Előfizetés

Tankönyvrendelés "kézi vezérléssel": hiába a hivatalos jegyzék, közvetlen utasítás érkezett

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.05.12. 06:00

Fotó: Béres Márton / Népszava
A pedagógiai-szakmai szempontokat semmibe véve írta át több tankerület az iskolák tankönyvigénylési listáját.
Az iskoláknak április végéig kellett leadniuk tankönyvrendeléseiket az állami tankönyvellátónak (KELLO), ám ezt megelőzően még a tankerületeknek is be kellett mutatniuk a listát ellenőrzésre - állítja a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ). Tudnak olyan esetekről is, amikor egyes tankerületek - gyakran az iskolaigazgatót is megkerülve - közvetlenül utasították az iskolai tankönyvfelelősöket, hogy a már elkészült és iskolájukban egyeztetett rendelést írják át, egyes köteteket cseréljenek le az új típusú - ám sokszor kétes minőségű -, a 2020-as Nemzeti alaptantervhez (NAT) igazított állami tankönyvekre. A TANOSZ alelnöke, Romankovics András egy példát is említett a Népszavának: több tankerületben az első osztályosoknak szóló "Játékház" című olvasókönyvet cseréltették le egy újabb típusú állami kiadványra, miközben a rendelésből kihúzott könyv ugyanúgy szerepelt a hivatalos tankönyvjegyzéken. Romankovics András szerint ha egy iskola a hivatalos tankönyvjegyzékről választ tankönyvet, annak jogossága akkor sem vonható kétségbe, ha nem a 2020-as NAT-hoz készült. Úgy véli, ez azt mutatja, hogy már a hivatalos tankönyvjegyzékről sem lehet szabadon választani, egyes tankerületek pedig "kézi vezérléssel" íratják át az iskolák rendelését.
- A jogszabályok értelmében az iskola a fenntartó egyetértése után rendeli meg a tankönyveket. A tankerületi központok a rendelés jóváhagyása során ellenőrzik, hogy a jogszabályoknak megfelelően valósult-e meg a rendelés, azaz csak olyan könyvet rendeltek meg, amely szerepel a tankönyvjegyzéken, illetve megfelelő célcsoport számára, a hatályos tantervi szabályozásnak megfelelő kiadványokat igényeljenek az iskolák

- közölte érdeklődésünkre a Klebelsberg Központ (KK). Hozzátették: a pedagógiai-szakmai szempontokba a tankerületek nem szólnak bele, a KK pedig idén is felhívta a tankerületek figyelmét "az érvényben lévő jogszabályok betartására". A TANOSZ alelnöke szerint azonban épp a pedagógiai-szakmai szempontokat írják felül a tankerületek, amikor önhatalmúlag átírják a tankönyvrendelést. Romankovics András emlékeztetett, a gyerekekkel foglalkozó pedagógusok tudják a legjobban, milyen tankönyvek felelnek meg az adott "célcsoportnak", nem pedig a távoli tankerületi bürokraták. A tankönyvek, taneszközök szabad megválasztása a pedagógusok köznevelési törvényben rögzített joga. A tankönyvszakértő szerint egyébként idén is látszik, hogy az új NAT-hoz igazított tankönyvek nem nyerték el túlságosan a pedagógusok tetszését. A KELLO-tól kikért adatokból látszik, hogy az 5. és különösen a 9. évfolyamon több tantárgynál ezeknek a könyveknek a megrendelése együtt nem érte el vagy alig haladta meg az 50 százalékot. A TANOSZ alelnöke szerint egyébként sincs semmilyen pedagógiai bizonyíték arra, hogy az új kerettanterv csak a NAT 2020-as bélyegzőjével ellátott tankönyvekkel valósítható meg, úgyhogy a tankerületeknek már csak ezért sem kellene beleavatkozniuk a tankönyvválasztásba.
Kapcsolódó
Hibásan is jóváhagyták a tankönyveket

Törvényt sértett a kormányhivatal, elmarasztalták őket

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.05.11. 22:46

Fotó: Béres Márton / Népszava
Egy tavalyi adatvédelmi incidenst követően 1153 személy egészségügyi adatai váltak jogellenesen hozzáférhetővé.
Tízmillió forintos adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a Fővárosi Kormányhivatal XI. kerületi Hivatalát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), 
miután egy tavalyi adatvédelmi incidenst követően 1153 személy egészségügyi adatai váltak jogellenesen hozzáférhetővé.

