Előfizetés

Tömegnyomor és káosz egy ampulla Pfizerért

Batka Zoltán Vas András Doros Judit Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2021.04.30. 13:50

Fotó: Balázs Attila / MTI/MTVA
Így alakult a pénteki Pfizer-nap Budapesten és több vidéki városban, miután a kormány derült égből villámcsapásként lehetővé tette a kampányszerű oltást egy napra a nyugati vakcinával.
Pár órával azt követően, hogy hatalmas sor alakult ki a Honvédkórháznál a Pfizer vakcinára várakozókból, az intézmény dolgozói elkiáltották magukat: ez az oltóanyag elfogyott, csak Sinopharm és AstraZeneca van, aki azt szeretné, várakozhat tovább. A helyszínre érkezett tudósítónk szerint a Gömb utcai bejáratnál kialakult pfizeres – nemrég még kilométeres – sor percek alatt szétoszlott, sokan hazamentek, mások a kórház főbejáratához mentek elfogadva a felkínált alternatívát.  Nem ez volt az egyetlen intézmény, ahol ilyen tumultus alakult ki, a Népszava vidéki tudósítói szerint Székesfehérváron több százan verődtek össze annak reményében, hogy megkaphatják a vágyott nyugati vakcinát. Itt nagyon sok katona jelent meg – akárcsak a Honvédkórháznál –, hogy megpróbálják fenntartani a rendet és megakadályozzák, hogy az emberek a távolságtartást figyelmen kívül hagyva betóduljanak a kórház épületébe. Kaposváron nem alakult ki nagy sor, mert ott kikötötték: bárki, aki az „utcáról esett be”, nem kaphat Pfizert, csak azok, akik már regisztráltak az elmúlt hónapokban, de még nem hívták be őket.
Ezek a tömegjelenetek azért alakulhattak ki, mert a kormány derült égből villámcsapásként jelentette be, hogy pénteken az eeszt.gov.hu-n lehet kifejezetten Pfizerre is jelentkezni. Az egyik megyei kórház oltópontján dolgozó két egészségügyi dolgozó is azt mondta a Népszavának, hogy ezt előttük is titokban tartották az utolsó percig, ők is ma értesültek erről, így semmilyen lehetőségük nem volt felkészülni a rohamra, igaz, reggel aztán a megszokottnál több oltófülkét is megnyitottak. Az első hír a készülődő Pfizer-kampányról a kormánypárti szócsőként fungáló Origon jelent meg a csütörtök péntekre virradó hajnalon nem sokkal éjfél után. A kora reggeli pénteki rádiós nyilatkozatában a miniszterelnök ráadásul mindezt úgy tálalta, mint egy vissza nem térő lehetőséget, mivel figyelmeztetett: aki Pfizert akar, gyorsan regisztráljon, mert ezzel az oltóanyaghoz csak pénteken lehet hozzájutni, ugyanis tartalékolni akarnak a közeljövőre, amikor a 16-18 éves korosztályt tervezik ezzel a szerrel oltani. Később – amikor már több helyen el is fogyott – megjelent a kormányzati oldalon, hogy 100 ezer dózis állt rendelkezésre a pénteki „kampányra”. Pénteken kora reggel hamar kiderült, hogy hetek óta tartó, a keleti szereket dicsérő kormányzati közlések ellenére ez az egyik legnépszerűbb oltóanyag: a regisztrációs rendszer igen hamar összeomlott, vélhetően a nagy érdeklődés miatt. Igaz, az operatív törzs előállt pénteken egy másik magyarázattal: hivatalosan „terheléses támadás” érte az EESZT honlapját, ami a receptfelírási rendszert is érintette.
Ezzel egy időben nagyon sokan a lábukkal szavaztak a Pfizerre: a II. kerületben a Budai Irgalmasrendi Kórháznál közel két kilométeres körzetben nem volt szabad parkoló, a környéken lakók közül többen a fizetős parkolóba álltak be, mert máshova nem lehetett. Tudósítónk a SOTE Klinikáknál azt tapasztalta, hogy a sorban állok vadul nyomogatták a telefonjukat, hátha megnyílik újra a regisztráció, majd amikor nem sikerült, akkor hangosan szitkozódtak. Volt, aki azt morogta, "ebben az országban semmi nem működik".  Több olyan fiatalt is láttunk, aki a laptopját is magával vitte és azon frissítette folyamatosan az oldalt. Többen is azt mondták, azért jöttek el, mert az terjedt a közösségi médiában, hogy regisztráció nélkül is beengedik őket.
