Előfizetés

Szabad szemmel: Össze kell szednie magát az EU-nak, ha nem akar sok kis Orbánt a keblén dédelgetni

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2021.05.09. 08:57

Míg az Európai Unió és Ausztria az orbáni demokratúra meghonosodása ellen küzd, addig Afrika és India a koronavírus-járványt próbálja minden erejével megfékezni.
Kurier Az EU-nak következetesen végig kell vinnie saját programját, ha nem akarja, hogy az Orbánok és Jansák Európája legyen belőle. Tehát hogy a „kaparj-kurta!”-szemlélet érvényesüljön, azaz mindenki csak belemarkoljon a közösbe, de senki se tegyen bele, mert kizárólag maga felé hajlik a keze. Erre figyelmeztet Európa napján a kommentár, amely elismeri, hogy az unió híre nem túl jó. Hallatán sokan csak legyintenek, mondván, hogy a szervezet többek között a járvány során tökéletesen bebizonyította alkalmatlanságát. Csakhogy a Covid-19 kezelése a tagállamok dolga, Brüsszel csupán az oltóanyagok beszerzését vállalta magára. És el lehet képzelni, mekkora zűrzavar volna e téren, ha minden kormány maga próbálta volna meg kialkudnia a feltételeket a gyógyszergyárakkal. Úgyhogy az elemzés arra biztatja az integrációt: ne engedjen a szűklátókörű ellentábornak, legyen úrrá kisebbrendűségi hajlamán. Mert amit az Orbánok és Jansák kínálnak, az minden, csak nem jó a jogállam és a demokrácia szemszögéből. Magyarország éppen most mutatta meg, hogy ez miként is működne, amikor megakadályozta, hogy az EU elítélje a hongkongi választójog drasztikus korlátozását. Európának nincs szüksége ilyesfajta összefogásra, illetve azokra, akik ezt hirdetik. (Mellesleg Kína véletlenségből éppen most épít elitegyetemet a magyar fővárosban.) Ausztriában a tartományfőnökök még a járvány idején is leginkább saját érdekeiket nézik, ám ebből még nem következik, hogy felmondanák a szövetségi rendszert és kikiáltanák a 9 tartomány nemzetállamát. Viszont pont ilyen okokból az osztrákok tökéletesen tisztában vannak azzal, milyen bonyolult dolog építeni az Európa-házat. Úgy hogy egyensúlyt kell kialakítani az összeurópai, illetve tagállami hatáskörök között, mert az Európa-programnak nincs alternatívája. Mert különben a földrész lemarad a nemzetközi küzdelemben, kivéve persze, ha lefekszik Pekingnek. Ám hogy igazolja létjogosultságát, ahhoz teljes mértékben vállalnia kell saját célkitűzéseit. A károgást pedig rá kellene hagynia a pitiáner európai gondolkodókra.
Der Standard A kommentár sürgeti, hogy Ausztria szálljon szembe a kancellár parlamentellenes, bulldózer-szerű törekvéseivel, amit nyugodtan lehet akár Kurz rendszerének is nevezni, mert ha nem ezt csinálja, akkor az ország könnyen az orbáni vagy trumpi demokratúránál köthet ki. A sarkos vélemény előzménye az, hogy a pénzügyminiszter, a kormányfő régi bizalmasa, csak az államfő közbenjárására volt hajlandó eleget tenni az Alkotmánybíróság döntésének és kiadni a törvényhozás vizsgáló bizottságának az aktákat az Ibizagate-ről. (Mint emlékezetes, annak idején az akkori koalíció kisebbik pártjának vezetőjét titokban készült felvétel leplezte le, mármint hogy hajlandó lett volna állami pénzből megerősíteni az FPÖ tömegbefolyását – a szerk.) Hogy milyen mentalitás vezérli a kancellárt és a körülötte kialakult, kizárólag férfiakból álló véd- és dacszövetséget, arról a kommentár azt írja, hogy a Néppártban dolgozik a sértettség, miután ez a kompánia úgy nőtt fel, hogy azt látta: az ÖVP csak az untermann szerepét játssza a szociáldemokraták vezette nagykoalícióban. De Kurz számára meghatározó élmény volt az is, hogy elhajtották, amikor 16 éves korában önkéntesnek jelentkezett a konzervatívoknál, mondván, hogy jöjjön vissza később, amikor már nagyobb lesz. Így a párt ifjúsági szervezeténél landolt, onnan hódította meg a végén a Ballhausplatzot is. Programja azonban nincs, illetve kimerül abban, hogy új stílust hirdetett – különösebb tartalom nélkül. Hogy azután összeállt a Szabadságpárttal, annak oka az lehetett, hogy vagy nem tudta: az FPÖ a nemzeti szocializmustól, illetve a német nacionalizmustól indult, vagy tudta, de mindegy volt neki. Azt hitte, már annyi minden bejött neki, majd ezt is megoldja, ám ez tévedésnek bizonyult. A kancellár körül kialakult klikk pedig kedvező, amikor meg kell hódítani a hatalmat, viszont akadály a kormányzásnál. Egy szövetségi államot, ahol ráadásul erős a szociális partnerség, ugyanis csakis bizonyos konszenzus alapján lehet irányítani. Ám minél inkább rájött a Kurz vezette csoport, hogy milyen nagy fába vágta fejszéjét, annál inkább igyekezett, igyekszik tekintélyelvű-populista trükkökkel bebiztosítani saját helyzetét. Hát, itt tart most Ausztria.
