Előfizetés

Müller Cecília újratöltötte a nyunyókát, és konstatálta, hogy a csökkenés megállt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 12:22

Fotó: Vadnai Szabolcs / koronavirus.gov.hu
Az országos tisztifőorvos bejelentette: az oltóbuszokon fogják bevetni a Janssen vakcináját.
A járvány nem zajlott le, a koronavírus itt van köztünk, tegyük magunkat védetté

-hangoztatta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília elmondta, kedden is érkezik 334 450 adag Pfizer-vakcina, aminek jelentős hányada második körös oltásra megy. Őket sms-ben értesítik, de jut belőle mások mellett az érettségin felügyelő tanároknak is.  Jelezte, a Janssen vakcináját is bevetik, ezeket az oltóbuszokon fogják eloltani, mivel utóbbi készítmény egy adagos. A szennyvíz adatokról szólva elmondta, a csökkenés megállt és jelenleg stagnáló adatokat jegyeztek fel. Az oltási számok kedvezők, ám itt nem lehet megállni. Megismételte, ne válogassunk a vakcinák között, tegyük magunkat minél előbb védetté. Keddtől lehetséges a TAJ-szám nélküli Magyarországon tartózkodó külföldiek oltása. Reményét fejezte ki amiatt, hogy a 12 és 16 év közötti korosztálynak is elérhető lesz a Pfizer-oltása Ehhez azonban még szükséges az Európai Gyógyszerügynökség engedélye is. Egyúttal bejelentette azt is, hogy a gyerekek ismét magukkal vihetik saját játékukat az óvodába. Korábban ezeket tilos volt bevinni, ám most már
szabad az út a "nyunyókának", azonban mindenképpen megfelelően kell otthon tisztán tartani.

A tájékoztató elején az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője elmondta, a hétvégén 1966 olyan embert találtak az egyenruhások, akik nem viseltek maszkot. 668 ember sértette meg a kijárási tilalmat, emellett egy V. kerületi pincében és egy XIII. kerületi alagsorban tartott rendezvényre csaptak le a rendőrök. Ezeken a helyeken több pozitív kábítószer-teszt is született.  Kérdésre válaszolva Müller Cecília nyomatékosította: senki se hezitáljon és vegye fel a második oltást is. Ugyanis nem véletlen, hogy amikor kezdődne a védelem csökkenése, akkor érkezik a második, megerősítő oltás. Éppen ezért mindenképpen szükséges ennek felvétele. Utóbbi alól csak a Janssen a kivétel, mert az egy adagos.

Brutálisan nehéz puskázni az online nyelvvizsgán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 12:08

Fotó: Kiss Gábor / MTI
A számítógép és az okostelefon kamerája egyaránt figyel.
A nyelvtanulás, illetve a -vizsgázás technikai megújulását is eredményezte a koronavírus-járvány. Mivel a tudásról otthonról is számot lehet adni, és ez a lehetőség valószínűleg a pandémia után is megmarad, az Index megkérdezte a Budapesti Műszaki Egyetem Nyelvvizsgaközpontját, hogyan zajlik a távvizsga.    Egy online nyelvvizsga résztvevői nem együtt ülnek a tanteremben, hanem az otthonukban berendezett „vizsgahelyszínről” jelentkeznek be. Ehhez egy webkamerával felszerelt számítógépre és egy okostelefonra van szükségük. A webkamera szemből figyel, a mobilt pedig egy állványon úgy kell elhelyezni, hogy a kamera hátulról mutassa a vizsgázót, a számítógépének képernyőjét és a billentyűzetét is. A vizsgázónak még a számonkérés előtt fel kell töltenie a rendszerbe egy azonosításra alkalmas igazolványképet, egy szemből, valamint egy hátsó kamerával készített fényképet is. Ezeken kívül néhány idegen nyelvű sor begépelésével billentyűzethasználati mintázatot is kell adnia. A csalásokat úgy küszöböli ki a rendszer, hogy a vizsgakezdés előtt feltöltött képeket összehasonlítja a résztvevőről folyamatosan készülő állóképekkel, illetve az első és hátsó kamerás megfigyelőrendszeren keresztül is felügyeli a vizsgázót. Mivel az okostelefonon lévő mikrofont nem szabad kikapcsolni, a felügyelők, akik egyébként szintén lehetnek az otthonukban, a vizsgaszoba hangjait is hallják. A vizsga egy olyan, zárt alkalmazásban zajlik, amely megakadályozza, hogy bármilyen honlapot, internetes segédeszközt vagy alkalmazást igénybe vegyenek a résztvevők. Segítségként egy, a rendszerbe épített digitális szótárt használhatnak. A szóbeli vizsga is ilyen, kétkamerás ellenőrzés mellett zajlik, videokonferencia-rendszer használatával. Az egyetem eddigi tapasztalatai pozitívak, csalási kísérlet még nem történt. Mivel az online vizsga rendezésére szolgáló engedély nem csak a járványhelyzetre szól, a vizsgaközpontok eldönthetik, a jövőben milyen gyakorisággal szerveznek ilyen számonkéréseket.   

Simonka György visszaszólt Lázárnak, "övön aluli" húzást emleget

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2021.05.03. 11:01
Simonka György
Fotó: Béres Márton / Népszava
Az országgyűlési képviselő szerint a volt miniszter nyilatkozatának egyik része még akár törvénytelen is lehet.
"Egyrészt érthetetlen számomra, hogy Lázárnak honnan lennének már megint információi mindenki előtt. Másrészt hogy ki meddig politizál, azt nem ő dönti el"

- mondta el lapunknak a Fidesz országgyűlési képviselője, Simonka György.

A honatyát azután kerestük meg, hogy Lázár János a Telexnek adott interjújában azt mondta róla, hogy „nem az a probléma, hogy itt van, hanem hogy idekerült. Mármint hogy közénk került.” Hozzátette, szerinte Simonka a bíróságon fogja befejezni politikai karrierjét. Simonka György a Népszavának nyilatkozva hangsúlyozta, esetében elsősorban családja és a Fidesz véleménye a mérvadó, a döntést pedig a választók fogják kimondani. Hozzátette, ő maga abban a térségben -amelyet szerinte sokan baloldalinak tartanak - háromszor kapott bizalmat a helyi választóktól, akik az eredményekkel is tisztában vannak. "Ha én ezt a mandátumot nem nyerem meg 2010-ben vagy 2014-ben, akkor nincs kétharmad és ő sem (mármint Lázár János - a szerk.) kerülhetett volna ilyen megtisztelő pozícióba" - utalt arra, hogy politikustársa korábban a Miniszterelnökséget vezette miniszteri rangban, jelenleg pedig kormánybiztosként ténykedik.   
Az ellene folyó büntetőügy idekeverését Simonka "övön alulinak" tartja.

Emlékeztetett, az Alaptörvény szerint is mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, így őt is. Jelezte, utóbbit a tárgyalóteremben be fogja bizonyítani. Mint lapunk is megírta, Simonka György és 32 társa ellen a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot, a Magyar Termés TÉSZ Kft. és Paprikakert TÉSZ Kft-nél feltárt szabálytalanságok miatt. A vád szerint összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. Emellett azzal is gyanúsítják, hogy pénzzel próbálta rávenni az egyik őrizetbe vett gyanúsítottat, az ne tegyen rá terhelő vallomást. Továbbá megkísérelte elintézni, hogy az egyik tanú előre egyeztetett tartalmú vallomást tegyen kihallgatása során.