Előfizetés

Végső búcsút vettek Törőcsik Maritól

P. Szabó Dénes
Publikálás dátuma
2021.04.23. 14:32

Fotó: Népszava
A család szűk körben búcsúzott a Nemzet Színészétől.
Törőcsik Mari családja és a Nemzeti Színház tudatta a művésznő tisztelőivel, hogy április 22-én a család szűk körben búcsúzott a Nemzet Színészétől. Törőcsik Mari végakarata szerint Bokros Levente lelkipásztor beszentelte a művésznő hamvait, amit ezután a lánya Teréz, és párja Zoltán Pély községnél a Tiszába szórtak el. A színésznő április 16-án, múlt hét pénteken hunyt el életének 86. évében. A Nemzeti Színház Hajóorrában felállított emlékhelyen ugyanettől a naptól róhatják le kegyeletüket Törőcsik Mari tisztelői, a megemlékezés ma este kilenc óráig tart. A színháznál emlékezők a hangszóróból többek között Pilinszky János verseit és a János vitéz részleteit hallhatják felvételről Törőcsik Mari előadásában.  

Kultúra a karanténban

P. Szabó Dénes
Publikálás dátuma
2021.04.23. 10:00

Fotó: Royal Shakespeare Company
A kijárási korlátozások és a rendezvénystop napjaira otthonról elérhető kulturális programokat ajánlunk.
Shakespeare-t ünneplik William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján a két legautentikusabb Shakespeare-színház, a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt. Ma este hat órakor a Sok hűhó semmiért kerül a színpadra a Royal Shakespeare Company feldolgozásában, mely közvetlenül az első világháború után, egy mulatságban játszódik, mely során a szenvedélyek elszabadulnak, a szerelmesek kiábrándulnak, a boldogság elillanni látszik, de nap végére mégis minden(ki) a helyére kerül. Szombaton A windsori víg nők kerül műsorra, május folyamán pedig további színházi produkciók érkeznek. A Pannonia Entertainment online csatornáján, 18.00 – megtekinthető vasárnapig 
Érkeznek a franciák A Frankofón Filmnapok keretében május 2-ig látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat. Emellett több kísérőprogram is elérhető lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházzal közös szervezésben. A magyarországi frankofón nagykövetségek részvételével létrejött válogatás a frankofón mozi legjavát tárja a magyar nézők elé, ráadásul a filmnapok nemcsak az idei nagy filmfesztiválok filmjeit vonultatja fel, hanem közönségfilmeket, vígjátékokat, drámákat és gyerekeknek szóló filmeket is. Jegyvásárlás: festivalscope.com/page/frankofonfilmnapok/  
A kokeshi babák A japán fababák története több száz évre nyúlik vissza, egy évtizede azonban a közösségi médiának köszönhetően elterjedt a hírük a világ minden táján, így az észak-japán kokeshi készítő mesterek az új gyűjtők ezreivel próbálnak lépést tartani. Ezt a különleges népművészeti hagyományt mutatja be előadásában Tóth-Vásárhelyi Réka, többszörösen díjazott kokeshi készítő iparművész, aki japán mesterektől tanult. Japanspecialist Hungary Facebook-oldalán, 17.00