Ez történt lapunk egyik munkatársával is, aki reggel hétkor ébredve ránézett a telefonjára, látta a híreket a Pfizerről, ezért – miután regisztrálni nem tudott – gyorsan elindult az egyik oltópont irányába. Közben az egyik ismerőse beállt a sorba, tartotta neki a helyet. Amikor kollégánk megérkezett, már sorszámot tartalmazó lapokat osztogattak, de aki később állt be, azt hazaküldték. Végül több órás várakozás után regisztráció nélkül is megkapta a Pfizert. Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetnél is sorszámokat osztogattak annak a 2-300 embernek, akik zömében a Pfizer-oltás hírére gyűltek össze. Amikor tudósítóink odaértek, azt lehetett hallani, hogy a nyugati vakcinából 250 áll rendelkezésre: az intézet dolgozói végigmentek a soron, 250 főnél lezárták sort.
– Viccelsz? – nevetett egy fiatal srác arra a Klinikáknál, amikor arról kérdezte tudósítónk, miért vágyik ennyire a nyugati szerre. – Azért mert az megbízható, nem kínai gagyi. Néhányan összekuncognak amikor egy kínainak kinéző diák is sorba áll a Pfizerért. „Látod” – mondja a fiú – „ő is ezt választja.” Az Országos Kardiológiai Intézetnél és a budapesti Szent László Kórháznál a katonák már közölték a várakozókkal, hogy csak az kap oltást, aki regisztrált vagy sorbanállás közben tud. De az oldal végig elérhetetlen volt. Erre híre ment, hogy a Klinikáknál nincs ilyen kitétel, így megindult a vándorlás a SOTE irányába. 
- A lakótársam a Kútvölgyinél áll sorban, pár perc sétára vagyunk egymástól. Ha valamelyik sor jobban halad, átmegy oda a másikunk - mondta egy fiatal nő a Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinika oltópontjánál. A sor 300-400 méteren át kanyarog fel a Kis-Sváb-hegy oldalán a lépcsőkön, a tömeget főleg 20-30 évesek alkotják. Egy fiatal lány kimerülten pihen le a kanyargó lépcsőknél, egyetemi dolgozata után indult el délelőtt az oltásra. A bejárat közelébe jutott sorstársai két és fél órával hamarabb érkeztek, azóta a sor megduplázódott. - Nem ettem, nem ittam, csak siettem, mert ki tudja, mikor lesz legközelebb Pfizer - mondta, mikor arról kérdeztük, mit gondol a miniszterelnök bejelentéséről, hogy hetekig csak a 16-18 évesek kaphatnak majd az oltóanyagból. Ekkor vicceskedve megjelent egy katona, aki ironikusan közölte, hogy ő "már hazaküldött volna mindenkit". A viccen kevesen nevettek. A tömeget a sorban állás ideje alatt nem informálta senki, annyit tudtak meg csupán az érdeklődők, hogy Pfizer, AstraZeneca és Sinopharm áll rendelkezésre, de hogy van-e még, nem tudták megmondani. - Nekem felajánlották a kínai oltást és az AstraZenecát is, de nem kértem - mondta egy idősebb, 43 éves férfi. Indoklása szerint a Sinopharmból azért nem kért, mert gyakran kell majd külföldre utaznia a munkája miatt, de egyébként is inkább a nyugati vakcinák hatásosságában bízik. Az AstraZenecát pedig azért utasította vissza, mert ott a legnagyobb a különbség a nyugatiakhoz képest, és a védettség is később alakul ki. A sor délután fél három magasságában aztán hirtelen megindult: a bejárattól elterjedt a hír, elfogyott a Pfizer. A többi oltóanyag csak az emberek töredékét érdekelte, ők maradtak. Az útnak induló csoport egy része a Kútvölgyi Klinikához ment, ahol elszörnyedtek a 150-200 méteres sor látványán. Többen azonnal hazaindultak, mondván, nem várnak újabb két órát. - Ragyogó lábon lövés volt a kormánytól: próbáltak nagyot húzni, de még egy rendes rendszert sem tudtak összehozni fél év alatt - mondta a Kútvölgyinél várakozó, egyébként informatikusként dolgozó nő. Mindenki folyamatosan a telefonját nézi, hátha kiderül, érdemes-e még várnia, folyamatosan ismerőseiket hívják az emberek. Hasonlít az egész a Kádári idők praktikáihoz, szájhagyomány útján próbálnak az emberek valahogy hiánycikkhez jutni. Végül megtudtuk, a Kútvölgyinél sorszámokat osztottak ki, de azt nem árulták el az embereknek, hogy akinek nem jutott, az kaphat-e még oltást. - Szerintem feleslegesen várnak sokan, csak az oltópont dolgozói nem akarnak rossz hírt közölni - súgta meg egy katona a sor közepén állóknak. Hiába azonban a bennfentes információ, a várakozók rendíthetetlenül ott maradtak.

