Előfizetés

Müller Cecília reagált a WHO Sinopharma-vakcina értékelésére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.04. 12:44

Fotó: Vasvári Tamás / MTI
Az országos tisztifőorvos kiemelte, a járványnak még mindig nincs vége, de a harmadik hullám leszálló szakaszában vagyunk.
Nem dőlhetünk hátra, az indiai vírus már itt van a szomszédban, amely a szakértők szerint nagyon gyorsan terjed– állapította meg György István az Operatív törzs keddi tájékoztatóján. A Miniszterelnökség államtitkára az oltási program jelenlegi fázisát ismertette. Úgy fogalmazott, hogy
az oltásoknál elérkeztünk az egyéni felelősség szakaszára, amikor már senki máson nem múlik, hogy ki mikor van beoltva, csak az egyénen.

Ezt azzal magyarázta, hogy az állam mindent megtett azért, hogy mindenki be legyen oltva: biztosítottak ingyen vakcinákat, és időpontot is lehet már foglalni az oltáshoz. Közlése szerint az elmúlt héten két nagy lépés történt: az egyszer beoltottak száma meghaladta a négymilliót, és több mint kétmillió ember már a második oltást is megkapta. A magyar lakosság 43 százaléka be van oltva. A beoltottak száma jelenleg 4 099 495, közülük 2 157 637-en már a második oltást is megkapták. Több mint 4,7 millióan regisztráltak oltásra és 80 százalékuk meg is kapta azt. Már a 16-18 éveseket is lehet regisztrálni oltásra, és mától a Magyarországon élő külföldiek, illetve a TAJ-számmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is tudnak jelentkezni a vakcinára. Az egyadagos Janssen-vakcinákat is elkezdik használni, ezeket a Honvédség oltóbuszai viszik majd ki a településekre. A héten Moderna-szállítmányt is várnak. Kedden érkezett egy nagyobb adag Pfizer-szállítmány, aminek egy részét elteszik a 18 éven alattiak oltásához. A másik részét a második dózisú oltásokra adják ki a háziorvosoknak. Az államtitkár azt kérte, hogy a fiatalok regisztráljanak oltásra a vakcinainfo.gov.hu oldalon május 7-ig, mert csak érvényes regisztrációval tudnak időpontot foglalni. Értesítik majd őket, hogy mikortól tudnak időpontot foglalni, akkor majd csak ők jelentkezhetnek Pfizer-oltásra időpontért. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarországon élő külföldiek beoltása a magyarok érdeke is, ezért regisztrálhatnak keddtől ők is. A külhoni magyarok oltását azután kezdik, ha az itt élők túl vannak már az oltáson.  Úgy véli, hogy most már csak rajtunk múlik, hogy nagyon gyorsan túljussunk az oltásokon és megszűnjenek a járványügyi korlátozások. Gál Kristóf, az ORFK szóvivője ismertette a rendőrségi adatokat. Eszerint hétfőn 519 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselés figyelmen kívül hagyása, és 79 emberrel szemben a kijárási és közterületi korlátozások megszegése miatt. Hatósági házi karanténban 28 080-an vannak.
Müller Cecília országos tisztifőorvos azzal kezdte mondandóját, hogy a járványügyi adatok folyamatosan, napról napra javulnak. A friss járványügyi adatokat ismertetve elmondta, hogy 726 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 784 837-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 137, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 045-re emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 532 990, az aktív fertőzötteké pedig 223 802. Kórházban 4739 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 549-en vannak lélegeztetőgépen. Müller Cecília örömtelinek nevezte, hogy az új fertőzöttek száma ezer alá csökkent. Megjegyezte, hogy a kórházban kezelt fertőzöttek szám azonban még mindig jelentős. Közlése szerint
Magyarországon még mindig a brit vírusmutáns dominál, ezt látják a kórházi adatokon is.

