Orbán Viktor;unió;Ursula von der Leyen;

2021-04-23 22:16:24

Orbán Brüsszelben egyezkedett

A miniszterelnök a bizottsági elnökkel találkozott hét nappal a gazdasági helyreállítást szolgáló magyar terv benyújtása előtt.

Orbán Viktor bejelentésével ellentétben a kormányfő és Ursula von der Leyen bizottsági elnök péntek esti brüsszeli találkozóján az európai támogatásból megvalósuló magyar helyreállítási terv volt a fő téma, nem Európa jövője. Eric Mamer szóvivő még a találkozó előtt újságíróknak megerősítette, hogy a megbeszélés célja a járvány utáni gazdaságélénkítést szolgáló nemzeti reform program megvitatása lesz. Orbán Viktor ezzel szemben péntek reggeli rádiónyilatkozatában azt mondta, hogy nem akar tárgyalni Brüsszellel az Európai Unió helyreállítási tervéről, inkább Európa jövője foglalkoztatja.

- válaszolta Mamer, amikor szembesítettük a magyar miniszterelnök nyilatkozatával.

Az uniós tagállamoknak április 30-ig kell benyújtaniuk az Európai Bizottságnak a pandémia utáni krízisből való kilábalást célzó nemzeti terveiket. A határidőt azonban többen is túl fogják lépni, és ezt megértően fogadják az EU székhelyén, mondván: a minőség, és nem a gyorsaság számít. Az Orbán-von der Leyen találkozó előtt brüsszeli források Magyarországot is a késők közé sorolták, főként azért, mert Brüsszelben nem találták megfelelőnek a vázlatosan már megismert nemzeti tervet. Nem véletlen, hogy hét nappal a benyújtás előtt a magyar miniszterelnök tárgyalást kezdeményezett a bizottsági elnökkel: az EU-tól érkező támogatás, illetve kedvezményes kölcsön nagysága 5900 milliárd forint öt évre.

A pénz elköltésére kidolgozott reform- és beruházási programokat pontos szempontok és feltételek alapján minősítik Brüsszelben. Sajtóhírek szerint az értékelést végző Európai Bizottság elégedetlen a magyar terv zöld és digitális átállásra szánt költségvetésével: a kritériumok szerint ezekre a források 37, illetve 20 százalékát kell költeni. Bár a magyar hatóságok azt állítják, hogy az éghajlattal és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos tervezett kiadások jelentősen felülmúlják a 37 százalékot, az EU székhelyén ezt nem így látják. Elégedetlenek a felvázolt anti-korrupciós intézkedésekkel, és kérdéseket vet fel a felsőoktatás fejlesztésére szánt horribilis pénz, amely nehezen illeszkedik bele a brüsszeli prioritások listájába. 

Német sajtójelentések szerint Ursula von der Leyen a Brüsszel és Budapest közötti feszültség oldását várta a péntek esti vacsorától. Hamarosan kiderül, hogy a reményei beigazolódtak-e.