Előfizetés

Hangos levéllel is ösztönözik a gyógyulást a kardiológiai intézetben

D. A.
Publikálás dátuma
2021.05.04. 15:24

Fotó: GOVKI
A napi életről szóló információk, a közös emlékek felidézése egy ismerős hanggal immunerősítő és egyben megnyugtató lehet az öntudatlan betegek számára.
Az országos kardiológia intézet intenzív osztályán kezelt, mély altatásban lévő covidos betegeihez szólhatnak, küldhetnek írott vagy hangüzeneteket a hozzátartozóik az úgynevezett Kapocs programmal. Majoros Edit aneszteziológus szakasszisztens, Simóka Nóra és Reitz Kinga pszichológusok, Gui Angéla kommunikációs igazgató pedig vállalta, hogy felolvassák illetve lejátsszák a szülők, rokonok, barátok üzeneteit. Szerintük ugyanis a napi életről szóló információk, a közös emlékek felidézése egy ismerős hanggal immunerősítő és egyben megnyugtató lehet az öntudatlan betegek számára.
A hozzátartozók az intézet postai címére (1096 Budapest, Haller utca 29.) küldhetnek levelet „Kapocs” megjegyzéssel, elektronikusan pedig a kapocs@gokvi.hu címre írhatnak üzeneteket, csatolhatnak hangfájlokat.

A szervezők azt kérik, hogy az üzenet lehetőleg olyan közös élmények felidézéséről, illetve tervekről is szóljanak, amelyek erősíthetik a beteg gyógyulni vágyását. Mint írták: bár a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben látogatási tilalom van, de indokolt esetben, egyéni kérelemre, van lehetőség a súlyos betegek meglátogatására.

Ismét bojkottálták a fideszesek a nemzetbiztonsági bizottságot

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2021.05.04. 14:58

Fotó: Népszava
A nagyobbik kormánypárthoz tartozó képviselők távolmaradását Stummer János bizottsági elnök „egyértelmű szabotázsakciónak” minősítette.
Nem jelentek meg a fideszes bizottsági tagok a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának a zárt ülésén, ezzel a bizottság határozatképtelenné vált, így a nemzetbiztonsági szolgálatok képviselőinek nem kellett válaszolniuk az ellenzéki képviselők kérdéseire. A fideszesek távolmaradását Stummer János bizottsági elnök „egyértelmű szabotázsakciónak” minősítette. A bizottság zárt ülését az ellenzéki képviselők hívták össze. Mint Stummer fogalmazott: kíváncsiak voltak arra, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) mit tud mondani a Dunaferr ügyről – mint ismeretes az orosz és ukrán tulajdonostársak jogvitájában egy kisebb hadseregnyi kopasz biztonságis próbált nemrégiben fellépni – az Információs Hivatal (IH) a Fudan Egyetem ügyéről, vagy a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) az újabb, állítólagos túlterheléses informatikai támadás ügyéről. „Továbbra is azt gondoljuk, hogy ezek az ügyek a nemzetbiztonsági bizottság asztalára tartoznak és biztosan lesz alkalmunk arra, hogy ezekre rákérdezhessünk – nyilatkozta Stummer az online sajtótájékoztatóján. "Magyar állampolgárként én is meglepetéssel tapasztalom, hogy rendszerint akkor éri a regisztrációs oldalt támadást, amikor nagy a felhasználók száma" – nyilatkozta Ungár Péter (LMP) biztottsági tag. Szerinte ha egy külföldi aktor ténylegesen ilyen terheléses támadást indít egy kormányzati honlap ellen, arról értesíteni kellene a nemzetbiztonsági bizottságot. Különben – mint fogalmazott Ungár – felmerül a gyanú, hogy nem is történt ilyen támadás. Mivel ez sorrendben a hatodik ilyen támadás volt, így adódik a kérdés a képviselő szerint, hogy a Kibervédelmi Intézet pontosan mit is csinál. A képviselő sérelmezte, hogy a Fudan Egyetelm ügyében Palkovics László innovációs miniszter is azt jelezte, hogy nem tud részt venni a bizottsági ülésen és helyettesítést sem küldött, dacára, hogy korábban rendszeresen elhangzott, hogy az ITM a kérdés gazdája. Ungár arra mindenképpen rákérdezett volna a Fudan építésére, hogy a kínaiakkal kötött hitelszerződésbe lesz-e stabilitási záradék, azaz a kínai fél az itteni munkavédelmi, környezetvédelmi szabályok módosítására hivatkozva nem tud-e majd szerződést bontani.  "A választások közeledtének csalhatatlan jele, hogy a nemzetbiztonsági bizottság nemzetbizonytalansági bizottsággá alakul át, ekkor a fideszes tagok kivonulással, el nem jövéssel, napirend megszakításával vagy levétellel szabotálják a bizottság üléseit" – utalt Molnár Zsolt (MSZP) bizottsági tag, volt bizottsági elnök arra, hogy a kormánytöbbség immáron rendszeresen szabotálja azokat az üléseket, amelyek a kormánypártot kényelmetlenül érintő témákat feszegetnének. „A teljes magyar közvélemény szembesül azzal, hogy csak a saját gyávaságukkal néznek szemben” – mondta Molnár Zsolt.

Müller Cecília reagált a WHO Sinopharma-vakcina értékelésére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.04. 12:44

Fotó: Vasvári Tamás / MTI
Az országos tisztifőorvos kiemelte, a járványnak még mindig nincs vége, de a harmadik hullám leszálló szakaszában vagyunk.
Nem dőlhetünk hátra, az indiai vírus már itt van a szomszédban, amely a szakértők szerint nagyon gyorsan terjed– állapította meg György István az Operatív törzs keddi tájékoztatóján. A Miniszterelnökség államtitkára az oltási program jelenlegi fázisát ismertette. Úgy fogalmazott, hogy
az oltásoknál elérkeztünk az egyéni felelősség szakaszára, amikor már senki máson nem múlik, hogy ki mikor van beoltva, csak az egyénen.