Úgy fogalmazott, hogy a járványnak még mindig nincs vége, de a harmadik hullám leszálló szakaszában vagyunk. Szavai szerint a járvány leküzdéséhez mindenkinek egyenlő mértékben hozzá kell járulnia. Mivel egyetlen oltás sem véd száz százalékosan, továbbra is be kell tartani a járványügyi intézkedéseket, amiket igyekeznek csökkenteni. Emlékeztetett arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet kiadta állásfoglalását a Sinopharm vakcinájáról, amely egyelőre a szakirodalmi adatokat foglalta össze. Müller Cecília azt mondta, hogy hétvégére várják a WHO ajánlását a kínai oltásról. Ha engedélyezik, ez lesz az első keleti vakcina, amelynek nemzetközi használatát is támogatják. Müller Cecília megjegyezte, hogy szolgáltatások, például a fürdők is megnyíltak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt, amelyhez a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlást készített a biztonságos működéshez. Hangsúlyozta, hogy nagyon csekély annak az esélye, hogy a vírus a vízben terjedne, és nem kell számítani arra, hogy a medencékben fertőzőképes vírus terjedne. Az emberi kontaktokra kell ehelyett koncentrálni, távolságot kell tartani. A vizek minőségét folyamatosan ellenőrzi a hatóság. Külön felhívta a figyelmet a lábmosó használatára. Arról beszélt, hogy sokszor látni nyáron, hogy pici gyerekek a lábmosót használják a gyermekmedence helyett. Hangsúlyozta, hogy fontos, hogy használjuk fürdés előtt a zuhanyzókat, és ne menjünk szennyezett testtel a medencékbe. Kérte, hogy betegen senki ne menjen fürdőbe, a kicsi gyerekek pedig úszópelenkában vegyék igénybe a szolgáltatást. Két újságírói kérdésre válaszolt kedden: Az alacsony fertőzésszám tükrében ki lehet-e jelenteni, hogy vége van a hullámnak? Müller Cecília szerint nem lehet, de a harmadik hullám leszálló ágában vagyunk. Még mindig vannak új fertőzöttek és kórházban ápoltak, ezért együttműködést kért mindenkitől. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy mindegyik vakcina veszélyhelyzeti alkalmazást kapott, még kevés idő telt el, ezért bármelyik esetében lehet szükség harmadik adagra. Lehetséges az is, hogy a koronavírus szezonálisan visszatér majd, mint az influenza, és az is, hogy évente ismételni kell majd az oltást.

Betörtek Kásler Miklós sárvári házába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.04. 11:12

Fotó: 112Press
Azt nem tudni, hogy mi tűnt el, vagy mekkora a kár.
Betörtek Kásler Miklós sárvári házába vasárnap éjjel, vélhetően az ablakon keresztül jutott be a betörő – írja a 112press.hu.  A portál szerint az emberi erőforrások miniszterének házánál hét óránál hosszabb ideig zajlott a helyszíni szemle, a szomszédokat arról kérdezték a rendőrök, hogy hallottak-e valami szokatlant az előző éjszaka.
– Idegesen ugattak a kutyák, de nem sejtettem, mi az oka. Csak azután jöttünk rá, miután délután rendőrök érkeztek. A miniszter úr nem lakik itt, ritkán látjuk, de például a múlt héten itt állt a nagy autó, a tetején a kék lámpával

– mondta el a lapnak egy asszony.

A 112press.hu a helyszínen látottak alapján azt írta, hogy a ház vasútállomás felőli oldalán lévő ablakon juthatott a betörő az épületbe. Azt nem tudni, hogy mi tűnt el, vagy mekkora a kár.

Újabb nyomozás indult a Fidesz parlamenti képviselőjét érintően

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.04. 09:43
Kovács Sándor
Fotó: Balázs Attila / MTI
A rendőrség ezúttal versenyt korlátozó megállapodás tilalma közbeszerzési eljárásban minősítéssel indított eljárást.
Nyomozást rendelt el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, miután a 24.hu bemutatta, hogy Kovács Sándor fideszes országgyűlési képviselő barátjának cége néhány év alatt egymilliárd forintnyi közbeszerzést nyert el a térségben – tudta meg a lap.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a rendőrség április 30-án rendelt el nyomozást versenyt korlátozó megállapodás tilalma közbeszerzési eljárásban minősítéssel Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentése alapján.

Az ügy előzménye, hogy a nyírségi tendereken taroló társaság, a fő profilként mérnöki tevékenységgel és műszaki tanácsadással foglalkozó GÉ-65 Mérnökiroda Kft. az elmúlt években összesen 13 közbeszerzést nyert el olyan településeken, amelyek Kovács Sándor választókerületéhez tartoznak. A fideszes és független polgármesterek által vezetett települések közbeszerzéseinek többségén egyedüli pályázóként indult a társaság. A cég tulajdonosát, Galambosi Csabát nem csupán baráti szálak fűzik a kormánypárti politikushoz: a közelmúltig egy másik cégben még üzlettársa volt Kovács feleségének. Az üzleti kapcsolatot azonban a 24.hu korábbi cikke után nem sokkal megszüntették.
A lap megjegyezte, hogy volt olyan nyertes közbeszerzése is a GÉ-65 Mérnökiroda Kft.-nek, amit a Kovács Sándor felesége által vezetett, európai uniós támogatásokat elnyerő egyesület írt ki.

Egy másik nyomozás is indult a politikust és családját érintően, miután szintén a 24.hu feltárta, hogy Kovács családi birtokán 60 millió forint vissza nem térítendő támogatásból létesültek turisztikai beruházások. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást rendelt el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával az európai uniós pénzek miatt.