Előfizetés

Terheléses támadás: Ujhelyi István rémhírterjesztésért feljelenti a kormányt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.09. 18:49

Fotó: Népszava
Az MSZP-s EP-képviselő szerint, ha a kormányzat csak saját „pancserságát” akarta leplezni a vakcinaregisztráció összeomlása miatt, felelnie kell.
Rémhírterjesztésért eljárást kezdeményezek a kormány ellen – jelentette be Facebook-oldalán Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő. Emlékeztetett arra a Népszava által is bemutatott április 30-i esetre, amikor, hiába nyitották meg az online időpontfoglalót a Pfizer-oltásra is, az oldal nem volt elérhető, az oltópontokon pedig országszerte hatalmas sorok, tömegjelenetek alakultak ki. Aznap az operatív törzs tájékoztatóján Kiss Róbert alezredes azt közölte:
„A mai napon terheléses támadás érte a védőoltásokhoz szükséges időpontfoglaló oldalt, amely a receptfelírást is érintette. A támadást felelőtlen emberek követték el, a helyreállítás jelenleg is zajlik.”

Ujhelyi István azonban megjegyezte:
„az általános iskolások is tökéletesen tisztában vannak vele, hogy nem ürgebőrbe bújt libsi-hackerek akadályozták a járványkezelés oszlopainak számító kormányzati regisztrációs oldalak működését, hanem a Fidesz volt annyira pancser, hogy nem készült fel kellően a tömeges érdeklődésre”.

Az ellenzéki politikus szerint „Orbánék beteges lételeme azonban, hogy soha nem hibáznak, soha semmiért nem kérnek elnézést, hiszen ők tévedhetetlenek; ezért kellett gyaníthatóan valamit belehazudni a nyilvánosságba”. Hozzátette, pont aznap, amikor megbénult a vakcinaregisztrációs rendszer, Bárándy Péter volt igazságügyi minisztert látta vendégül online videósorozatában. Az ügyvéd ott elmondta:
„a rémhírterjesztés jogi tényállása az elmúlt időszakban kellően egzakt, vagyis jogászi értelemben kezelhető volt, a Fidesz-kormány által bevezetett rendkívüli jogrend idején azonban „tudatosan slampos megfogalmazással” úgy módosították, hogy a mostani keretbe jószerivel mindenki azt ért bele, amit akar”.

Bárándy Péter azt nem tudta egyértelműen megerősíteni, hogy a kormányzat „terheléses támadásról” szóló kijelentése kimeríti-e a rémhírterjesztés fogalmát, de – mint mondta – egy tisztázó eljárást mindenképpen megér az eset. Ujhelyi végül leszögezte, ha valóban „terheléses támadás” érte a kormányzat járványkezeléssel összefüggő informatikai rendszerét, az nem játék, az súlyos nemzetbiztonsági kérdés.
„Ha azonban csak saját pancserségüket akarták ezzel a hazugsággal leplezni, az viszont nem maradhat következmény nélkül. A következő napokban megteszem a szükséges bejelentést”

– tette hozzá a politikus.

