Előfizetés

Szűk körben búcsúztak Monspart Saroltától

Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.03. 21:52
MONSPART Sarolta
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Szűk családi körben vettek végső búcsút hétfőn a Farkasréti temetőben Monspart Saroltától, korábbi kiváló tájfutótól, a Nemzet Sportolójától.
Monspart Sarolta 76 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után április 24-én hunyt el. A szertartáson legfeljebb 40-50 fő vett részt, a ravatalnál a futónő fényképe mellé helyezték futócipőjét is. A Blikk információja szerint június végén lesz egy nyilvános búcsúztató is, ha a járványhelyzet ezt lehetővé teszi. A 34-szeres magyar bajnok tájfutó (aki hatszor sífutásban is országos bajnoki címet szerzett) tavaly március 31-én lett tagja a Nemzet Sportolóinak. Legnagyobb nemzetközi sikere az 1972-es világbajnokság megnyerése volt, négy évvel később vb-bronzérmet szerzett a magyar váltó tagjaként. Ő volt az első magyar nő, aki itthon maratoni futóversenyen állt rajthoz 1972-ben (korábban ezt nem engedélyezték a nők számára) és három órán belüli idejével rögtön Európa leggyorsabb maratonfutója lett.   Monspart Sarolta 1980 és 1990 között a magyar tájfutó válogatott szövetségi kapitánya volt, a 90-es években a Nemzetközi Tájfutó Szövetség elnökségi tagjaként a világbajnokságok, világversenyek szervezése volt az egyik legfontosabb feladata. Tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak, amelynek 2012-ben az  alelnökévé választották. Dolgozott az Országos Egészségfejlesztési Intézetben, 2004 októberéig a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány elnöke, 2009-2011 között a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöke volt.  

Guardiola óvatosságra int

Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.03. 19:48

Fotó: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP or licensors
Még nem jutott be a Manchester City a labdarúgó Bajnokok Ligája fináléjába, hívta fel a figyelmet Josep Guardiola, a csapat szakvezetője a Paris Saint-Germain elleni keddi elődöntő visszavágója előtt.
A szigetországiak a két csapat első csatáját 0-1-ről fordítva 2-1-re megnyerték Párizsban, ám a második felvonást megelőző sajtótájékoztatón Guardiola óvatosan fogalmazott az esélyekről. "Ellenfelünknek nagyon okos edzője van, nem tudom, mit talált ki a visszavágóra - mondta a manchesteriek trénere. - Ugyanazok a veszélyek leselkednek ránk, mint az első meccsen. Szervezetten és jól kell védekeznünk, a nehéz pillanatokban szükség lesz az összetartásra, egymás kisegítésére. Még sosem szerepeltünk BL-döntőben, mindenképpen be akarunk jutni. Ehhez azonban rengeteg türelemre és figyelemre lesz szükség. Azt gondolom, szerzett gól nélkül nem fogjuk tudni megnyerni ezt a párharcot." "Ránk nehezedik nagyobb nyomás, ez nem kérdés - jelentette ki Mauricio Pochettino, a PSG vezetőedzője. - Nem elég nyernünk, mindenképpen legalább két gólt kell szereznünk. Mindent meg fogunk tenni ennek érdekében. A futballban bármi előfordulhat, nincs nagy különbség a két csapat között, ezt lehetett látni az első mérkőzésen is." A találkozó játékvezetője a holland Björn Kuipers lesz, a 48 éves sípmester civilben egy szupermarket tulajdonosa. Kuipers közreműködött a 2014-es világ- és a 2016-os Európa-bajnokságon is, 2014-ben ő vezette a BL döntőjét (Real Madrid-Atlético Madrid 4-1).  A visszavágót 21 órától élőben közvetíti az M4 Sport. 