Spiegel Az Afrikai Járványmegelőzési és Elhárítási Központ igazgatója azt mondja, fel kell ébrednie világnak, miután ekkora katasztrófát okoz Indiában a vírus 2. hulláma, mert ha nem oltják be villámgyorsan a fekete kontinens lakosságát, akkor könnyen mutálódhat a kórokozó és az új változat simán átterjedhet Európára is, de úgy, hogy az eddigi vakcinák semmire sem lesznek jók vele szemben. Csakhogy a kontinensen nincs elég ápolószemélyzet és oxigén. Az persze történetesen kedvező, hogy az 1,3 milliárd afrikai átlagéletkora 19 év, ezért eddig viszonylag kevés halottal megúszták a fertőzést. Az áldozatok hivatalos száma 122 ezer, bár ennél valójában sokkal több lehet. Indiában viszont a betegség következtében jelenleg naponta 3 ezren vesztik életüket. Afrika számára azonban nem sok jót ígér, hogy az oltáshoz idáig javarészt Indiából szerezte be a szert, ám Új-Delhi leállította a kivitelt. A WHO-tól pedig legkorábban júliusban jön új szállítmány, miközben idáig csupán nem egészen 20 millió embert oltottak be, és tovább 16 és fél millió adag vár gazdájára. A SinoVac és a Szputnyik azonban csak akkor jöhet szóba, ha az ENSZ szakosított szervezete engedélyezi azokat. Ugyanakkor reménysugarat jelent, hogy Biden kezdeményezte a vakcinák szabadalmi jogának feloldását, mert ily módon lehetne azokat a szegényebb országokban is gyártani, illetve többet kaphatnának azokból a fejlett államoktól. De hol van az még! Hiszen előbb megállapodásra kellene jutni ez ügyben az Egészségügyi Világszervezeten belül, csak éppen az EU és Nagy-Britannia nem ért egyet vele. Azon kívül minimum 1-1,5 évig tart, amíg felépül egy gyógyszerüzem.
Süddeutsche Zeitung Vizsgáló bizottság felállítását kezdeményezik Bajorországban a szociáldemokraták, ha a tartományi kormányfő, egyben a CSU elnöke nem adja ki a papírokat arról, mennyit keresett a maszkok és más védőfelszerelések importján a párt egyik korifeusának a lánya. Nagyon úgy néz ki ugyanis, hogy Andrea Tandler 35-51 millió euró közti közvetítői díjat markolt fel egy svájci kereskedő vállalat bekapcsolásával. Az asszony cége mind a szövetségi egészségügyi tárcánál, mind a bajor, illetve az észak-rajna-vesztfáliai hatóságnál elérte, hogy azok az ő partnerétől vegyenek FFP-2-maszkot, csak éppen az ár volt horribilis. Berlin pl. 5,58 eurót fizetett értük darabonként, vagyis kétszer annyit, mint amennyi az átlagár volt a többi szállító esetében. A bajoroknál még jobban fogott a ceruza: ott volt olyan szerződés, amelyben 8,90 eurós ár került bele, egymillió darabos tétel mellett! De még ez is eltörpül Észak-Rajna-Vesztfália mellett, mert az egyenként 9,90 eurót perkált a félmillió maszkért. Az illetékesek arra hivatkoznak, hogy tavaly tavasszal szükséghelyzet alakult ki, és minden árat hajlandók voltak megfizetni, csak, hogy hozzájussanak a szükséges felszerelésekhez. A svájci cég összesen 683 millió eurót kasszírozott, szakértők szerint ebből jó 200 millió a nyereség, vagyis a haszonkulcs lényegesen meghaladja a 30 %-ot. Ám a vállalat nem hajlandó betekintést engedni a könyvelésébe, ezért sürgeti a bajor ellenzék, hogy a tartományi kormány számoljon el nyilvánosan.
FT A vezércikk arra figyelmeztet: az amerikai jobboldalnak meg kell találnia a módját, hogy elhárítsa az országot, illetve a Köztársasági Pártot fenyegető veszélyt, miután a republikánusok egyre jobban sodródnak a trumpizmus felé. Mert nem kérdéses, hogy a párt a volt elnök foglya, és már törzsi jellegzetességeket mutat, valóságos személyi kultusz alakult ki soraiban a politikus körül. Bár a választás óta már fél év telt el, a házuk táján nemigen kérdőjelezi meg senki sem, hogy Biden ellopta a győzelmet. Miközben Trump volt az, aki a Kongresszus ostromára tüzelte a csőcseléket, amihez hasonló veszély a polgárháború óta nem érte az amerikai demokráciát. De az óta csak még baljósabbra váltott a Fehér Ház előző gazdájának nyelvezete. Minden arra utal, hogy három év múlva újból hadba akar szállni. Hogy mit tehetnek ilyen helyzetben azok a konzervatívok, akiknek vannak elveik? Pl. követhetik Liz Cheney példáját és emlékeztetik párttársaikat arra, hogy a választás teljesen törvényes, a Kapitólium lerohanása viszont lázadás volt. A néhai alelnök lánya persze a jövő héten bizonyosan elveszti tisztségét, a republikánusok 3. legfontosabb kongresszusi posztját. Sőt később valószínűleg még a mandátumát is, mert azt meg Trump valamelyik híve veszi majd el tőle. Trump egyben tudja tartani a pártot, mert senki sem akarja, hogy kihajítsa az ablakon. Csakhogy befolyása miatt csökken a köztársaságiak vonzereje a széles tömegek körében. Viszont ha továbbra is eretnekek után kutakodnak saját táborukon belül, akkor Biden javarészt egyedül marad a placcon. Úgy hogy a korábbi elnök továbbra is a demokraták legnagyobb nyeresége.