“Mint amikor banán jött annak idején....”

– Nem tudom beálljak-e még. Van előttem vagy 300 ember, és lehet, hogy mire oda jutok, nekem már nem jut a Pfizer vakcinából. Senki nem tudta megmondani, hány adagot kapott az egri kórház, így hiába is számolgatnám, hogy marad-e még nekem – mondta egy asszony az egri Markhot Ferenc megyei kórház oltópontjánál, ahonnét még jócskán az utcára lógott ki a sor, miközben az intézmény hatalmas udvarán is kanyargott. A sorompónál egy katonai egyenruhát viselő férfi mérte mindenki testhőmérsékletét, és megkérdezte, hogy regisztráltak-e. Mögötte egy rendőrnő osztogatta az oltás előtt kitöltendő kérdőívet. Senkit nem küldtek el, de nem tudták megmondani, hogy mire odaérnek a jelentkezők az ajtóhoz, kaphatnak-e még vakcinát. Annyit tudtak mindössze, hogy este 9-ig folyamatos az oltás.Beszéltünk egy férfivel, akinek a felesége reggel kilenc körül állt be a sorba, de ottjártunkor még nem végzett. – Van egynéhány alapbetegsége, gond van a pajzsmirigyével, így amikor reggel a rádióban meghallottuk, hogy szabad a vásár, nem is próbálkoztunk időpontot foglalni, hanem azonnal elindultunk ide – mondta. Néhányan távolról nézték a várakozók többszáz fős tömegét, volt aki fényképezett, mintha valami turistalátványosságot fotózna. – Nagyon méltatlan, hogy úgy kell itt sorban állniuk, mint a birkáknak, mintha játszana velük a kormány, egyszer kinyitja az ajándékos dobozt, egyszer meg becsukja. Ráadásul nem tudom elhessegetni a gondolatot, hogy évtizedekkel ezelőtt ugyanilyen tömeg gyűlt össze, ha a pártbizottságról jelzés érkezett: jött banán - méltatlankodik egy nyugdíjas férfi a kapunál. Több Heves megyei háziorvost is megkérdeztünk, miként fogadták ők és a betegeit a kora reggeli hírt a felszabadult Pfizer oltóanyagról. Majdnem mindegyikük azt mondta: az oltási rendszer nagynehezen kialakult és bejáratódott az elmúlt hetekben, mindenki tudta a dolgát, az oltópontokon emberfeletti munkát végeznek az oda beosztottak, és a háziorvosok is erőn felül teljesítenek, hisz közben ellátják a normál szakrendelést is. – Borzalmas, hogy mindezt egy átgondolatlan bejelentéssel most felrúgják, és gyakorlatilag az emberek közé hajítva a gyeplőt verseny futásra késztetik azokat, akik eddig még nem kaphattak valamilyen okból a vakcinából – mondta egy Eger melletti kis falu háziorvosa. 

Operatív törzs: Terheléses támadás miatt nem elérhető az időpontfoglaló oldal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.30. 13:15

Fotó: Vadnai Szabolcs / koronavirus.gov.hu
Cikkünk írásakor sem lehetett még időpontot foglalni az ezt szolgáló honlapon a mai napra szánt oltásokra.
A mai napon terheléses támadás érte a védőoltásokhoz szükséges időpontfoglaló oldalt, amely a receptfelírást is érintette. A támadást felelőtlen emberek követték el, a helyreállítás jelenleg is zajlik – közölte Kiss Róbert alezredes az Operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Ennek oka, hogy a mai napra már Pfizer-oltásra is megnyílt az online időpontfoglaló, de az oldal jelenleg nem elérhető.   Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli interjújában közölte, hogy szombat reggeltől a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, a boltok este 11 óráig lehetnek nyitva, és a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, az edzőtermek és egyéb létesítmények. Kiss Róbert felhívta arra a figyelmet, hogy az intézkedések jelentős részben a védettségi igazolványhoz kötöttek, és a vendéglátóhelyek, szabadidős helyszíneken belépéskor elkérhetik a személyi igazolványt, ha a szolgáltatás életkorhoz kötött.
Aki a védettséget, vagy a személyét nem hajlandó igazolni, attól meg kell tagadni a belépést a helyszínre.