Megtervezett támadás volt Manchester United-Liverpool mérkőzés megakadályozása

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2021.05.03. 18:07

Fotó: OLI SCARFF / AFP
A szurkolók megakadályozták a Manchester United-Liverpool bajnoki labdarúgó-mérkőzés megrendezését.
Az izgalom, a dráma megvolt, de a vasárnap délutáni Manchester United-Liverpool találkozó helyett a szurkolók gondoskodtak róla Old Traffordban és a stadion környékén. A szurkolók előre megtervezett tüntetése három és fél órával a találkozó előtt elkezdődött, amikor több százan kötözték plakátjaikat a legendás vezetőedzőről, Sir Matt Busbyról elnevezett bevezető út vasrácsaira. A transzparensek a múlt héten lemondott Ed Woodward vezérigazgató után az amerikai tulajdonos Glazer család távozását sürgették, jelezve, hogy "elérkezett a vég". A demonstráció 2 óra körül kapcsolt magasabb fokozatra. A drukkerek észlelték az elképesztően laza biztonságot, így az ellenállást nem kifejtő néhány tucat jegykezelőt és felügyelőt félretolva a München alagúton keresztül behatoltak a stadionba, a "United, United, United" szlogent skandálva. Voltak, akik a kapu előtt próbálták ki labdarúgó tehetségüket, mások betörtek az épületbe, dörömböltek az igazgatósági üléseknek helyet adó terem üvegfalán. A káosz a rendőri erősítés megérkezése után durvult el végképp. A biztonsági erők kiszorították a stadionból a tüntetőket, akik közül többen nem hagyták magukat, palackokat, dobozos üdítőket vágtak a rendőrökhöz, színes petárdákat gyújtottak meg. A manchesteri rendőrség két tagja is megsérült, egyikük arcát súlyosan megvágta egy üvegdarab, azonnali kórházi ellátást igényelve. A tervezett kezdésre nagyjából helyre állt a rend, ám miután a játékosok csak nagy késéssel tudtak volna elindulni, majd bemelegítési, sőt étkeztetési aggodalmak is felmerültek, a rendőrség a csapatokkal és a helyi önkormányzattal is egyeztetve elhalasztotta a meccset. Az idény végének közeledtével az új időpont kitűzése nem könnyű feladat. Az egyik lehetőség, hogy az Angol Kupa május 15-iki döntőjének hétvégéjére tervezett West Bromwich Albion-Liverpool mérkőzést hozzák előbbre, 12.-re és a vörös ördögök-vörösök rangadóját 16-án játsszák le. Hétfőn a Greater Manchester Police (GMP) "teljesen elfogadhatatlannak" nevezte és a legsúlyosabb szavakkal ítélte el a mérkőzést megakadályozó, rendőreit inzultáló tüntetőket. Stu Berry főkapitány a rendbontók azonosítását és felelősségre vonását követelte. Az ügyben mind rendőrségi, mind futballszövetségi vizsgálat indul, bár a The Times feltételezése szerint a United nem kap büntetést a mérkőzés elhalasztása miatt, mert arra biztonsági okokból, többek között a koronavírus miatt bevezetett szociális távolságtartási szabályok megsértése következtében került sor.
A Times befolyásos futballszakértője szerint "ez volt az a pillanat, amikor 16 év frusztráltsága és haragja dühöngésbe torkollott". Henry Winter úgy érzi, "a tüntető szurkolók az angol futball lelkéért küzdöttek" a szuperliga-kezdeményezés kudarca után. "A lázadás nem egy klubról szólt, hanem minden olyan tulajdonos ellen irányult, aki nem tiszteli a drukkereket, a hagyományokat, az angol foci struktúráját és történelmét". A United odaadó hívei egyetlen percig nem bíztak Joel, Bryan és Avram Glazerben, úgy látták, "pénzügyileg kiszipolyozzák, malacperselyüknek tekintik" a csapatot. A tulajdonosok múlt heti bocsánatkérését a szuperliga miatt sem elégségesnek, sem őszintének nem tartották, véleményük szerint a klub nem az övék, a szívét és lelkét nem vásárolták meg, a szurkolók még akkor is ott lesznek, amikor a Glazerek végleg eltűnnek a milliárdjaikkal floridai "bunkerükbe". Ha a Sky Sports vasárnap délutáni közvetítése focit nem is, felejthetetlen pillanatokat bőven tartalmazott. Ezek közül kiemelkedett az adó két elit kommentátora, az egykor játékosokként is kimagasló Gary Neville és Graeme Souness párharca. A United korábbi csapatkapitánya és de facto szakszervezeti bizalmija ritka szenvedéllyel vette védelmébe a szurkolókat a "futballra veszélyes" Glazerekkel és a szuperliga többi kezdeményezőjével szemben. Neville meggyőződése, hogy a "zárt liga minden érintett ország valamennyi kívül került klubját éhínségbe döntötte volna, de Angliában minden olyan közösség is sérült volna, ahol a futball központi szerepet játszik". Neville bízik abban, hogy a "mai harag holnap cselekvést és reformot teremt". Souness, a liverpooli legenda másképp látta. Mint mondta, a drukkerek "valójában azért mérgesek, mert a Man U már nincs a csúcson". Ő el nem tudja képzelni, hogy "komoly nyomást lehet helyezni tekintélyes üzletemberekre 3000 mérföld távolságra. Soha nem fognak elfogadni egy alulértékelt ajánlatot a Unitedre".