Ezt azzal magyarázta, hogy az állam mindent megtett azért, hogy mindenki be legyen oltva: biztosítottak ingyen vakcinákat, és időpontot is lehet már foglalni az oltáshoz. Közlése szerint az elmúlt héten két nagy lépés történt: az egyszer beoltottak száma meghaladta a négymilliót, és több mint kétmillió ember már a második oltást is megkapta. A magyar lakosság 43 százaléka be van oltva. A beoltottak száma jelenleg 4 099 495, közülük 2 157 637-en már a második oltást is megkapták. Több mint 4,7 millióan regisztráltak oltásra és 80 százalékuk meg is kapta azt. Már a 16-18 éveseket is lehet regisztrálni oltásra, és mától a Magyarországon élő külföldiek, illetve a TAJ-számmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is tudnak jelentkezni a vakcinára. Az egyadagos Janssen-vakcinákat is elkezdik használni, ezeket a Honvédség oltóbuszai viszik majd ki a településekre. A héten Moderna-szállítmányt is várnak. Kedden érkezett egy nagyobb adag Pfizer-szállítmány, aminek egy részét elteszik a 18 éven alattiak oltásához. A másik részét a második dózisú oltásokra adják ki a háziorvosoknak. Az államtitkár azt kérte, hogy a fiatalok regisztráljanak oltásra a vakcinainfo.gov.hu oldalon május 7-ig, mert csak érvényes regisztrációval tudnak időpontot foglalni. Értesítik majd őket, hogy mikortól tudnak időpontot foglalni, akkor majd csak ők jelentkezhetnek Pfizer-oltásra időpontért. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarországon élő külföldiek beoltása a magyarok érdeke is, ezért regisztrálhatnak keddtől ők is. A külhoni magyarok oltását azután kezdik, ha az itt élők túl vannak már az oltáson.  Úgy véli, hogy most már csak rajtunk múlik, hogy nagyon gyorsan túljussunk az oltásokon és megszűnjenek a járványügyi korlátozások. Gál Kristóf, az ORFK szóvivője ismertette a rendőrségi adatokat. Eszerint hétfőn 519 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselés figyelmen kívül hagyása, és 79 emberrel szemben a kijárási és közterületi korlátozások megszegése miatt. Hatósági házi karanténban 28 080-an vannak.
Müller Cecília országos tisztifőorvos azzal kezdte mondandóját, hogy a járványügyi adatok folyamatosan, napról napra javulnak. A friss járványügyi adatokat ismertetve elmondta, hogy 726 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 784 837-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 137, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 045-re emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 532 990, az aktív fertőzötteké pedig 223 802. Kórházban 4739 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 549-en vannak lélegeztetőgépen. Müller Cecília örömtelinek nevezte, hogy az új fertőzöttek száma ezer alá csökkent. Megjegyezte, hogy a kórházban kezelt fertőzöttek szám azonban még mindig jelentős. Közlése szerint
Magyarországon még mindig a brit vírusmutáns dominál, ezt látják a kórházi adatokon is.

Úgy fogalmazott, hogy a járványnak még mindig nincs vége, de a harmadik hullám leszálló szakaszában vagyunk. Szavai szerint a járvány leküzdéséhez mindenkinek egyenlő mértékben hozzá kell járulnia. Mivel egyetlen oltás sem véd száz százalékosan, továbbra is be kell tartani a járványügyi intézkedéseket, amiket igyekeznek csökkenteni. Emlékeztetett arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet kiadta állásfoglalását a Sinopharm vakcinájáról, amely egyelőre a szakirodalmi adatokat foglalta össze. Müller Cecília azt mondta, hogy hétvégére várják a WHO ajánlását a kínai oltásról. Ha engedélyezik, ez lesz az első keleti vakcina, amelynek nemzetközi használatát is támogatják. Müller Cecília megjegyezte, hogy szolgáltatások, például a fürdők is megnyíltak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt, amelyhez a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlást készített a biztonságos működéshez. Hangsúlyozta, hogy nagyon csekély annak az esélye, hogy a vírus a vízben terjedne, és nem kell számítani arra, hogy a medencékben fertőzőképes vírus terjedne. Az emberi kontaktokra kell ehelyett koncentrálni, távolságot kell tartani. A vizek minőségét folyamatosan ellenőrzi a hatóság. Külön felhívta a figyelmet a lábmosó használatára. Arról beszélt, hogy sokszor látni nyáron, hogy pici gyerekek a lábmosót használják a gyermekmedence helyett. Hangsúlyozta, hogy fontos, hogy használjuk fürdés előtt a zuhanyzókat, és ne menjünk szennyezett testtel a medencékbe. Kérte, hogy betegen senki ne menjen fürdőbe, a kicsi gyerekek pedig úszópelenkában vegyék igénybe a szolgáltatást. Két újságírói kérdésre válaszolt kedden: Az alacsony fertőzésszám tükrében ki lehet-e jelenteni, hogy vége van a hullámnak? Müller Cecília szerint nem lehet, de a harmadik hullám leszálló ágában vagyunk. Még mindig vannak új fertőzöttek és kórházban ápoltak, ezért együttműködést kért mindenkitől. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy mindegyik vakcina veszélyhelyzeti alkalmazást kapott, még kevés idő telt el, ezért bármelyik esetében lehet szükség harmadik adagra. Lehetséges az is, hogy a koronavírus szezonálisan visszatér majd, mint az influenza, és az is, hogy évente ismételni kell majd az oltást.