Előfizetés

Felfüggesztett börtön járt csak a megbilincselt roma férfit bántalmazó rendőröknek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.04. 17:34
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Beismerték tettüket a volt egyenruhások, akiket le is fokoztak, így a bíróság az ügyészi indítványhoz képest nem hozhatott súlyosabb ítéletet.
Bűnösnek mondott ki kedden a Debreceni Törvényszék Büntető Kollégiumának Katonai Tanácsa három volt rendőrt hivatalos eljárásban csoportosan elkövetett bántalmazás bűntettében és bántalmazással, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettében – olvasható a bírósági portálon.
A bíróság az előkészítő ülésen – a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség indítványával egyezően – az elsőrendű vádlottat 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette, továbbá kötelezte indulatkezelési terápián való részvételre. Ennek ellenőrzése érdekében a bíróság a próbaidő tartama alatt a vádlott pártfogó felügyeletét rendelte el. A másodrendű vádlottat a katonai bíró 1 év 11 hónap, míg harmadrendű társát, mint bűnsegédet 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, és a szabadságvesztés végrehajtását mindkettőjük esetében 3 év próbaidőre felfüggesztette.

A vádirati tényállás alapján a bíróság megállapította, hogy 2019. augusztus 25-én dél körül a három vádlott két másik rendőrrel közösen megjelent egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen, mert onnan családi konfliktusról érkezett bejelentés.  Az öt rendőr a helyszínen intézkedett egy agresszív, ittas állapotban lévő férfivel szemben, aki a saját karját is többször megharapta. Annak érdekében, hogy a férfi önkárosító magatartását megfékezzék, a kezeit hátra bilincselték és mentőt kértek a helyszínre, amelynek kiérkezéséig a férfit beültették a szolgálati gépkocsiba. Azonban a három rendőr nem várta meg a mentők kiérkezését a helyszínen, hanem egy parkolóba hajtottak. A megbilincselt férfit az autóban biztonsági övvel is rögzítették, így nem tudott mozogni, s így kezdett el róla videófelvételt készíteni a harmadrendű vádlott, amivel társai egyetértettek.
A felvétel rögzítése közben az elsőrendű vádlott a férfi tarkóját megszorította és a fülébe kiabált. A megbilincselt fájlalta a csuklóját, azonban az elsőrendű vádlott az agresszív viselkedést nem hagyta abba, eközben a gépkocsi első ülésen tartózkodó másodrendű vádlott hátrafordult és háromszor a sértett irányába ütött, akit egyszer el is talált. A videófelvételt készítő harmadrendű vádlott is kiabált a férfivel, majd az elsőrendű vádlott tovább folytatta a bántalmazást és a megfélemlítést. Az eljárás során megállapítást nyert, hogy a vádlottak célzottan azért tanúsítottak kihívóan közösségellenes és erőszakos magatartást, hogy a sértettben az adott etnikai csoporthoz tartozása miatt riadalmat keltsenek.

Az előkészítő ülés során a vádlottak és védőik nem kérték a vádirat ismertetését, így az ügyész a büntetés kiszabására tett mértékes indítványt és megjelölte a bizonyítékait. A vádlottak az előkészítő ülésen a tárgyaláshoz való jogukról lemondtak, valamint beismerő vallomást tettek, amit a katonai bíró elfogadott, így a vádirati tényállás megalapozottságát és a bűnösség kérdését a továbbiakban nem vizsgálta.
Figyelemmel a vádlottak beismerésére, a törvényszék katonai tanácsa a vonatkozó jogszabály értelmében nem szabhatott ki az ügyészi mértékes indítványnál súlyosabb büntetést, annál enyhébbet pedig nem tartott indokoltnak.

A katonai tanács elnöke a három vádlott lefokozásáról is döntött, az ő szolgálati jogviszonyuk a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon az ügy kivizsgálását követően egyébiránt megszűnt. Az ítélet nem jogerős: azt az ügyész, valamint a harmadrendű vádlott és védője tudomásul vették, míg az első- és másodrendű vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt kért.