Hírnévvel a környezetért

P. Szabó Dénes
Publikálás dátuma
2021.04.23. 09:00

Fotó: YOUTUBE/NOÁR
A könnyűzenei előadók a népszerűségüket akár klímavédelemre is használhatják. Egy jól sikerült klip, interjú, vagy reklám, figyelemfelhívó lehet.
A Greenpeace „Vigyázz, műanyag!” című kampányvideójában a népszerű énekes, Fluor Tomi üzen a nagyérdeműnek: a felelőtlen csomagolóipar elleni harcra invitál, hogy a márkák felelős döntéseket hozzanak, és az eldobható csomagolások helyett olyan megoldásokat keressenek, melyek nem pusztítják el a bolygót, és azzal együtt az embereket. A másfél perces kisfilm ráadásul olyan mint egy videoklip, pörgő montázsban mutatja be a műanyagtermelést, miközben a tempót elektronikus zene biztosítja, és persze Fluor Tomi hangja. A népszerűséget tehát lehet nemes célokra is használni, így motiválva a rajongókat, hogy vigyázzanak a környezetükre. Fluor példája mégsem ragadós, noha a magyar könnyűzenében találunk előadókat, vagy együtteseket, akik egy klippel vagy interjúval hívják fel a figyelmet a problémára. A Kaukázus zenekar legutóbbi, Álmodjunk élettel című klipjében például a klímaszennyezés elborzasztó képei peregnek előttünk – úgymint füstölő gyárkémények, leégett erdő, árvízben úszó város és flakonokkal teli tenger –, melyre ellenpontként a frontember, Kardos-Horváth János fákat ültet egy csoport önkéntessel a Balaton-felvidéki Szent György-hegyen. Az öko-szeánszra azonban nem pusztán a klip kedvéért került sor, a fa- és cserjeültetésre ugyanis negyven önkéntes érkezett, azzal a céllal, hogy visszaadjanak valamit a természetnek a 10 millió Fa nevű civil szervezet országos elnökének, Bojár Iván András földjén. Kardos-Horváth a Bajai TV-nek adott interjúban elmondta, hogy kertészkedés nem idegen számára, és fontosnak tartja, hogy vissza is tegyünk valamint a földbe, mivel az utóbbi évtizedekben inkább annak ellenkezőjére volt példa.  
Egy videoklip a műfajából adódóan persze nyújthat még intenzívebb élményt, erre példa a noÁr Mozgalom Levegőt! című munkája, melyben az alapító, Molnár Áron rappel egy elhagyatott épületben maszkos táncosok mellett – a klip amúgy 2019-es! –, miközben gyerekek, mint a jövő változtatásra kész nemzedéke szolgáltatja a kórust. Az erőteljes kameramozgás mellett csak a vészjósló szövegek hatnak igazán: „Figyelj, csatolj a fogalomhoz értelmet / Az ajtót berúgta már rég a klímavészhelyzet / Hogyha ez a tény ijesztően hatna rád / Bátran borítsd fel a tétleneknek asztalát”. A szövegben az általános problémák mellett vannak konkrétan a magyar politikához köthető sorok is: „Persze kinek inge, az vegye magára / és közölje velünk, hol van a közönynek határa / mert a legnagyobb talány, rejtély, misztérium / hogy miért nincs Környezetvédelmi Minisztérium?”. A videók és szövegek mellett egyes zenekarok konkrét programokat is megvalósítanak. A 30Y zenekar például a Fürge Diák Iskolaszövetkezettel és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságával 2013-ban elhatározta, hogy létrehozza az Ifjú Kócsagőr Programot, így népszerűsítve a természetvédelmet a fiatalok körében, hogy megismerkedjenek a gyakorlati természetvédelem feladataival, és versenyezzenek egymással. A figyelmet persze fel lehet hívni tisztán ismeretterjesztéssel is: a Budapest Park tavaly elindította a Warming! Warming! (Felmelegedés) című ökoforradalmi videosorozatát, melyben zenészek fejtették ki, hogy számukra miért fontos a klímavédelem, és hogy ők maguk mit tesznek azért, hogy zölden éljenek. A Follow the Flow együttes tagjai például elmondták, hogy egy napelemberuházás, az egyszer használatos műanyagok elhagyása is sokat segíthet. A lényeg, hogy kezdjük el, és mutassunk példát – ahogy a sztárok is.

Sokakhoz szólni

A sztárok nagyszámú embert képesek elérni: a Facebookon a Kaukázus zenekart 12, a noÁr Mozgalmat 48, a 30Y együttest 87, míg Fluor Tomit 213 ezren követik. A YouTube-on szintén sok emberhez érnek el az előadók: Fluor Tomi és Diaz formációjának, a Wellhello együttesnek 206 ezren követője van, a noÁr oldalára pedig 30,8 ezren iratkoztak fel. Az Instagramon szintén Fluor a legnépszerűbb 150 ezer követővel.  

A világsztárok nagyban csinálják

A klímavédelem sorsát több sztárelőadó- és együttes is a szívén viseli. Michael Jackson zenéjében például nemcsak a társadalmi témák (Man in the Mirror, Black or White, Heal the World), de a környezetvédelem is megjelent, az Earth Song című apokaliptikus hangulatú videóban egy homokvihar pusztít végig a Földön, hogy visszaállítsa az ember okozta környezeti pusztításokat A U2 együttes már a kora kilencvenes években együttdolgozott a Greenpeace szervezettel, hogy tiltakozzon az északnyugat-angliai Sellafield nukleáris újrafeldolgozó üzem ellen, a közelmúltban pedig a Moszkva melletti Khimki-erdőért harcoltak, így végül sikerült megmenteni a területet.Egyes sztárok kifejezetten egy téma, például az üzemanyag-kibocsátás ellen küzdenek. A Green Day punk rock együttes az amerikai Nemzeti Erőforrásvédelmi Tanáccsal együttműködve hívta fel a figyelmet Amerika olajfüggőségére, és egy kampánnyal arra sarkallták rajongóit, hogy tiszta és megújuló energiaforrásokat keressenek. Neil Young, kanadai-amerikai énekes a biodízel üzemanyag használatát szorgalmazza, a 2004-es turnéja során használt tizenöt járművet például részben szójababból és növényi olajból készült üzemanyag hajtotta. A Linkin Park az elmúlt tíz évben olyan helyeken segített, ahol környezeti katasztrófa tombolt. A Music for Relief nevű projektjük 2004-ben indult, hogy helyrehozza az Indiai Óceánon végigsöprő cunami okozta károkat, később pedig szintén segített a Katrina Hurrikán, a Haitiban, Japánban és a kínai Wenchuan megyében zajlott földrengések, valamint a Fülöp-szigeteki tájfun utáni helyrehozatalban Olykor persze már a zene is sokat segít: a ClientEarth jótékonysági szervezet Instagram-oldalán énekesek és együttesek töltik fel a környezetvédelemmel kapcsolatos zenéiket, többek között Brian Eno, a Coldplay és a Glass Animals.