MNB;

Lehet, hogy etikátlan, de nem törvénytelen Matolcsy fiának bútorbiznisze

Vadai Ágnes egy korábbi cikkünk nyomán írásbeli kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez a jegybankelnök fiának bútorbeszerzési ügyében. A kérdést akkor Polt feljelentésként értékelte, így vizsgálat indult. Ennek során kiderült, hogy nem történt hűtlen kezelés, annak nem áll fenn a gyanúja.

Az, hogy a Postapalota bútorozását a jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak az érdekeltségi körébe tartozó cég végzi el, esetlegesen etikai kérdéseket vethet fel, azonban ez nem indokolja büntetőjogi intézkedések megtételét – erről tájékoztatta a Nemzeti Nyomozó Iroda Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselőt. Lapunk április végén számolt be arról, hogy a Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank ingatlanbefektető cége újítja fel a Buda Palotává keresztelt ingatlant, ahova fotók tanúsága szerint a Balaton Bútor autójával szállítottak árut. Vadai Ágnes cikkünk nyomán írásbeli kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy törvényes-e egy ilyen bútorbeszerzés, a kérdést viszont Polt feljelentésként értékelte. 

A lezárult vizsgálat megállapította, hogy nem történt hűtlen kezelés, annak nem áll fenn a gyanúja.

Matolcsy Ádám korábban lapunknak nem cáfolta, hogy 2015 óta birtokolt cégének bútorai kerültek az épületbe. Ugyanakkor állítása szerint tartja magát 2017-ben a Magyar Időkben közölt ígéretéhez, ezért kijelentette, „a Balaton Bútor Kft. nem indul olyan közbeszerzésen, ahol a kiíró a Magyar Nemzeti Bank vagy annak bármilyen leányvállalata”. Ahogy arról beszámoltunk, valóban nem indulhatott a cég ezen a közbeszerzésen, ugyanis nem volt közbeszerzés. A felújítást összefogó MNB-Ingatlan Kft. nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá, mivel annak jogelődjéről ezt állapította meg a Közbeszerzési Döntőbizottság. Az MNB-Ingatlan annyit közölt, hogy a kivitelező cég, a Raw Development 2,4 milliárd forintért vállalta el a többszintes épület teljes belső bútorozását. E keret ismeretlen hányadából szerezhették be a Balaton Bútor termékeit.