Ismét Sadiq Khant választották London polgármesterévé

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.09. 08:38

Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP
Az 50 esztendős Khan pakisztáni bevándorlók gyermekeként született a brit fővárosban. Új ciklusa a járvány miatt csak három évre szól.
Az előrejelzéseknek megfelelően ismét az ellenzéki Munkáspárt jelöltjét, Sadiq Khant választották London polgármesterévé. Khan második polgármesteri megbízatását nyerte el. A csütörtökön tartott londoni polgármester-választás eredményét brit idő szerint szombaton késő éjjel hirdették ki. A posztért húsz jelölt indult – ez rekord –, de Khan fő vetélytársa az indulók népes mezőnyében Shaun Bailey, a kormányzó Konzervatív Párt jelöltje volt.
Sadiq Khan az első és a második helyen megjelölt választói preferenciák összeadása alapján több mint 1,2 millió voksot kapott. Ez azt jelenti, hogy Khanra – az első és a második preferenciák legnagyobb számának összeadása alapján számolva, és így a többi induló voksait kiszűrve – a londoni választók 55,2 százaléka szavazott.

Londonban a választásra jogosultak 41,2 százaléka vett részt a polgármester-választáson. A választás előtt végzett közvélemény-kutatások folyamatosan Sadiq Khan jelentős támogatottsági előnyét jelezték. Khant először 2016 májusában választották a 9 milliós London polgármesterévé. Közvetlen elődje ebben a tisztségben Boris Johnson jelenlegi konzervatív párti brit miniszterelnök volt, akit szintén kétszer választottak meg a brit főváros polgármesteri posztjára. Sadiq Khan most elnyert második polgármesteri megbízatása a szokásos négy helyett három évre szól. Az eredetileg tavaly májusra kitűzött választást ugyanis Boris Johnson kormánya a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztotta, de a következő választást a jelenlegi tervek szerint az eredeti menetrendnek megfelelő időpontban, 2024-ben tartják.
Az 50 esztendős Khan pakisztáni bevándorlók gyermekeként született a dél-londoni Tooting kerületben, és meglehetősen szerény körülmények között, egy tanácsi szociális bérlakásban nevelkedett hét testvérével együtt. Néhai édesapja londoni buszsofőr volt, édesanyja varrónő. Sadiq Khant - akinek jogi diplomája van - a legnagyobb ellenzéki brit parlamenti erő, a Munkáspárt mérsékelt baloldali szociáldemokrata irányzatának képviselőjeként tartják számon.

