Budapest;Hajógyári-sziget;PIM;Demeter Szilárd;

2021-04-28 06:20:00

Gőzerővel készül a Hajógyári-sziget mesterterve

Első körben a meglévő épületeket alakítanák át. Pénz lesz rá: a kormány 23 milliárdot adott a popkulturális központra. Demeter Szilárd szerint kormányzati ciklusokon átívelő fejlesztés jöhet.

Jelenleg a hajógyári ingatlancsoport műszaki felmérését készítjük elő, illetve egy mestertervet készítünk, amely nem azt mutatná meg, mit kell fejleszteni, hanem hogy mit lehetne létrehozni. A felmérések, illetve a mesterterv elkészülte után derül ki, hogy merre kell elindulni – válaszolta a Népszava tervezett fejlesztéseket firtató kérdésére Demeter Szilárd a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója, könnyűzenéért felelős miniszteri biztos, a szigetre tervezett popkulturális-összművészeti központ megálmodója.

Mint arról korábban a Népszava is beszámolt: idén márciusban a kormány rendelettel adta a PIM-nek (sok más alapítványi és egyéb ingatlan mellett) az óbudai Zichy-kastélyt és a Hajógyári-sziget több mint 30 hektáros déli részét, benne a Hadrianus-palotával, fél tucat műemlékkel, valamint az egykori hajógyári épületekben működő, valaha Vizoviczki László birodalmához tartozó szórakozóhelyekkel. Az ingatlanok – köztük több műemlék - ingyenes átadásáról szóló döntést egy hétfőn elfogadott törvényben is rögzítették.

Itt hozzák ugyanis létre a hazai könnyűzene felvirágoztatását célzó központot. (Ez nem érinti a Sziget fesztivált, mivel azt az északi területen rendezik meg, amelyet a főváros és a III. kerület birtokol.) A kormány gáláns adománya révén a következő öt évben több mint 23 milliárd forintból „hangolhatják újra” a tágabban értelmezett magyar popkultúrát.

A fenti program megvalósításával kapcsolatban Demeter Szilárd azt mondta lapunknak, hogy a lehető leggyorsabban szeretnék megnyitni a Hajógyári-sziget hozzájuk tartozó részét „az óbudai családok, illetve bárki előtt, aki oda látogatna, amennyiben azt biztonságosan meg lehet tenni”.

Reményeink szerint a nyáron a Hajógyári-szigeten vendégül tudjuk látni a HelloWood szokásos évi építésztáborát – tudomásom szerint a legjobb építészeti egyetemek legjobb diákjait szokták nyaranta továbbképezni ezen alkalmakkor. Mi azt szeretnénk, ha ezek a fiatalok – kb. tíz csapatról van szó – készítenének installációkat, illetve fölmérnék a terepet, hogy egy majdani konkrét tervpályázati kiíráskor indulhassanak. A magyar építészszakma képességeit tiszteletben tartva és egyáltalán nem lebecsülve szeretnénk, ha a fiataloknak szóló társművészeti és popkulturális központot fiatalok terveznék – tette hozzá a hazai könnyűzenei életet és a szigetet átformáló múzeumigazgató, kormánybiztos.

Mindezek fényében joggal merül fel a kérdés, hogy mi lesz a kormány által korábban a szigetre tervezett nagyszabású gátépítéssel. A beruházás miatt csaknem 3 hektár erdőt kellett volna kivágni. A hatalmas tiltakozás láttán a kormány tavaly meghátrált és bejelentette: a Velencei tónál építik fel a szigetre szánt sportközpontot. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság azóta visszavonta az árvízvédelmi fejlesztésére vonatkozó kérelmét, a hatóság pedig megszüntette az engedélyezési eljárást.

Éppen azért álltak üresen ezek az ingatlanok, mert a Római-parti mobilgát megépítését elvetették – jegyezte meg Demeter Szilárd, majd azzal hárította a gátra vonatkozó kérdésünket, hogy az árvízvédelmi védmű kérdése meghaladja a kompetenciáikat. Mint mondta: „Ez egy sokszereplős kérdés, akik közül mi talán a legkisebbek leszünk. Nyilván, szeretnénk a vagyonelemeket biztonságban tudni – ez felelős tulajdonosi kötelezettség -, ezért azt a védelmet, amit szakemberek segítségével anélkül biztosítani tudunk, hogy a nagypályás adok-kapokba belecsúsznánk, megpróbáljuk megszervezni. De az aktuálpolitikai iszapbirkózásból szándékaink szerint a Hajógyár-Zichy-kastély kapcsán kimaradnánk. Majd még hozzátette: „Túl jó ez a helyszín és a vízió ahhoz, hogy percemberek szájkaratéinak függvényévé tegyük. Mert azt már látjuk, hogy ez egy kormányzati ciklusokon átívelő fejlesztés lehet.”

Korábban a Telex egy kiszivárgott levél alapján azt írta, hogy Orbán Viktor elfogadta Demeter Szilárd ötéves könnyűzenei tervét. Ennek részeként 3000 fős rendezvényhelyszínt, próbatermeket, közösségi tereket és társművészeti helyeket alakítanak ki a Hajógyári-szigeten, lesz kiállítóterem, például egy Rockmúzeum; de még az A38 Hajót is felúsztatnák a Dunán.