Előfizetés

Ahol zéró a járványhatás: 600 ezer milliárd forinttal költöttek többet katonai célokra

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.26. 07:54
9M729
Fotó: Vitaly V. Kuzmin
Az Egyesült Államok, Kína, India, Oroszország és Nagy-Britannia fizeti a 62 százalékát a "hadi kiadásoknak"
A koronavírus-világjárvány ellenére 1981 milliárd dollárra nőttek tavaly a világ országainak katonai összkiadásai, ami 2,6 százalékos növekedés az előző évihez képest, ismét rekord a hidegháború óta eltelt években - írta hétfőn közzétett jelentésében a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI). A legtöbbet katonai célra az Egyesült Államok, Kína, India, Oroszország és Nagy-Britannia költött, együtt az összes kiadás 62 százalékát. Kína már 26. éve költött folyamatosan többet ilyen célra, mint egy évvel korábban. "Biztonsággal kijelenthetjük, hogy a világjárványnak nem volt jelentős hatása a globális katonai kiadásokra" - mondta Diego Lópes da Silva, az intézet fegyver- és katonai kiadásokat vizsgáló programjának egyik kutatója. Pedig az intézet tavaly éppen azt jelezte előre, hogy a járvány miatt nem várható további növekedés, a kormányok a várható gazdasági nehézségek miatt valószínűleg kénytelenek lesznek visszavágni kiadásaikat  A világ bruttó hazai terméke (GDP) 4,4 százalékkal csökkent tavaly 2019-hez képest. Vagyis a katonai kiadások aránya világátlagban nagyobb lett a nemzeti GDP-ken belül: 0,2 százalékponttal 2,4 százalékra nőtt. A 2009-es pénzügyi világválság óta ez volt a legnagyobb növekedés. A tendencia ellenére voltak olyan országok, amelyek kifejezetten a tervezett katonai kiadásokból csoportosítottak át pénzt a járvány elleni védekezésre, mint például Chile és Dél-Korea. Mások - köztük Brazília és Oroszország - sokkal kevesebbet költöttek, mint eredetileg tervezték, noha így is többet, mint egy évvel korábban. És voltak olyan országok - mint például Magyarország - amelyek "a pandémiára adott gazdasági újraindítási tervük részeként" növelték meg katonai kiadásaikat - hangsúlyozta Lópes da Silva. Az Egyesült Államok tavaly 778 milliárd dollárt költött védelmi célra - ami a globális kiadás 39 százaléka -, 2019-ben pedig 732 milliárdot, ami 4,4 százalékos növekedés. A tavalyi volt a harmadik egymást követő év, amelyben Washington többet költött az előző évinél, míg korábban hét éven át folyamatosan csökkentette kiadásait. Alexandra Marksteiner, a SIPRI-jelentés egyik készítője azt mondta: az amerikai kiadásnövekedés mögött valószínűleg az áll, hogy Washington veszélyt érez az olyan stratégiai versenytársak felől, mint Kína vagy Oroszország. Tavaly a NATO 12 tagországa költötte GDP-je legalább 2 százalékát védelemre - amit a szervezet célul is tűzött ki tagjai számára -, míg 2019-ben csak 9 ilyen tagország volt.

Az állami média nagyembere hódfarokkal kedveskedett az ellenzéki politikusnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.26. 07:30

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Navalnij ragasztotta a Russia Today főszerkesztőjére a "Hódzabáló" gúnynevet, Margarita Simonjan most nem volt rest az éhségsztrájk apropóján gúnyolódni.
“Navalnij befejezte az éhségsztrájkot. Még időben, küldtem is neki egy csomagnyi finomságot” idézi a 444.hu Margarita Simonjan, az RT főszerkesztőjének Twitter-posztját. A mellékelt fotón két jókora füstölt hódfarok díszeleg, amit a politikai okokból bebörtönzött, a börtönben valószínűleg megint megmérgezett, majd ezért éhségsztrájkba kezdő ellenzéki politkusnak postázott. Emlékeztetőül: Az RT Putyin idegennyelvű kábeltévé és weboldalhálózata, aminek a főszerkesztő bevallása szerint olyasmi a funkciója, mint a védelmi minisztériumé és “infoháborút visel az egész nyugati világ ellen.” Szimonjan ajándéka egyébként egyfajta válaszcsapás: Putyin médiaembere még 2012-ben - klasszikus témaként - kiposztolta az internetre, hogy mit fog vacsorázni:“a hód fejét hagymával, sárgarépával és babérlevéllal fogom megfőzni.” A főpropagandista meghökkentő vacsorája természetesen óriási mém lett,  Navalnij ekkor ragasztotta ekkor Szimonjanra a Боброедка vagyis Hódzabáló nevet.

Júniusig tartó záráson gondolkozik a német kormány

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2021.04.26. 07:14

Fotó: MICHAEL KAPPELER / AFP
Későn kezdődött a tömeges oltás, de aki "felvette a vakcináját", szabadabban mozoghat.
A német pénzügyminiszter arra figyelmeztet, hogy júniusig érvényben maradhatnak a korlátozások, ha az új szigorítások sem segítenek lenyomni a korona megbetegedések számát. A fő gond az, hogy a harmadik hullámban tarol a brit vírus, illetve hogy viszonylag későn indult az oltási kampány. Scholz szerint azonban ha addig jól alakulnak a dolgok, akkor a nyártól bátran nyitni kell, ideértve hogy lehessen újra koncertre, színházba, focimeccsre menni. Merkel kancellár arra szólította fel a németeket, hogy tartsák magukat a megkötésekhez azokban a körzetekben, ahol a sok fertőzés miatt be kellett azokat vezetni a hét végén. Egy heti átlagban, 100 ezer lakosra vetítve immár 166-ra nőtt az új betegek száma. Az új jogszabály egyébként lehetővé teszi, hogy a kormány az érintett régiókban kijárási tilalmat rendeljen el este 10 és hajnali 5 között, továbbá szigorítsa a magán összejövetelek és a vásárlások feltételeit. Újra bezárják az iskolákat, ha valahol gyorsan terjed a járvány. Ugyanakkor szó van arra, hogy több lehetőséget élveznek azok, akiket már beoltottak.