Előfizetés

Csak a halottak száma biztos

Danó Anna
Publikálás dátuma
2021.04.23. 12:50

Fotó: Balogh Zoltán / MTI/MTVA
A világ országai közül Magyarországon jut a legtöbb Covid-halott egymillió lakosra. Ezt mutatta már e hét második felében worldometers.com járványadatokat gyűjtő amerikai weboldal. Mi 2697 embert, míg a nyomunkban járó Csehország 2684-et veszített egymillió lakosonként.
Bármennyire is riasztó ez a „kétes dicsőség” ám önmagában ebből még semmilyen konkrét következtetést nem lehet levonni a magyar járvány kezelés minőségére. Mivel ennek az adatnak az alapja a járvány halottainak pontos összeírása, így az egyes országok eredménye erősen függ a helyi rögzítési szabályoktól. Így aki kisebbíteni akarja a hazai helyzet súlyosságát, az érvelhet azzal, hogy amíg Magyarországon valamennyi Covid-fertőzött halottat tartalmaz az adatsor, addig más országokban ez egyáltalán nem biztos, hogy így van. (Például Ausztriában és még jó néhány európai országban csak azokat számítják a Covid-halottak közé, akiknek életükben volt pozitív labor-tesztjük.) Aki viszont a helyzet drámaiságát akarja hangsúlyozni, az az egymillió főre jutó halottak száma mellett a járvány halálozási rátájával is számol. Ugyanebben a statisztikában azt látjuk, hogy nálunk egymillió emberre 78 ezer 934 koronavírus fertőzött jut, így azok halálozási rátája 3,4 százalék. Ezzel szemben a már említett Csehországban – ahol kereken kétszer annyi fertőzöttet írtak össze - ez az arány csak fele akkora. Persze ez a beállítás is erősen torzít, hiszen tudvalevő, hogy magyar hatóságok a járvány eleje óta kerülték a széles körű tesztelést. Így ugyanannyi ember között fele annyi Covid-fertőzöttet találtak mint a cseh kollégáik. A kevés teszteléssel ez úgy függ össze, hogy akik könnyen megúszták, nem kerültek kórházba, azok láthatatlanok maradtak a statisztika számára. Azt, hogy nálunk mekkora lehetett a járvány valós mérete legutóbb 2020. nyár eleji H-Uncover vizsgálattal próbálták felmérni, amikor azt nézték, hogy az emberek mekkora részének van nyoma a szervezetében a vírusnak. Az akkori adatok alapján kereken 60 ezerre becsülték a fertőzöttek, illetve azon már átesettek számát, miközben az ismert covidosok akkoriban még 4 ezren sem voltak. Azaz a járvány mintegy tizenötször több embert érintett mint ahányat az egészségügy hivatalosan összeszámolt. Azaz akkor az, hogy mi volt a helyzet a járvány második-harmadik hulláma alatt, nem tudjuk, a kontroll vizsgálat folytatása elmaradt. Lapunknak Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, az első kutatás vezetője ezt korában azzal indokolta, hogy jött a harmadik hullám és elsodorta ezt a tervet. De elképzelhetőnek tartja, hogy ősszel lehet egy hasonló reprezentatív vizsgálat. A járvány kezelése, értékelése szempontjából azok lehetnének fontos adatok, ha azt látnánk, hogy ténylegesen mennyi volt a többlet halottja a járványnak, agy milyen arányban sikerült megmenteni a megmenthető fertőzötteket esetleg azt: mennyi halálesetért tehető felelőssé az egészségügyi rendszer kényszerű vagy indokolatlan leállítása. Ám ezekhez pontos haláloki kimutatások, kutatások kellenének, amihez pedig idő és feltárási szándék szükségeltetne.   

Karácsony: a fővárosi cégeknél szabadnapot kapnak azok, akik felvették az oltást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.23. 12:26

Fotó: Varga Ildikó / Facebook/Karácsony Gergely
A főpolgármester ezzel is motiválja a fővárosi dolgozókat.
A főpolgármester tudatta, arra kérte a budapesti cégek vezetőit, hogy adjanak szabadnapot annak a munkavállalónak, aki felvette az oltást, ezzel is motiválva a fővárosi dolgozókat. Emlékeztetett: február óta plakátokkal buzdítják a budapestieket arra, regisztráljanak az oltásra. Mint írta, többször felajánlották a segítségüket a kormánynak, hiszen most az együttműködésnek van itt az ideje, és a legfontosabb, hogy minél hamarabb, minél többen megszerezzék a védettséget.  "A veszélyeztetett emberek védettségét, akik fővárosi fenntartású intézményben dolgoznak vagy laknak, a következő napokban antitest-teszttel ellenőrizzük, hogy megbizonyosodjunk róla, valóban biztonságban vannak-e" - közölte Karácsony Gergely. A főváros elkötelezett abban, hogy mindenhol segítse a védekezést - fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve, továbbra is biztat mindenkit, hogy regisztráljon, vegye fel az oltást, mert "csak így kaphatjuk vissza régi életünket".

Minden regisztrált számára elérhető az oltási időpontfoglaló (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.23. 11:01

Fotó: Béres Márton / Népszava
Jelenleg április 26-27-28. napokra lehet időpontokat foglalni a Sinopharm vakcinával történő oltásokra.
Mostantól minden érvényes regisztrációval rendelkező tud interneten oltási időpontot foglalni az oltására. A kormányzati tájékoztatóoldalon közzétett ismertető szerint a rendszeren egyelőre a jövő hétre, a kínai Sinopharm (képünkön) vakcinával történő oltásra lehet jelentkezni az eeszt.gov.hu oldalon. Mint írták, aki már regisztrált, bármely, a számára megfelelő kórházi oltópontra tud időpontot foglalni április 26-ra, 27-re, 28-ra, azaz hétfőre, keddre vagy szerdára. Az online időpontfoglalót azután nyitotta meg az operatív törzs oltási munkacsoportja, hogy azt két napon át sikeresen tesztelték. Az időpontfoglalót a kórházi oltópontokon történő oltásokra lehet használni. Az időpontfoglalóban jelenleg április 26. hétfő, 27. kedd, 28. szerda napokra lehet oltási időpontokat foglalni a Sinopharm vakcinával történő oltásokra.  Fontos, hogy az időpontfoglalót csak azok használhatják, akinek a regisztrációját már érvényesítették. Itt ellenőrizhető a regisztráció státusza: vakcinareg.neak.gov.hu.
Az útmutató szerint az időpontfoglaló kezelése nagyon könnyű, a TAJ-szám és születési dátum megadásával lehet belépni, ahol a jelentkezők kiválaszthatják, hogy melyik napon, hány órakor és melyik településen és ott melyik kórházi oltóponton szeretnék megkapni az oltást. Mindenki csak egy időpontra foglalhat, és a véglegesített foglalás már nem módosítható. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a foglalásnál érdemes arra is gondolni, hogy az egy hónap múlva esedékes második oltást is ugyanazon a kórházi oltóponton fogja megkapni, ahol az elsőt. A regisztrált az időpontfoglalásról visszaigazoló emailt, sőt az oltás előtti nap emlékeztető emailt is kap.  – A lefoglalt időpontban pontosan jelenjen meg,  az oltásra vigye a személyi igazolványát, a TAJ-kártyát, a kitöltött és kinyomtatott hozzájáruló nyilatkozatot, és lehetőleg a kinyomtatott foglalás visszaigazolást – emelték ki. Egyben arra is kérték az időpontfoglalókat, hogy azt jelezzék a háziorvosuknak, így ő a korábban esetleg neki szánt vakcinát másnak fel tudja ajánlani.