Előfizetés

Varga Judit beszólt az Európai Bizottságnak - Kirohanása tárgya a jogállamiság volt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.26. 21:52
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Újabb konfrontáció várható a magyar kabinet és az Európai Unió között.
Némiképp harcias hangvételben tudatta az igazságügyminiszter Facebook-oldalán, hogy "az Európai Bizottság idén másodjára kívánja egy illegitim, a Tanácsban elbukott módszerrel tematizálni az uniós jogállamisági vitát." Varga Judit azt írta, ennek előkészületeként hétfőn kezdetét vette a testület három napos virtuális országlátogatása. 
Így már volt lehetősége az Igazságügyi Minisztériumnak, hogy a brüsszeli testület "értésére adja: a tavaly kiadott jelentés elfogult, hiányos és szakmailag is színvonaltalan, de a magyar Kormány továbbra is kész a tényeken alapuló párbeszédre."

A politikus azt állította, hogy az Európai Bizottság a hétfői megbeszélésen ígéretet tett arra, hogy a 2021-es jelentésük objektív lesz, minden országot egyenlő mércével mér és kitér majd a pozitív magyarországi fejleményekre is. "Illúziók nélkül, de örök optimizmussal figyeljük, hogy képes lesz-e a Bizottság túllépni a saját árnyékán" - fogalmazott Varga Judit. 

Deutsch Tamás szerint vérciki, hogy Jakab Péter a "Gyurcsány Ferenc Baráti Társaság" stréber elnöke lett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.26. 20:43

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Kitört a ficsúrbotrány a politikusok között.
Alighanem a hét szópárbaját vívta a Jobbik elnöke és a Fidesz EP-képviselője. Deutsch Tamás azon húzta fel magát, hogy az ellenzéki politikus az Országgyűlés hétfői ülésén azt mondta róla, hogy "egy fideszes hosszú hajú ficsúr, aki már 30 éve élősködik a nemzet nyakán". "Van ez a tubusos Piros Arany reklámarc, úgy hívják, hogy Jakab Péter. Fogta magát ez a Jakab és a biztos bejutó listás helyéért, a szolgálati autójáért és a hozzá dukáló szolgálati sofőrjéért cserébe sárga retro műanyag tálcán, szépen szeletelve felszolgálta a pártját Gyurcsánynak. Ez vérciki." - írta válaszul Facebook-posztjában Deutsch Tamás.
Szerinte Jakab a Jobbik helyébe lépett Gyurcsány Ferenc Baráti Társaság stréber elnöke lett, "szemkilövető gazemberrel" köt választási szövetséget és mikor Gyurcsánynak az az óhaja, hogy ezerrel támadja a keleti vakcinákat, akkor Jakab az elsők között írja alá az erről szóló baloldali határozati javaslatot.

"Ez vérciki. Tovább is van, mondjam még? Ennyi." - fejezte be posztját a kormánypárti politikus.

Lecserélnék a Hajógyári-sziget silány állapotban lévő hídjait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.26. 19:50

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Úgy tűnik ráncba szedik a gyakorlatilag Demeter Szilárd hűbérbirtokává váló területet.
Elindult a közbeszerzés a régi és rossz állapotú hidak, a K és a H-híd kicserélésére

- közölte hétfő délutáni posztjában a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke. Bús Balázs - aki korábban Óbuda polgármestere volt azt írta Facebook-bejegyzésében: a H-híd (ez található az Árpád-hídhoz legközelebb - a szerk.) fejlesztésével a Fő téren lévő Zichy-kastély, mint a kulturális negyed kapuja, kétszintű gyalogos híddal kapcsolódik össze a jövőben a Hajógyári-sziget központi területével. Így a Fő térről és a Szentlélek térről könnyen elérhetővé válnak a leendő kulturális negyed galériái, próbatermei, koncerthelyszínei, valamint a jövőbeli éttermek, illetve kávézók.
Egyúttal elindult a gondolkodás arról, miként lehetne hasznosítani a Déli összekötő vasúti híd most elbontott elemeit a Hajógyári-szigeten. "Első lépésben azt néztük meg, hogy a hídelemek gyalogos-kerékpáros teherre alkalmasak-e: a válasz igen. Második lépésben azt vizsgáltuk, hol használhatók fel. Mivel közúton nem használhatók, és a Ráckevei-Soroksári Duna-ág zsilipjén nem férnek át, a fő Duna-ágon kerestünk hasznosíthatósági helyet, a Főváros hivatalos tervei szerint. Ennek megfelelően találtuk meg az Óbudai-szigetet, ahol már egyszer, az 1953-ban elbontott korábbi K-híd darabjait fel is használták elődeink (ez a mai K-híd)." - nyilatkozta a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója az Indexnek. Vitézy Dávid hozzátette, az egyik lehetséges helyszín a H-hídtól délre egy kétszintű gyalogos-kerékpáros híd lenne, amely a Duna mellékága, a Gróf Esterházy-rakpart és a HÉV- vágányok felett épülne meg. A K-híd esetében pedig azt nézik meg, hogy (ugyancsak a Déli összekötő elbontott szerkezetének utóhasznosításából) a jelenlegi híd helyére két nyomú, új közúti híd létesíthető-e.  Mint lapunk is megírta, a területre Demeter Szilárd, a kormányzat fő kultúrharcosa álmodta meg az új popkulturális központot, rengeteg állami pénzzel megtámogatva. Ennek jegyében az A38-hajót is ide tervezi felúsztatni, ami jelenleg a Petőfi-híd lábánál található.
Kapcsolódó
Múzeumkastélyt és írópalotát foglalhat el Demeter Szilárd