Előfizetés

107 éves hidegrekord dőlt meg Zabaron

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.04. 09:26
Egy virágon megfagyott dér a Nógrád megyei Zabarban 2015. október 2-án. MTI Fotó: Komka Péter
Ezzel a tavaszi fagyok talán már véget érnek.
107 éves hidegrekord dőlt meg kedd reggel. „Igaz, csak egytized fokkal, és hol máshol, mint Zabaron” – olvasható a meteorológiai szolgálat Facebook-oldalán. Mint írták, Zabaron, ahol ma mínusz 3,5 Celsius-fokot mértek, csak a 1990-es évek óta van automata mérőállomás, ezért lehet, hogy máskor is volt ott május 4-én hidegebb, mint 1914-ben Nyíregyházán. Az előrejelzések szerint a fagyoktól, egy időre legalábbis, elbúcsúzhatunk. Mint megírtuk, egy hete a többévtizedes hidegrekord dőlt meg azzal, hogy Zabaron mínusz 5,7 fokot mértek. A meteorológiai szolgálat akkor azt írta, hogy a XXI. század leghűvösebb áprilisát tudhatjuk magunk mögött, ami ráadásul 121 év távlatában is a sereghajtók közé kerülhet. 

Újabb rekordokat döntött a marshelikopter

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.03. 18:14

Fotó: NASA/JPL-Caltech / AFP
A megismételt és ezúttal sikeres, negyedik próbarepülése után új helyre küldi a NASA az Ingenuityt.
Új „repülőtérre” küldik a Marson az amerikai űrkutatási hivatal minihelikopterét a héten – jelentette be a NASA azok után, hogy az Ingenuity pénteken - harmadik próbálkozásra - sikeresen teljesítette negyedik tesztrepülését a vörös bolygón. Az 1,8 kilogramm súlyú drón 226 métert tett meg két perc alatt, és öt méter magasra sikerült felemelkednie: ez volt eddig a leghosszabb és legmagasabb útja. Előzőleg kétszer nem sikerült felemelkednie szoftverhiba miatt. A mérnökök már korábban közölték, azzal számolnak, hogy a repülési kísérletek 85 százaléka lesz sikeres. Ötödik útján, nagyjából egy hét múlva, új parkolóhelyre irányítják, hogy szabad helyet biztosítsanak a Perseverance marsjárónak a kőzetmintagyűjtés megkezdéséhez. A marsjáró a vörös bolygó Jezero kráterének talajából fog mintát venni. Májusban terveznek még egy hatodik és hetedik repülést is, és ha minden a tervek szerint folytatódik, misszióját meghosszabbítják – közölték.
„Az Ingeniuty szereti a Marsot. Felszáll, és azonnal érzi azt a szabadságot, amelyet éreznie kell”

– mondta MiMi Aung, projektmenedzser.

Az Ingenuity repülései komoly technikai kihívásokat jelentenek, egyebek között a vörös bolygó rendkívül ritka légköre miatt, amelynek sűrűsége mindössze egy százaléka a Földének. Ez azt jelenti, hogy a minihelikopter vízszintesen forgó légcsavarjainak percenként 2400 forgást kell megtenniük a felemelkedéshez, vagyis nagyjából ötször annyit, mint egy helikopternek a Földön. Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10x10 méteres területen. A marsjáró olyan kőzetmintákat fog gyűjteni, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalnak a bolygó múltjából. Ezalatt azokra az adatokra és felvételekre fog támaszkodni, amelyeket a helikopter gyűjtött és készített. A sikeres kommunikációhoz szükség van arra, hogy a helikopter és a marsjáró mintegy egy kilométer távolságra legyen egymástól.

Újraalkotják a Colosseum véres homokját

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.03. 16:03

Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
A gigászi aréna színpadának megépítése után szabadtéri kulturális előadásokat is lehet majd ott tartani.
A tervek szerint egy csúcstechnológiás, könnyű szerkezetű, összecsukható színpadot húznak fel az arénában, amellyel mintegy helyreállítják az eredeti arénát, azt a színpadot, ahol a gladiátorviadalokat tartották az ókori Rómában. Ez a színpad egészen a 19. századig létezett, akkor  elbontották a régészeti feltárások miatt. Felújítása után az arénát ismét szabadtéri kulturális előadásokra lehet majd használni, és a Colosseum látogatói az aréna közepéről csodálhatják meg az ókori építmény fenségességét – közölte az olasz kulturális miniszter, Dario Franceschini. A háromezer négyzetméter alapterületű mobilrendszer lehetővé teszi, hogy gyorsan befedjék vagy kinyissák a föld alatti épületrészeket, egyrészt, hogy megvédjék az esőtől, vagy hogy lehetővé tegyék szellőzésüket.
Az újjáépítésre kiírt pályázatot az Ingegneria nevű társaság nyerte el. A 18,5 millió euróba (6,7 milliárd forint) kerülő munkálatoknak 2021 végéig kell elkezdődniük és 2023-ig tartanak majd. A nemzetközi hírű milánói cég restaurálta egyebek között a vicenzai székesegyházat, és olyan sztárépítészekkel dolgozott már együtt, mint Renzo Piano, Rem Koolhaas és Iszozaki Arata. A Colosseumot i. u. 70 és 80 között építették, a nyilvános kivégzések és a gladiátorviadalok véres helyszíne volt. Több mint 450 éven át működött arénaként. A Forum Romanummal együtt Olaszország legnépszerűbb turistalátványosságai közé tartozik.