Előfizetés

Határon túli és külföldön élő magyarok is kaphatnak már oltást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 19:39

Fotó: Béres Márton / Népszava
Május második felében, a nálunk élő külföldieket sorolják majd előrébb a módosított oltási listán.
Keddtől már a Magyarországon élő külföldiek és a TAJ-számmal nem rendelkező, külföldön élő és külhoni magyarok is tudnak regisztrálni az oltásra – olvasható a kormányzati tájékoztatóoldalon megjelent közleményben a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A lépést „az oltási program előrehaladásával” indokolják, továbbá azzal, hogy erre a járvány megfékezéséhez van szükség. Hozzáfűzték: a pontos szabályozást még a hétfőn megjelenő Magyar Közlöny tartalmazza majd. 
Kiemelték, hogy az oltást a Magyarországon élő külföldiekkel kezdik, a külföldön élő magyarok oltására csak később kerülhet sor. Az itt élő külföldiek oltása május második felében kezdődhet, amelynek részleteiről később adnak tájékoztatást.

A személyazonosság hitelesítése érdekében a vakcinainfo.gov.hu oldalon található regisztrációs felület számukra módosult: a TAJ-számmal nem rendelkező Magyarországon élő külföldieknek a regisztráció során szükséges megadniuk a nevet, az életkort, az e-mail címet, a telefonszámot és az értesítési címét. Valamint tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek esetében a tartózkodási engedély számát, vagy személyazonosító számát, továbbá az útlevél, vagy személyazonosító igazolvány okmányazonosítóját. A TAJ-számmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok a regisztráció során kötelesek megadni a név, életkor, e-mail cím, és telefonszám mellett a személyazonosító számukat vagy magyar útlevelük okmányazonosítóját, a személyazonosító igazolvány okmányazonosítóját, a védettségi igazolvány kívánt kézbesítési címét. (Azt egyelőre nem tudni, hogy az új oltási sorrendben milyen vakcinákkal oltanak majd. Képünkön a múlt pénteken az Uzsoki utcai kórháznál is kialakult hosszú sor a Pfizerért)

Autómentessé tenné a kormány a Ligetet, és ahhoz igazítaná a várost

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 18:41

Fotó: Shutterstock
A Vitézy Dávid vezette Budapest Fejlesztési Központ már ki is írta a szükséges közbeszerzéseket.
Indul a Városliget autómentesítéséhez szükséges közlekedési fejlesztések tervezése – írja a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) az fejlesztésre létrehozott automentesvarosliget.hu oldalon. Szerintük a projekt mostani szakaszának fontos pillére, hogy kiírták a közbeszerzést a P+R-parkolóház tervezésére a kisföldalatti Mexikói úti végállomásánál, amely az M3-as felől érkezőket foghatja meg, továbbá aláírták a szerződést a Rákosrendező fölötti, Szegedi úti új híd tervezésére. 
„Az új közúti és villamosfelüljáró a Nagy Lajos király útját és Szegedi utat köti össze és lényegében létrehozza a Zugló és Angyalföld kapcsolatot, ami tehermentesítheti a Hungária körutat. Az új hídon a 3-as villamos mellett áthaladhatnak majd a kerékpárosok, gyalogosok”

– ismertetik a most elővett többévtizedes fővárosi terveket.

A BFK szerint „meg kell változtatni azt a gyakorlatot, hogy az M3-as autópálya bevezető szakasza a Városliget közepén vezet keresztül, nagyjából akkora autóforgalmat bonyolítva, mint a Petőfi híd”. A mostani állami ígéretek:
„A teljesen autómentes Városliget projekt során egyrészt lezárják az autóforgalom elől a Kós Károly sétányt és csúcsidőn kívül az Állatkerti körutat is. Ez a forgalmi korlátozás a trolibuszokat nem érinti. A Hősök terét is autómentessé teszik. További fontos változás lesz, hogy teljesen megszűnik a felszíni parkolás a Városligetben (az Állatkerti körút egy rövid szakaszát kivéve), a célforgalmi parkolási igényeket a Liget Budapest projektben épült, nemrég megnyílt új Dózsa György úti mélygarázs szolgálja ki.”

– Az M3-as autópályán a térségbe érkező autók számának csökkentése érdekében az északkeleti régió vasútvonalainak (veresegyházi, hatvani vonal, gödöllői HÉV) fejlesztésével, az agglomerációs megállókban és állomásokban létesülő P+R-parkolók létesítésével lehet majd elérni – közölte a BFK.

Brüsszel tehetetlen a KESMA ellen, de jövőre javaslatot tesznek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 17:58

Fotó: Philippe BUISSIN / Európai Parlament
A sajtószabadság világnapján derült ki: „túl kicsik vagyunk”.
Vera Jourová, az Európai Bizottság érték- és átláthatósági alelnöke elismerte, hogy a testület tehetetlen a magyarországi Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) ügyében – írta az Euronews a saját kérdésére kapott válasz alapján, a sajtószabadság világnapján. Emlékeztettek: a magyar  kormánypárti médiakonglomerátum ügyében 2019-ben indult bizottsági vizsgálat tiltott állami támogatás gyanúja miatt azután, hogy csaknem ötszáz kormánybarát sajtóterméket ajánlottak fel tulajdonosaik ingyen az alapítványnak.
„A tranzakció pénzügyi értéke túl kicsi ahhoz, hogy lépni tudjunk”

– magyarázta az alelnök.

Hozzátette, hogy „természetesen lenne kedve ahhoz, hogy fellépjen” a magyar sajtóviszonyok ügyében, de az uniós versenyjogi szabályokat az ennél nagyobb ügyekre tervezték. A KESMA Magyarországon mentességet kapott a nemzeti versenyjogi szabályok alól, ez is nehezíti a fellépést.
„Ez a frusztráció, hogy tehetetlenek vagyunk ebben az ügyben a versenyjogi szabályok alkalmazására, elvezet ahhoz, hogy jobb szabályok meghozatalán gondolkozzunk a jövőben”

– fogalmazott Vera Jourová.

A bizottsági alelnök arról is beszélt, hogy  jövőre javaslatot tesznek az uniós médiapiac jogi szabályozására. Eddig az EU ugyanis kizárólag gazdasági szereplőként kezelte a sajtót, a demokráciához való hozzájárulást jogi értelemben nem vették figyelembe. A jövőre bemutatandó új szabályok ajánlásokat fogalmaznak majd meg az ügyben a tagállamok felé.