Előfizetés

Marine Le Pen hiába osztott meg brutális kivégzésfotókat a Twitteren, a sajtószabadságra hivatkozva felmentették

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.05.04. 20:12

Fotó: BERTRAND GUAY / AFP
A fotók közlésének informatív jellege volt, amely a pártvezető politikai tiltakozásának részét képezte - indokolt a francia bíróság.
A szólásszabadság nevében felmentette kedden egy francia bíróság a radikális jobboldali Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés vezetőjét és elnökjelöltjét, amiért 2015-ben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotókat közzétette a Twitteren, köztük a James Foley amerikai újságíró lefejezett testéről készült felvételt.
A Párizshoz közeli Nanterre bírósága úgy ítélte meg, hogy a fotók közlésének „informatív jellege volt, amely a pártvezető politikai tiltakozásának részét képezte. A közzétételek hozzájárultak a közéleti vitához, és nem tették banálissá az erőszakot”.

A Nemzeti Tömörülés elnöke ellen kiskorúak számára is hozzáférhető, az emberi méltóságot súlyosan sértő erőszakos üzenetek közzététele miatt indított eljárást a nanterre-i ügyészség 2015-ben. A vádhatóság 5 ezer eurós pénzbüntetés kiszabását kérte a pártelnökre.
Marine Le Pen az Iszlám Állam propagandafelvételei közül hármat tett közzé „Ez az Iszlám Állam!” kísérőszöveggel, válaszul egy újságírónak, aki szerinte párhuzamba állította a terrorszervezetet és a pártját.

Az Iszlám Állam a közzététel előtt egy hónappal hajtotta végre a második világháború óta legvéresebb merényletet Párizsban, amely 130 áldozatot követelt. A közzététel ezért óriási felháborodást váltott ki a francia politikai közéletben, jobb- és baloldali politikusok is tiltakoztak Le Pen provokációja ellen. A felvételek közül az egyik egy élve elégetett jordániai pilóta kivégzéséről készült 2015 elején, egy másikon pedig a 2014 augusztusban lefejezett James Foley teste látható a kivégzés után. Egy harmadik fényképen egy harckocsival végrehajtott kivégzés látható. Foley szülei felháborodásuknak adtak hangot a fotó közlése miatt, és arra kérték Marine Le Pent, hogy a többi képhez hasonlóan azonnal törölje a felvételt a Twitterről. A politikus ezt meg is tette, azt állítva, nem tudta, hogy James Foley van a fotón, a Google keresőjén keresztül találta a képet. A másik két felvételt azonban nem törölte Twitter-bejegyzései közül. A nanterre-i bíróság kedden úgy vélte:
„a fotók közlése koherens válasz volt Marine Le Pen részéről egy őt ért polemizáló támadásra, s a közzétételnek nem volt propagandisztikus jellege, miután a fotókat magyarázat kísérte, azaz Marine Le Pen nem akarta mindennapossá tenni vagy kedvezőbb színben bemutatni az erőszakot”.

  – Ez nagy győzelem a jog számára, miután a szólásszabadság volt az ügy tétje – mondta Rodolphe Bosselut, a Nemzeti Tömörülés elnökének tanácsadója.

Hűtőben tárolható oltóanyagon dolgozik a BioNTech

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.04. 19:38

Fotó: LUIS ACOSTA / AFP
A hírt a vállalat vezérigazgatója jelentette be.
A koronavírus elleni első oltóanyagánál jóval enyhébb, mínusz 80 helyett csupán plusz 2 és plusz 8 Celsius-fok közötti hűtést igénylő vakcinájának engedélyeztetésén dolgozik a német BioNTech cég - jelentette be kedden a vállalat vezérigazgatója. Ugur Sahin a Financial Times című brit lap konferenciáján elmondta azt is, hogy a minimális hűtést igénylő vakcinát fél évig is lehet majd raktározni az enyhe hőmérsékleten. Hozzátette, hogy jelenleg a megújult oltóanyag adatdokumentációjának előkészítése folyik a használati engedélyezésben illetékesek számára.

A világ lakosságának fele rosszabbul él a világjárvány miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.04. 18:27

Fotó: CARL DE SOUZA / AFP
A kivételek közé tartoznak az olyan magasabb jövedelmű országok, mint Ausztria, Svájc, Németország vagy az Egyesült Államok.
Világszerte minden második embernek csökkent a jövedelme a koronavírus-járvány miatt, azonban különösen az alacsony jövedelmű országokban élő embereket érintette a munkahelyek megszűnése vagy a munkaidő csökkentése –ismertette az Independent a Gallup egyik legfrissebb felmérését. Az amerikai közvélemény-kutató cég 117 országban, 300 ezer ember megkérdezésével végzett felmérése szerint globálisan 1,6 milliárd felnőttet érinthet a jövedelemcsökkenés, de az arányok világszerte eltérnek, és a thaiföldi 76 százalékos igen magas értéktől egészen a svájci 10 százalékos értékig terjednek.
„Bolíviában, Mianmarban, Kenyában, Ugandában, Indonéziában, Hondurasban és Ecuadorban a megkérdezettek több mint 70 százaléka jelezte, hogy kevesebbet visz haza, mint a globális egészségügyi válság előtt, ez az arány az Egyesült Államokban mindeközben 34 százalékra csökkent”

– emelték ki.

A Gallup felmérése szerint a megkérdezettek több mint fele nyilatkozott úgy, hogy ideiglenesen kénytelen volt szüneteltetni a munkát a munkahelyén vagy vállalkozásában – mindez világszerte csaknem 1,7 milliárd felnőttet tesz ki. Ötvenhét országban, köztük Indiában, Zimbabwéban, a Fülöp-szigeteken, Kenyában, Bangladesben és El Salvadorban a válaszadók több mint 65 százaléka jelezte, hogy egy időre abbahagyta a munkát. Az is kiderült:
„Azok az országok, ahol a legkevesebben nyilatkoztak úgy, hogy jelenleg nem dolgoznak, túlnyomórészt fejlett, magas jövedelmű országok voltak: Ausztriában, Svájcban és Németországban például tízből kevesebb mint egy ember mondta azt, hogy átmenetileg nem dolgozik, míg az Egyesült Államokban ez az arány 39 százalék volt.”

Ugyanakkor a kutatás azt is megállapította, hogy minden harmadik megkérdezett elveszítette állását vagy vállalkozását a világjárvány miatt – ez világszerte valamivel több mint egymilliárd embert jelent. Azonban  a fentiekhez hasonlóan ezek a számok is eltérnek attól függően, hogy alacsonyabb vagy magasabb jövedelmű országokban készült-e az adatfelvétel. (A liner.hu nyomán)