Előfizetés

Aláírta a választási törvény módosítását a cseh államfő, Andrej Babis kezdhet aggódni

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.04. 20:25

Fotó: DAN KITWOOD / AFP
Megváltozik a szavazatok mandátumokra történő átszámítása, és kevésbé lesznek preferálva a nagy pártok.
Aláírta a cseh választási törvény módosítását Milos Zeman államfő. Az október 8-ra és 9-re kiírt képviselőházi választás már ennek alapján fog lezajlani - közölte Jirí Ovcácek elnöki szóvivő kedden Prágában. A választási törvény módosítására azért volt szükség, mert február elején az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a jogszabály azon részét, amely indoklása szerint sértette a választásokon induló pártok és mozgalmak esélyegyenlőségét. A testület helyet adott annak a kifogásnak, hogy az érvényes választási törvény túl nagy előnyben részesíti a nagyobb pártokat a kisebbek rovására. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a nagy támogatottságot élvező, a választáson sikeres pártoknak a képviselői mandátum megszerzéséhez jóval kevesebb szavazatra volt szükségük, mint a kisebbeknek.
Az új módosítás lényege, hogy megváltozik a szavazatok mandátumokra történő átszámítása, és kevésbé lesznek preferálva a nagy pártok.

Az alkotmánybíróság ugyancsak hatályon kívül helyezte a választási törvény azon előírásait, amelyek a koalíciók számára annyiszor öt százaléknyi szavazat megszerzését tették szükségessé, ahány tagja volt a koalíciónak. Csehországban egy-egy párt vagy mozgalom számára a választási küszöb öt százalék. A kétpárti koalíciónak így 10, a hárompártinak pedig 15 százalék kellett a parlamentbe jutáshoz. A most életbe lépett változat szerint mérséklődött a koalíciók parlamentbe jutásának a küszöbe. A jövőbeni választáson a kétpárti koalíciónak legalább hét százalékot, a hárompártinak pedig a 11 százalékot kell megszereznie. A cseh választási törvény alapelve az arányosság, ezért a parlamenti választások eredménye alapján szinte mindig koalíciós kormányok létrehozására van szükség. Több mint másfél évtizede ezt az elvet módosította közös akarattal az akkoriban két legnagyobb politikai erő, a jobboldali Polgári Demokratikus Párt és a baloldali Cseh Szociáldemokrata Párt. A két akkori pártelnök, Václav Klaus és Milos Zeman szerint a módosítás célja az volt, hogy a választások után egyszerűbb legyen a kormányalakítás.  
A bírálók szerint azonban a nagyok túl nagy preferenciákat kaptak, ami most mérséklődött.

Jelenleg a törvény korábbi változata leginkább az Andrej Babis vezette kormányzó centrista ANO mozgalomnak kedvezett volna, amely vezeti a pártok népszerűségi listáját. Az ellenzéki pártok már választási koalíciókat alakítottak, a legutóbbi felmérések alapján a Cseh Kalózpárt és a Polgármesterek és Függetlenek koalíciója áll a népszerűségi lista élén.

Marine Le Pen hiába osztott meg brutális kivégzésfotókat a Twitteren, a sajtószabadságra hivatkozva felmentették

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.05.04. 20:12

Fotó: BERTRAND GUAY / AFP
A fotók közlésének informatív jellege volt, amely a pártvezető politikai tiltakozásának részét képezte - indokolt a francia bíróság.
A szólásszabadság nevében felmentette kedden egy francia bíróság a radikális jobboldali Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés vezetőjét és elnökjelöltjét, amiért 2015-ben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotókat közzétette a Twitteren, köztük a James Foley amerikai újságíró lefejezett testéről készült felvételt.
A Párizshoz közeli Nanterre bírósága úgy ítélte meg, hogy a fotók közlésének „informatív jellege volt, amely a pártvezető politikai tiltakozásának részét képezte. A közzétételek hozzájárultak a közéleti vitához, és nem tették banálissá az erőszakot”.

A Nemzeti Tömörülés elnöke ellen kiskorúak számára is hozzáférhető, az emberi méltóságot súlyosan sértő erőszakos üzenetek közzététele miatt indított eljárást a nanterre-i ügyészség 2015-ben. A vádhatóság 5 ezer eurós pénzbüntetés kiszabását kérte a pártelnökre.
Marine Le Pen az Iszlám Állam propagandafelvételei közül hármat tett közzé „Ez az Iszlám Állam!” kísérőszöveggel, válaszul egy újságírónak, aki szerinte párhuzamba állította a terrorszervezetet és a pártját.

Az Iszlám Állam a közzététel előtt egy hónappal hajtotta végre a második világháború óta legvéresebb merényletet Párizsban, amely 130 áldozatot követelt. A közzététel ezért óriási felháborodást váltott ki a francia politikai közéletben, jobb- és baloldali politikusok is tiltakoztak Le Pen provokációja ellen. A felvételek közül az egyik egy élve elégetett jordániai pilóta kivégzéséről készült 2015 elején, egy másikon pedig a 2014 augusztusban lefejezett James Foley teste látható a kivégzés után. Egy harmadik fényképen egy harckocsival végrehajtott kivégzés látható. Foley szülei felháborodásuknak adtak hangot a fotó közlése miatt, és arra kérték Marine Le Pent, hogy a többi képhez hasonlóan azonnal törölje a felvételt a Twitterről. A politikus ezt meg is tette, azt állítva, nem tudta, hogy James Foley van a fotón, a Google keresőjén keresztül találta a képet. A másik két felvételt azonban nem törölte Twitter-bejegyzései közül. A nanterre-i bíróság kedden úgy vélte:
„a fotók közlése koherens válasz volt Marine Le Pen részéről egy őt ért polemizáló támadásra, s a közzétételnek nem volt propagandisztikus jellege, miután a fotókat magyarázat kísérte, azaz Marine Le Pen nem akarta mindennapossá tenni vagy kedvezőbb színben bemutatni az erőszakot”.

  – Ez nagy győzelem a jog számára, miután a szólásszabadság volt az ügy tétje – mondta Rodolphe Bosselut, a Nemzeti Tömörülés elnökének tanácsadója.

Hűtőben tárolható oltóanyagon dolgozik a BioNTech

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.04. 19:38

Fotó: LUIS ACOSTA / AFP
A hírt a vállalat vezérigazgatója jelentette be.
A koronavírus elleni első oltóanyagánál jóval enyhébb, mínusz 80 helyett csupán plusz 2 és plusz 8 Celsius-fok közötti hűtést igénylő vakcinájának engedélyeztetésén dolgozik a német BioNTech cég - jelentette be kedden a vállalat vezérigazgatója. Ugur Sahin a Financial Times című brit lap konferenciáján elmondta azt is, hogy a minimális hűtést igénylő vakcinát fél évig is lehet majd raktározni az enyhe hőmérsékleten. Hozzátette, hogy jelenleg a megújult oltóanyag adatdokumentációjának előkészítése folyik a használati engedélyezésben illetékesek számára.