Előfizetés

Napi vírus: 106 halott, 1219 új fertőzött

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 09:17

Fotó: Vasvári Tamás / MTI
Tempósan emelkedik a beoltotti létszám.
Elhunyt 106 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 27 908 főre emelkedett

- írja tájékoztatásában a kormányzati koronavírus-oldal.

Ha hihetünk a hivatalos adatoknak, akkor 1219 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 784 111 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.   A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 528 201 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 228 002 főre csökkent. 4872 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 572-en vannak lélegeztetőgépen. 
Megjegyzik, folyamatosan zajlik az oltások beadása, már 4 073 149 fő kapott szurit, köztük 2 077 160 fő már a második oltását is megkapta. Így összesen a magyar lakosság 42 százaléka hozzájutott az oltáshoz. 

Svájci hotelszámlákat talált a rendőrség a csengeri örökösnőnél, Kósa DK-zott egyet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 09:05

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Az egyiket pont azokban a napokban állították ki amikor P. Mária állítása szerint Kósa Lajossal az országban tartózkodott.
Több svájci hotelszámlát is lefoglaltak a rendőrök a csengeri örökösnő lakásán a házkutatás során

– derült ki a Blikk birtokába került rendőrségi iratokból.

A lap azt írja, a Nemzeti Nyomozó Iroda feljegyzésében, amelyben a bűnjelként lefoglalt iratokat tekintették át, két hotelszámlát említenek meg. Az egyiket 2563 (850 ezer forint) svájci frankról állították ki 2016 februárjában. Ezek akkor keletkeztek, amikor Kósa Lajos - legalábbis, ha hitelt adunk P. Mária szavainak -  Svájcban volt a csengeri örökösnővel. A másik számlát, amelyet az örökösnő ebédlőjének a tálalószekrényében találták a nyomozók, a négycsillagos zürichi Ramada Hotel állította ki összesen 4425 svájci frank értékben (1,5 millió forint). Az nem derül ki a feljegyzésekből, hány éjszakát fizettek ki.   A történet azután vált érdekessé, hogy - mint lapunk is beszámolt - a múlt héten megkezdődött a csengeri örökösnő büntetőügye a Mátészalkai Járásbíróságon. P. Mária az első tárgyaláson azt mondta, a svájci szálloda árát ő maga fizette ki Kósa Lajosnak, ráadásul a bankkártyája a mai napig nála van. A fideszes politikus minderre úgy reagált, soha nem utazott sehová sem a nővel és  nem fedezte semmilyen költségét.  „Mint az közismert, egy büntetőügy vádlottja nem köteles igazat mondani a bírósági eljárás során, ez az ügyvédjére is vonatkozik. Úgy látom, mind az ügy vádlottja, P.-né Mária, mind a védője, Helmeczy László élt ezzel a joggal. A rám vonatkozó állításaik nem felelnek meg a valóságnak. Azt is értem, hogy mi motiválja a vádlottat védő ügyvédet, hisz ő a Demokratikus Koalíció politikusa" - fogalmazott a kormánypárti képviselő az ATV híradójának.

Kétszer fizették ki a kormányközeli üzletemberek tanácsadó cégét, hirtelen vége lett a nyomozásnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 08:17

Fotó: Népszava
Pedig házkutatás és OLAF-vizsgálat is indult az ügyben.
A magyar hatóságok röviddel a 2018-as parlamenti választás után megszüntették a Mészáros Lőrinc érdekeltségű cégek fontos pozícióit betöltő Antal Kadosa tulajdonában lévő Provital közbeszerzési tanácsadó cég elleni, és Tiborcz István egykori cégét is érintő nyomozást - írja a 24.hu. Az eljárás különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indult és bár a nyomozás 2 éve véget ért, ezt a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) akkor nem kommunikálta. A Provital Zrt. és jogelődje, a Pro-Vital 2000 Kft. voltak egykoron a fideszes közbeszerzési piac királyai. Rengeteg önkormányzati tender és nagy országos projekt előkészítésében működött közre a cég, amelynek felfuttatása leginkább Homolya Róbert volt miniszterelnökségi államtitkár (jelenlegi MÁV-elnök) nevéhez köthető. A cég ügyeire az EU csalásellenes hivatala, az OLAF is felfigyelt. 
A szervezetnek az tűnhetett fel, hogy a Provital egyes önkormányzatoknál kétszer fizettethette ki a közreműködését.

Homolya Róbert maszkot oszt a Keletiben.
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Most Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére a NAV azt írta, hogy a nyomozás során nagyszámú tanúkihallgatásra, házkutatásra és lefoglalásra került sor, és a beszerzett bizonyítékok elemzése után sikerült tisztázni a tényállást. 
Ez alapján 2018. június 29-én megszüntették a nyomozást, mondván, nem volt megállapítható bűncselekmény.