Előkészítő ülést tartottak a Ráday utcai kollégium felgyújtása ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.04. 15:08
Két emelet lángolt a Ráday Kollégium egyik épületszárnyában
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Egy 46 éves, négygyermekes családapa meghalt a tűzben.
A Fővárosi Törvényszék előkészítő ülést tartott abban a büntetőügyben, amelyben az ügyészség fiatalkorúakat, mint társtetteseket vádol halált előidéző közveszély okozásának bűntettével a Ráday utcai kollégium felgyújtása ügyében – írja a törvényszék szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. A vádiratban foglaltak szerint három fiatal fiú 2019. január 23-án együtt töltötte az időt, amikor is az elsőrendű vádlott felvetette, hogy gyújtsanak fel valamit. A másik két fiú támogatta az ötletét, ezért leszakítottak egy köztéri plakátdarabot abból a célból, hogy azt majd a közeli játszótéren meggyújtják. A vádlottak ezt követően egy kisboltban közösen egy üveg acetont vásároltak, hogy az égés folyamatát felgyorsítsák. Később azonban a harmadrendű vádlott javaslatára megváltoztatták a tervüket és elhatározták, hogy az egyik ferencvárosi kollégium használaton kívüli bejárati ajtajának támasztott matracot gyújtják fel. Tisztában voltak azzal, hogy az épület lakott. Este fél kilenckor az elsőrendű vádlott a másik két fiú közreműködésével meggyújtotta a matracot, majd ezt követően mindhárman elfutottak a helyszínről. A keletkezett tűz gyorsan átterjedt az egész épületre. A füstöt érzékelve a kollégium lakói kimenekültek az épületből. Az egyik lakó azonban későn vette észre a kialakult tüzet, helyismeret hiányában pedig rosszul választotta meg a menekülési irányát, ezért közvetlenül belélegezte a forró levegőt, majd a harmadik emeleti lépcsőfordulóban összeesett és meghalt. Az áldozat egy négygyermekes, veszprémi családapa, 46 esztendős volt. A kollégiumból 90, az épület melletti társasházból pedig 50 embernek kellett kimenekülnie. A tűz miatt le kellett bontani az épületet, ennek költsége közel 220 millió forint volt, a kollégiumi szárny újraépítési költsége pedig csaknem 4 milliárd forint. A szobák berendezéseiben több mint 40 millió forint értékű kár keletkezett, míg a diákotthonban lakókat 15 millió forintot is meghaladó kár érte. Az előkészítő ülésen az elsőrendű vádlott a bűnösségét annyiban ismerte el, hogy a matracot meggyújtotta. A másodrendű is csak annyit ismert be, hogy az öngyújtót átadta az elsőrendű vádlottnak. A harmadik fiú beismerte bűnösségét, de a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le. A bíróság tárgyalásra utalta az ügyet, az eljárás 2021. szeptember 22-én folytatódik. Ha tettük elkövetésekor felnőttek lettek volna, akkor akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kiszabhatnának rájuk. Így azonban a trió akkor 15 éves tagja maximum tíz, a cselekménykor 16 évesek pedig legfeljebb tizenöt évet tölthetnek a rácsok mögött, amennyiben a bíróság is bűnösnek mondja ki őket. 

Kiderült, miért öltek meg egy férfit hétfőn Dunavarsányban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.04. 13:19

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Az áldozat az 54 éves gyanúsított válófélben lévő feleségének új élettársa.
A Pest megyei rendőrök őrizetbe vették azt az apát és fiát, akik a gyanú szerint megöltek egy férfit Dunavarsányban – írja a police.hu. Május 3-án reggel arról érkezett bejelentés, hogy egy Szigetsor utcai ház udvarán leszúrtak egy férfit, a támadók elmenekültek. A mentők a 48 éves áldozaton nem tudtak segíteni, belehalt sérüléseibe. A rendőri egységek hermetikusan lezárták a települést, esélyt sem adva a további szökésre. A helyzet reménytelenségét felfogva az 54 éves D. Sándor feladta magát a Dunavarsányi Rendőrőrsön. A társa után zajlott hajtóvadászat nem tartott sokáig, 27 éves fiát a járőrök 9 óra körül a helyszíntől 3 kilométerre elfogták. Apát és fiát kihallgatták, mindketten megtagadták a vallomástételt.
Az áldozat az 54 éves gyanúsított válófélben lévő feleségének új élettársa, a bűncselekményt a megromlott házasság aznapi bontópere előtt követték el. A gyanú szerint a férj 27 éves fiával, ifj. D. Sándorral vascsővel, késekkel felfegyverkezve érkezett a Szigetsor utcai házhoz. Kihívták a házból későbbi áldozatukat, akire vascsővel sújtott le a fiatalabb férfi, majd apjával együtt ütni kezdték. Egy szomszéd próbált a sértettnek segíteni, ám a támadók vascsővel ütlegelve zavarták el őt. Az apa ezután elővette kését és többször megszúrta felesége új párját, majd fiával együtt elmenekült. A 48 éves áldozat belehalt sebesüléseibe. A szomszédot könnyű, zúzódásos sérüléssel látták el. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt nyomoz, és kezdeményezi a két férfi letartóztatását.