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a kiskorúak nem kötelesek ezután maszkot viselni a megnyíló helyszíneken, emellett a tavaly novemberben bezárt helyeket – például állatkertek, mozik, színházak – is látogathatják. A közterületeken, tömegközlekedéskor és a kereskedelmi üzletekben továbbra is kötelező a maszkviselés.  A gyülekezés továbbra is tilos, a csoportosulás pedig kerülendő.
A beutazási korlátozások is változnak, így a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek nem kell karanténba vonulniuk, ha Magyarországra lépnek be.

A rendőrségi adatokat ismertetve elmondta, hogy csütörtökön 589 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt. Tegnap nem záratott be egy üzletet sem ideiglenesen a hatóság. Hatósági karantént tegnap 3117-et rendelt el a rendőrség, és jelenleg 32 838-an vannak elkülönítésben. Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy már 4,4 millió ember regisztrált védőoltásra, és már 3 913 550 beoltottak száma. Közülük 1 880 897-en már a második oltást is megkapták. Azt mondta, hogy folyamatosan érkeznek az oltóanyag-szállítmányok, és azokat haladéktalanul kiszállítanak az oltópontokra. Jelenleg a Pfizer, a Sinopharm és az AstraZeneca vakcinájára lehet időpontot foglalni. Ismét kérte, hogy ne válogassunk az oltóanyagok között, mert azt nem tudhatjuk, hogy ha megfertőződünk, akkor nálunk hogyan zajlik le a betegség.        A friss járványügyi adatokat ismertetve elmondta, hogy 2365 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 779 348-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 182, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 27 540-re emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 510 379, az aktív fertőzötteké pedig 241 429. Kórházban 5937 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 677-en vannak lélegeztetőgépen.   Az egyadagos Janssen-vakcina is hamarosan érkezik, ezeket az oltóbuszok viszik majd ki a településekre. Úgy fogalmazott, hogy
lassan, fokozatosan javuló adatokról tudunk beszámolni, „nyílik az olló”, vagyis csökken az aktív fertőzöttek száma, és nő a gyógyultaké, illetve védetteké.

Müller Cecília azt mondta, hogy a Pfizerből félretettek egy adagot a 16-18 évesek beoltásához, a maradékot pedig felhasználják a felnőttek beoltására, és mindenkit biztatott a regisztrációra. (Az időpontfoglaló honlap egykor sem volt elérhető.) Közölte, hogy nem ellenjavallt az oltás akkor sem, ha valaki korábban átesett a koronavírus-fertőzésen, de erről az oltóorvos dönt. Emlékeztetett arra, hogy az idősotthonok, szociális intézmények látogatási tilalmát feloldotta, a bentlakókat már hétvégén meg lehet látogatni. Csak azok mehetnek azonban be, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Újságírói kérdésekre ezúttal nem válaszoltak. 

Már nyomoz a rendőrség a Semjén Zsoltról készült hamis fotó miatt

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2021.04.30. 13:09

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A miniszterelnök-helyettesről egy amatőr kamuképpel igyekeztek azt a látszatot kelteni, hogy gólyákat lőtt le.
Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 226/B. § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés a) és b) pontja szerint minősülő becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvétel nyilvánosságra hozatala bűntette gyanúja miatt

-közölte lapunk megkeresésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Lapunk azután kereste meg a nyomozóhatóságot, hogy Semjén Zsolt feljelentést tett egy olyan fénykép miatt, amely a Facebookon kezdett el terjedni róla. Ezen a miniszterelnök-helyettes látható és azt szerette volna sugallni, hogy a politikus gólyákat lőtt le. Mindezt a ráírt szöveg is sulykolta. A kép egyébként könnyen felismerhetően hamisítvány. Az eljárás Semjén feljelentése alapján indult el. A nyomozás felügyeletét ellátó Fővárosi Főügyészség azt közölte a Népszava érdeklődésére, hogy jelenleg senkit sem hallgattak ki gyanúsítottként.   A hatályos jogszabályok szerint az követi el ezt bűncselekményt, aki "abból a célból, hogy más vagy mások becsületét csorbítsa, hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang- vagy képfelvételt hozzáférhetővé tesz." Súlyosabban minősül a deliktum, ha azt a nagy nyilvánosság előtt követik el.