Nyárias melegre számíthatunk a hét első felében

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.09. 18:36
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szerdától visszatér a változékonyság, több helyen lesz eső.
Vasárnap virradóra volt az utolsó fagyos éjszaka, a következő napokban nyáriasan meleg idő várható – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. megjegyezték: a jövő hét első napjaiban országszerte 25 fok köré vagy a fölé melegszik fel a levegő, ám szerdától ismét változékonyabbra fordul időjárásunk.   Az az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzése szerint hétfőn általában derült, napos, száraz idő várható. Ugyanakkor sokfelé élénk, a Dunántúl északi és nyugati részein erős, a Kisalföldön időnként viharos lehet a szél. A leghidegebb órákban 2-13, napközben 24-27 fok lesz. Kedden is általában derült, napos idő várható. Csapadék estig nem lesz, legfeljebb a késő esti, éjszakai óráktól lehet már a nyugati megyékben helyenként zápor, zivatar. Több helyen megerősödik a szél. Hajnalban 5-14, délután 25-30 fok valószínű. Szerdán délig elsősorban az ország délnyugati felén valószínű többfelé eső, zápor, zivatar, a nap második felében a csapadékzóna tovább vonul északkeleti irányba. A szél megélénkül, helyenként megerősödik. A minimumhőmérséklet 7-14 fok között valószínű. A nappali maximumok az ország nyugati, délnyugati felén 17-21, míg északkeleten 22-27 fok között alakulnak.
Csütörtökön több helyen valószínű eső, zápor, főként a déli, illetve a keleti megyékben néhol zivatar. A légmozgás élénk, a Kisalföldön erős lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet 7-14, a legmagasabb hőmérséklet 16-22 fok között valószínű. Pénteken a több-kevesebb napsütés mellett szórványosan előfordul eső, záporeső, illetve zivatar. A szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A minimumok 4-11, a maximumok 17-24 fok között alakulnak. Szombaton a rövidebb napos időszakok mellett inkább erősen felhős idő lesz a jellemző. Több helyen lehet eső, zápor, néhol zivatar. A leghidegebb órákban 6-11 fok lesz. Napközben 17-25 fokig melegszik a levegő. Vasárnap nagyrészt erősen felhős vagy borult idő valószínű, és több helyen előfordulhat eső, záporeső, helyenként zivatar. A szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali 8-14 fokról 17-28 fokig emelkedik a hőmérséklet, keleten mérhetik a magasabb maximumokat.

Karácsony Gergely: ha a kormányon múlik, akkor a beton, vas és klientúra országa leszünk

Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.09. 16:53

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A főpolgármester bemutatta a Magyar Önkormányzatok Szövetsége alternatív tervét az uniós helyreállítási alap forrásainak felhasználásáról.
A kormány betonba és vasba önti, valamint klientúraépítésre használja az uniós forrásokat - erről is beszélt Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap, amikor bemutatta a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) alternatív tervét az uniós helyreállítási alap forrásainak felhasználásáról. 
A politikus szerint "a magyarok semmibe vétele", hogy a következő évtizedeket meghatározó tervekről a kormány semmiféle érdemi egyeztetést nem folytat, arról nem lehet tudni semmit.

A Párbeszéd és a MÖSZ társelnöke a Facebookon közzétett prezentációjában kifejtette, annak érdekében, hogy sajátjaként kezelhesse a magyaroknak járó támogatást, a kormány lemondani látszik a 6000 milliárd forintnyi támogatás nagyobbik részéről, miközben 4000 milliárd forinttal adósítja el az országot Oroszországnak és Kínának. Hangsúlyozta, nem értenek egyet a kormánnyal abban, hogy Magyarországnak csak a 2500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást kell felvennie az EU-tól, szerintük ugyanis a 3500 milliárd forintos hitelkeretet is le kell hívni, hiszen az sokkal jobb feltételekkel vehető igénybe, mint a kabinet kínai vagy orosz hitelei. Karácsony Gergely közölte, tervük négy pillérre épül, amelyek közül a társadalmi szolidaritás megerősítése a legfontosabb, a források 45 százalékát, 2705 milliárdot fordítanák erre a célra. Ezt követően az éghajlatváltozással szembeni fellépésre fordítanák a második legnagyobb összeget, 2070 milliárd forintot, emellett a digitalizáció megerősítésére 725 milliárd forintot, a gazdaság talpra állítására pedig 500 milliárd forintot szánnak.  
A főpolgármester példaként említette, hogy a lakhatási körülmények fejlesztésére több mint 1000 milliárd forintot, a gyermekszegénység felszámolására 695 milliárd forintot, az álláskeresési járadék kiterjesztésére pedig 135 milliárd forintot költenének.

Szólt továbbá arról, hogy két centrumkórház kialítására 300 milliárd forintot, az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére 100 milliárd forintot terveznek, emellett óvodai és iskolai esélyegyenlőség javítására 290 milliárd forintot adnának. A főpolgármester úgy fogalmazott, tervük célja, hogy az uniós pénzek okos felhasználásával egy igazságosabb, a jövő iránt elkötelezett országot tudjanak kialakítani. Jelezte, tervüket társadalmi párbeszédre bocsátják, és szívesen tárgyalnak róla a kormánnyal is.