Előfizetés

Több évtizedes hidegrekord dőlt meg Zabaron

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.28. 12:44

Fotó: Komka Péter / MTI
A XXI. század eddigi leghűvösebb áprilisa lehet a mostani.
Több évtizedes hidegrekord dőlt meg hétfőn – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a honlapján. Mint írták, mostanáig április 26-án mínusz 5,3 Celsius-fok volt a hidegrekord, amit 1960-ban, Putnokon rögzítettek. Hétfőn egy hullámzó hidegfront hatására országszerte hűvösebb volt az idő.
Zabaron mínusz 5,7 fokig hűlt le a levegő.

A meteorológiai szolgálat egy Facebook-bejegyzésében arról is írt, hogy a XXI. század eddigi leghűvösebb áprilisa lehet a mostani. Hozzátették: 121 év távlatában is a sereghajtók közé kerülhet a 2021-es április. Az eddigi leghidegebb április 1929-ben volt, akkor 6,8 fok volt a hónap középhőmérséklete. Most vasárnapig ez az érték 7,9 fok. Azt írták: május első napjaiban derül ki, hogy 1901 óta hányadik lehűvösebb április az idei.

Hatan fertőződtek meg a barcelonai kísérleti koncert után

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.28. 12:09

Fotó: ADRIA PUIG / Anadolu Agency / AFP
Négy fiatal nem az 5000 fős tesztbulin kapta el a koronavírust.
Az egy hónapja Barcelonában megrendezett 5000 fős járványügyi kísérleti koncert eredménye szerint a megfelelő óvintézkedések mellett lehet biztonságosan tömegrendezvényt tartani – közölték az esemény egészségügyi hátteréért felelős orvosok kedden sajtótájékoztatón. Josep Maria Llibre és Boris Rebollo Germans, a barcelonai Trias i Pujol kórház munkatársai elmondták: a koncert utáni két hétben a résztvevők közül hat embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje, négyükről azonban biztosan tudható, hogy nem a rendezvényen fertőződtek meg, hanem egy családtagjuktól kapták el a vírust. A szakemberek szerint bebizonyosodott, hogy megfelelő körülmények között egy nagyszabású rendezvényen nem kell tömeges fertőzéstől tartani. Emellett bizonyítást nyert az is, hogy egy délelőtt alatt le lehet tesztelni ötezer embert, a közönség pedig képes arra, hogy egy koncert alatt végig megfelelően viselje a maszkot, miközben énekel és táncol. A katalán Love of Lesbian zenekar március végi koncertjére csak aznapi negatív antigénteszttel lehetett bemenni, amelyet kijelölt helyszíneken, ingyen végeztek el. A folyamatosan szellőztetett és több nagy részre felosztott koncertterembe négy bejáraton engedték be a résztvevőket a testhőmérséklet megmérése és kézfertőtlenítés után, továbbá mindenki kapott egy új FFP2-es maszkot. A kísérleti koncertet a szórakoztató- és zeneipari szakembereket tömörítő Fesztiválok a biztonságos kultúráért csoport szervezte, amely első ilyen jellegű kísérletét decemberben tartotta. Az akkori eseményen mintegy ötszázan vettek részt és senki sem fertőződött meg. Ángels Ponsa, a katalán tartományi kormány kulturális tárcavezetője a sajtótájékoztatón elmondta: dolgoznak azon, hogy ezen a nyáron lehessen koncerteket tartani, de a konkrét helyzetek szabályozásán, valamint a költségek csökkentésén még dolgozni kell. A március végi kísérleti rendezvény költsége elérte a 200 ezer eurót (72,7 millió forint). 

Még idén megérkezhet a Pfizer koronavírus elleni tablettája

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.28. 10:13

Fotó: JAKUB PORZYCKI / NurPhoto / AFP
Az amerikai gyógyszergyártó cég szerint a vírus különféle variánsai ellen is hatásos.
Még idén forgalomba kerülhet a koronavírus-fertőzés kezelésére szolgáló tabletta – nyilatkozta az amerikai Pfizer gyógyszercég vezérigazgatójának a CNBC-nek. A hvg.hu által szemlézett interjúban Albert Bourla elmondta, a klinikai tesztek első fázisának eredményei biztatók, és úgy tűnik, a fertőzés első jeleinek észlelésekor használatos készítmény a vírus különféle variánsai ellen is hatásos. A cégvezető beszélt arról is, bár a szájon át bevehető, otthon alkalmazható tablettára fókuszálnak, egy intravénásan adagolható készítményen is dolgoznak.  Az úgynevezett proteázgátló, vagyis a vírus sejten belüli szaporodását gátló szert jelenleg Belgiumban és az Egyesült Államokban 18 és 60 év közötti önkéntesen vizsgálják. A tesztek első szakaszában azt figyelik a szakértők, hogy a gyógyszer okoz-e mellékhatásokat.    A Telegraph értesülései szerint az állatokon végzett vizsgálatok sikere után kezdődött meg a klinikai vizsgálatok humán szakasza, ami három fázisból áll, és a tervek szerint 145+28 napig tart. A harmadik szakaszban már több tízezer emberen tesztelik majd a készítményt.  

A klinikai vizsgálatok humán szakaszának fázisai

A fázis I. vizsgálat során első alkalommal próbálnak ki egy új gyógyszerhatóanyagot emberen. Ebben a szakaszban egészséges önkéntesek vesznek részt. Ebben a szakaszban arról gyűjtenek információkat a szakemberek, hogyan oszlik el a hatóanyag a szervezetben, tesztelik, hogy az adott gyógyszerhatóanyagból mekkora dózist visel el a szervezet, azonosítják az esetleges mellékhatásokat, megítélik a biztonságosságot, nyomon követik a gyógyszer felszívódását és kiürülését a szervezetből. A fázis II. vizsgálatokban már egy konkrét, kis létszámú betegcsoporton vizsgálják, hogy az adott gyógyszerhatóanyag valóban alkalmas-e gyógyításra. Ebben a fázisban a biztonságosságot, a tolerálhatóságot, a terápiás hatást vizsgálják és igyekeznek megállapítani az optimális adagolás mértékét. A fázis III. vizsgálatok során megerősítik az előző szakaszban nyert vizsgálati eredményeket. Nagyobb számú betegen vizsgálják a készítmény biztonságos alkalmazhatóságát, a hatásosságot, követik a mellékhatásokat és összehasonlító vizsgálatokat végeznek más gyógyszerekkel. A fázis IV. vizsgálatok során a már forgalomba került gyógyszert összehasonlítják más készítményekkel, vizsgálják a hosszú távú hatásosságot és biztonságosságot, a költséghatékonyságot valamint az esetlegesen fellépő ritka mellékhatásokat. /Forrás: Semmelweis Egyetem