Khan a Munkáspárt erőteljesen EU-párti szárnyához tartozik, és a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett - a kilépésre voksolók szűk, 51,89 százalékos többségének győzelmével végződött - népszavazás előtt a bennmaradásért kampányolt. A polgármester-választás eredményének kihirdetése után, vasárnap hajnalban elmondott beszédében is kijelentette, hogy London és az egész ország továbbra is megosztott, és még mindig a Brexit ütötte sebeket viseli. Szerinte azonban hidakat mindig jobb építeni, mint falakat, és ígéretet tett arra, hogy ő is megpróbál hidakat építeni a városháza és a kormány között.

Függetlenségpárti Skócia, előretörő konzervatívok

Nagy-Britanniában csütörtökön több választást is tartottak: Skóciában a 129 tagú edinburghi parlament, Walesben a 60 tagú helyi nemzetgyűlés képviselői mandátumairól kellett dönteni. Angliában 143 tanácsi körzet csaknem ötezer képviselőjelöltjére, Londonban a városháza 25 tanácstagi helyéért és a polgármesteri tisztségért induló jelöltekre lehetett szavazni. A választási szupercsütörtök legfeszültebb várakozással övezett elemei közé tartozott a londoni polgármester-választás és a skóciai parlamenti választás. A végleges adatok szerint Skóciában a kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) 64 mandátumhoz jutott, vagyis éppen egy képviselői hellyel maradt le az abszolút többségről. Így is azonban a Nicola Sturgeon skót miniszterelnök vezette SNP-é messze a legnagyobb frakció az edinburghi parlamentben, és a párt alakíthat újból kormányt Skóciában. Sturgeon szombat esti győzelmi beszédében egyenes utalást tett arra, hogy napirenden van az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírása, de erre csak a koronavírus-válság múltával kerülhet sor. A walesi nemzetgyűlésben továbbra is a Munkáspárté a legnagyobb frakció, sőt a párt eddigi legjobb eredményét érte el, miután a 60 képviselői mandátumból 30-at megszerzett. Az angliai tanácsi választásokon ugyanakkor a Labour jelentős veszteségeket szenvedett, és a Konzervatív Párt számos önkormányzatban komolyan előretört a megszerzett képviselői helyek számát tekintve. A legnagyobb feltűnést keltő vereséget a Munkáspárt az eddig hagyományos Labour-erősségként nyilvántartott északkelet-angliai Hartlepool városában szenvedte el. Itt időközi parlamenti választást tartottak, és a konzervatívok most először szerezték meg ezt az alsóházi képviselői helyet a Munkáspárttól.

Meghaladta a 157 milliót a világ koronavírus-fertőzöttjeinek a száma

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.09. 08:10

Fotó: Vasvári Tamás / MTI
Egy nappal korábban 156 494 912 fertőzöttet tartottak nyilván.
A világon 157 266 867 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 278 651, a gyógyultaké pedig 93 316 769 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban 156 494 912 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 265 524 volt. Az adatok óránként változnak, azért a cikkünk írásakor érvényes számokat közöljük.       A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 32 685 864 fertőzött volt eddig a napig, és 581 511-en haltak meg. Indiában 21 892 676 fertőzöttet és 238 270 halálos áldozatot jegyeztek fel. Brazíliában 15 145 879 fertőzöttről és 421 316 halálos áldozatról tudni. Franciaországban 5 829 166 fertőzöttet és 106 438 halálos áldozatot regisztráltak. Törökországban 5 016 141 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 42 746. Oroszországban 4 816 331-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 111 097-re emelkedett. Az Egyesült Királyságban 4 448 808 a fertőzöttek száma, és 127 863-an haltak meg a betegségben. Olaszországban 4 102 921 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 122 694. Spanyolországban 3 567 408 fertőzöttet és 78 792 halálos áldozatot regisztráltak. Németországban 3 520 392 a fertőzöttek száma, 84 668 a halottaké. Argentínában 3 136 158 a fertőzöttek és 67 042 a halottak száma. Lengyelországban 2 829 196 fertőzöttet és 69 866 halálesetet tartanak nyilván.