíteni az átkelőt, melynek alapját elkezdte kimosni a patak.
Mint megtudtuk, a közelmúltban már acéloszlopokat vertek le a hídlábak mellé, azokat pedig lemezekkel körbezsaluzták a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat szakemberei, hogy megerősítsék az építmény alapját, amelyet alig fél évvel az átadás után máris kimosott a Rinya. Mint arról a Népszava beszámolt, a tavaly augusztusi felhőszakadás során megáradt patak a medréből kilépve – történelmi rekordot döntve 353 centin tetőzve – sok helyen elmosta a 68-as főutat, ráadásul több szakaszon, így a nagyatádi elkerülő úton is megrongált hidakat. A főút hídjának javítása októberig tartott, több, mint kétezer köbméternyi kővel pótolták a töltéseket a Magyar Közút által negyedmilliárd forintosra becsült rekonstrukció során. A mederburkolás azonban akkor elmaradt, s láthatóan minőségi problémák is akadtak a kivitelezés során, ugyanis – mint arról az Atádhír beszámolt – húsvét után munkagépek jelentek meg a hídnál. Mint kiderült, a víz alatti cölöpök, illetve a hídkoszorú közül a Rinya kimosta az anyagot – állítólag egy búvár beférne a résbe –, ezért volt szükség az acélcölöpök leverésére, körbezsaluzásukra, illetve a betonkoszorú kiszélesítésére. Megkerestük az út fenntartóját, a felújításért is felelős Magyar Közút Zrt.-t, arra kértünk választ, a jelenlegi munkálatokat miért nem az októberi átadás előtt végezték el, s kinek a felelőssége, hogy újra kell alapozni a hídnál. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mekkora pluszköltséget jelent az utólagos munka. - A tavalyi árvíz megrongálta a patakmedret, elmosta a mederburkolatot, a töltéskúpok burkolatát és a burkolat vízelvezetését szolgáló rézsűsurrantókat is – felelte megkeresésünkre a Magyar Közút Zrt. illetékese - A patakmeder helyreállítására ősszel és télen többször is kísérletet tett a kivitelező, ám a munkaterület víztelenítését a patak vízszintje és áramlási sebessége miatt nem lehetett megoldani, ezért újra kellett tervezni helyreállítási technológiát. A közútkezelő hozzátette, speciális, víz alatti betonozással javítják a hibákat, ezután következik a mederrendezés, ám a munkálatok alatt nem kell lezárni az érintett útszakaszt.

Orbánék őszig fenntarthatják a különleges jogrendet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.21. 08:11

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A törvényjavaslatban a kormány az új mutánsok megjelenésével indokol.
Kedden késő este nyújtotta be a kormány a parlamentnek azt a törvénymódosító javaslatot, amellyel főszabály szerint őszig meghosszabbítanák a most érvényben lévő veszélyhelyzettel összefüggő intézkedéseket

- írja a Magyar Narancs online kiadása. A cikk szerint a most hatályos törvény május 23-ig lenne érvényes, azonban a beadott módosító szerint az "a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napon vesztené hatályát". Az őszi első ülés összehívása egyébként Kövér László feladata, a gyakorlat szerint ez szeptember közepe előtt nem történik meg. "Vagyis a törvény szövege szerint a vonatkozó kormányrendeletek sem fogják hatályukat veszteni szeptember vége előtt" - áll a cikkben, amely hozzáteszi: noha lesz lehetősége a kormánynak ezt előbb megszüntetnie, a jelek nem erre utalnak. A javaslat indoklása szerint azért van szükség a veszélyhelyzet meghosszabbítására, mert bár "Magyarország Európa egyik legeredményesebb oltási programjával küzd a koronavírus világjárvány ellen", de "az új vírusvariánsok Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, ezért elengedhetetlen a fokozott védekezés".  "A világjárvány elleni védekezés gazdasági és társadalmi hatásai túlmutatnak a veszélyhelyzet időtartamán. A javaslat ezért szükség esetén biztosíthatja a megfelelő méltányosságot olyan esetekben, amikor a veszélyhelyzeti kormányrendeletek ideiglenes továbbalkalmazása az állampolgárok szempontjából lényeges" - áll az indoklásban. 
Vagyis a veszélyhelyzettel kapcsolatban hozott rendeletek eszerint a veszélyhelyzet megszűnése után is hatályban maradhatnának.