A NAIH határozata szerint az érintett betegek adatait egy olyan Excel táblázat tartalmazta, amely semmilyen hozzáférésvédelemmel vagy titkosítással nem volt ellátva. A táblázat koronavírus gyorstesztekkel kapcsolatos egészségügyi és személyes adatokat tartalmazott, amelyeket a kormányhivatal háziorvosok részére állított össze, ugyanakkor olyan magánszemélyek is megkapták, akik nem voltak az eredeti címzettek között. A kísérőszövegben mindössze annyi szerepelt, az adatokat "kezeljék bizalmasan". A hatóság szerint a kormányhivatal több pontban megsértette az általános adatvédelmi rendeletet, amikor nem alkalmazott adatbiztonsági intézkedéseket, de ezen felül még akkor sem jártak el törvényszerűen, amikor a hivatal adatvédelmi tisztviselője úgy ítélte meg, az incidens nem járt különösebb kockázattal, ezért azt nem is jelentették a NAIH felé - a hatóság csak egy magánszemély bejelentése nyomán értesült az ügyről. 
Ráadásul az adatszivárgásról az érintetteket sem tájékoztatták.

A NAIH felhívta a figyelmet: a természetes személyek alapvető jogainak, így személyes adataik védelme szempontjából a Covid-19 járvány miatti veszélyhelyzet nem adhat teljes felmentést a megfelelő adatbiztonsági előírások betartása alól. Különösen egy közfeladatot ellátó szervtől lenne fokozottan elvárható, hogy az adatokat megfelelően kezelje. A NAIH arra is utasította a XI. kerületi kormányhivatalt, hogy az érintetteket tájékoztassa az incidens tényéről és körülményeiről, a további intézkedésekről. 

Lehet, hogy etikátlan, de nem törvénytelen Matolcsy fiának bútorbiznisze

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2021.05.11. 22:35

Fotó: Béres Márton / Népszava
Vadai Ágnes egy korábbi cikkünk nyomán írásbeli kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez a jegybankelnök fiának bútorbeszerzési ügyében. A kérdést akkor Polt feljelentésként értékelte, így vizsgálat indult. Ennek során kiderült, hogy nem történt hűtlen kezelés, annak nem áll fenn a gyanúja.
Az, hogy a Postapalota bútorozását a jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak az érdekeltségi körébe tartozó cég végzi el, esetlegesen etikai kérdéseket vethet fel, azonban ez nem indokolja büntetőjogi intézkedések megtételét – erről tájékoztatta a Nemzeti Nyomozó Iroda Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselőt. Lapunk április végén számolt be arról, hogy a Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank ingatlanbefektető cége újítja fel a Buda Palotává keresztelt ingatlant, ahova fotók tanúsága szerint a Balaton Bútor autójával szállítottak árut. Vadai Ágnes cikkünk nyomán írásbeli kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy törvényes-e egy ilyen bútorbeszerzés, a kérdést viszont Polt feljelentésként értékelte. 
A lezárult vizsgálat megállapította, hogy nem történt hűtlen kezelés, annak nem áll fenn a gyanúja.

Matolcsy Ádám korábban lapunknak nem cáfolta, hogy 2015 óta birtokolt cégének bútorai kerültek az épületbe. Ugyanakkor állítása szerint tartja magát 2017-ben a Magyar Időkben közölt ígéretéhez, ezért kijelentette, „a Balaton Bútor Kft. nem indul olyan közbeszerzésen, ahol a kiíró a Magyar Nemzeti Bank vagy annak bármilyen leányvállalata”. Ahogy arról beszámoltunk, valóban nem indulhatott a cég ezen a közbeszerzésen, ugyanis nem volt közbeszerzés. A felújítást összefogó MNB-Ingatlan Kft. nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá, mivel annak jogelődjéről ezt állapította meg a Közbeszerzési Döntőbizottság. Az MNB-Ingatlan annyit közölt, hogy a kivitelező cég, a Raw Development 2,4 milliárd forintért vállalta el a többszintes épület teljes belső bútorozását. E keret ismeretlen hányadából szerezhették be a Balaton Bútor termékeit.