Előfizetés

Statisztikai trükkök hozták a hazai foglalkoztatás sikerét

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2021.05.13. 20:19

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A részmunkaidős bérből nem lehet megélni, nehéz lesz tovább javítani a magyar foglalkoztatási adatokat.
A magyar kormány három minisztere és a miniszterelnök is azt üzente a hazai közvéleménynek a múlt hétvégén Portóban rendezett uniós szociális csúcstalálkozóról, hogy ezekben az ügyekben nagyon jól állunk, ami a remek családpolitika mellett annak köszönhető, hogy több mint tíz éve központi cél a teljes foglalkoztatás, és az agresszív adócsökkentés. Ezért nem elégszünk meg azzal a közösségi elvárással, hogy 2030-ra 78 százalékosra növeljük a 20-64 év közötti korosztály foglalkoztatottságát, meg sem állunk 85 százalékig – jelentette ki Orbán Viktor. Azt, hogy a 2010-es 62 százalékról a Fidesz-kormány működése alatt tavaly év végére 77,5 százalékra nőtt a hazai foglalkoztatási ráta, a munkaügyekkel foglalkozó szakemberek is elismerik. 
A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint azonban a siker mögött csúnya statisztikai csúsztatások vannak.

Kordás László lapunknak kiemelte, hogy azt számítják bele a kimutatásba, aki a kérdezés előtti héten legalább egy órát jövedelemszerző munkával töltött, így a statisztikában megjelenik a munka nélküliek egy része, valamint a ténylegesen tartós munkanélküli közmunkások és nem egyszer azok is, akik foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapnak, ha igazolják, hogy adott évben legalább 30 napot dolgoztak. A szakszervezeti vezető Herczog László korábbi munkaügyi miniszter egyik hét eleji nyilatkozatához hasonlóan hozzátette, hogy a részmunkaidős foglalkoztatásban még lennének tartalékok Magyarországon, bár szerinte a 85 százalékos tervet nehéz lesz teljesíteni. A nem tipikus foglalkoztatási módok ugyanis a kontinens nyugati felén keresettek és elterjedtek, de nálunk a teljes munkaidőben végzett munkával megszerezhető bérek is olyan alacsonyak, hogy a magyar dolgozók akkor sem akarják a könnyítést választani, ha kismamaként vagy nyugdíjasként megerőltető számukra a nyolcórás munka. Kisebb bérből egyszerűen nem tudnának megélni. Kordás lehetőséget lát a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának növelésére, ami javíthat a statisztikán, de az utóbbi években a magyar kormány épp a rokkantakba rúgott elviselhetetlenül nagyokat, s az ő betegen, de munka nélkül, nyomorogva töltött éveiket nem pótolja az a félmillió forint sem, amit egyszeri kárpótlásként megszavaztak nekik. A MASZSZ elnöke még a foglalkoztatási adatok további javításánál is kevesebb esélyt lát az uniós felnőttképzési statisztika javítására, mert – mint mondta – a központi átképzések a hatalmas igény ellenére gyakorlatilag megszűntek, a felnőtt lakosság 60 százalékát szerinte a jövőben sem érik el a tanfolyamok.  
A kérdéssel foglalkozó szakemberek nem akartak ilyen határozottan állást foglalni, mert az uniós cél mögött nem látni pontosan, hogy milyen adatokat számítanának be a teljesítés igazolásába.

A Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesületének főtitkára utalt arra, hogy az alacsony végzettségűek felzárkóztatását, jellemzően az általános iskola befejezését uniós források is támogatják, de ennél sokkal gazdagabb a tanulási lehetőségek kínálata. Rákosi Szilvia emlékeztetett arra, a munkában töltött idő meghosszabbodása és az is a tanfolyamok, képzések átalakulását eredményezi, hogy ma már nemcsak a szakmai felkészítők iránt van érdeklődés, hanem a hobbi-programok iránt is. Ezek mellett rengeteg vállalaton belüli tréninget szerveznek, ami a statisztikát is javítja, hiszen tavaly nyár óta ezeket a programokat is be kell jelenteni a felnőttképzési adatszolgáltatási rendszerbe. Egy másik felnőttképzési szakember ezt azzal egészítette ki, hogy három nagy uniós adatgyűjtés mutatja meg a felnőttek oktatásban való részvételét, s nem mindegy, melyik eredményt vesszük alapul. A KSH a munkaerő-felvétel részeként megkérdezi a foglalkoztatási adatok felmérésekor, hogy tanult-e valamit az illető az előző négy hétben. Erre 2019-ben a 25-64 éves magyarok 5,8 százaléka felelt igennel, míg az uniós átlag 10,8 százalék volt. Ugyanerre a kérdésre a svédek 34 százaléka, de a román dolgozóknak csak 1,3 százaléka felelte azt, hogy részt vett valamilyen oktatáson. Az EUROSTAT saját programban is gyűjt hasonló adatokat, de ez a "felnőttkori tanulás adatfelvétel" (AES) csak ötévente készül el. 
A szakértő úgy véli, a friss uniós célokat feltehetőleg ebből mérik majd.

Itt már egy évre vonatkozik a kérdés, amely hangsúlyosan nem csak a formális iskola és tanfolyami képzéseket fedi le. A következő felmérést 2022-ben tartják, az eddigieken Magyarország a maga 50 százalék feletti eredményével belesimult az uniós átlagba. Egy harmadik felmérés a vállalatok által szervezett tanfolyamokat és tréningeket vizsgálja, itt is átlagos a magyar teljesítmény.

Szél Bernadett krétával írta fel Navalnij nevét a külügy épülete elé, fel is jelentették érte

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.13. 18:46

Fotó: Momentum Mozgalom
A "firkálgatós akcióban" részt vett Hadházy Ákos és Fekete-Győr András is, akik szintén felelhetnek majd tettükért. Igaz, az erről szóló levélben a rendőrség a Momentum elnökének nevét nem tudta hibátlanul leírni.
Orbánék sokkot kaptak egy „FREE NAVALNY” felirattól – számolt be Facebook-oldalán Szél Bernadett arról, hogy levelet kapott a Készenléti Rendőrségtől, amelyben az áll: emiatt feljelentik őt, Hadházy Ákost és „Fekete György Andrást”. Utóbbinál nyilván Fekete-Győr Andrásra, a Momentum elnökére gondoltak, csak tévesen írták le egy hivatalos dokumentumban. Az érintett politikusok egyébként, ahogyan az az idézett rendőrségi levélben áll, 2021 április 21-én – amikor számos orosz városban több ezren tüntettek Navalnij mellett – a magyar külügyminisztérium Bem téri épülete előtt tiltakoztak az orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij bebörtönzése ellen. Arra Szél Bernadett nem tért ki, hogy ők miért angol és nem magyar nyelvű lemosható krétafestékes felirattal álltak ki orosz „kollégájuk” mellett, de az bizonyos, hogy a feljelentés szerint:
„a Budapest, II. kerület, Bem József tér 5. szám alatt lévő Külügyminisztérium 1-es objektuma előtti járdára rózsaszín festék spray-el felírták a »#FREE NAVALNY« feliratot, mely cselekménnyel elkövették a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 177. § (1) bekezdés b) pontjába ütköző, és a szerint minősülő tulajdon elleni szándékos rongálás szabálysértését.”

Szél Bernadett úgy vélekedett, „súlyos megfelelési kényszer ez Putyin irányába az ő részükről, mi viszont pontosan tudjuk, hogy egy diktatúrába tartó rendszerben eljön az a pont, hogy a legeltökéltebb ellenzéki képviselők többet ülnek a bíróságon meg a rendőrségen, mint a parlamentben”.
„Azt tudom mondani: örüljenek, hogy csak a járdára írtunk, mert minden, de minden követ meg kell és meg is fogunk mozgatni, hogy a Fidesz részéről nekünk szánt jövő ne következhessen be. FREE NAVALNY!!! A bíróságon folytatjuk!”

– írta végül a független országgyűlési képviselő.

A hétvégén is borúsabb idő várható

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.13. 17:53
Képünk illusztráció
Fotó: FREDERIC SOREAU / Photononstop
Nem lesz melegebb 22-23 foknál, és még a jövő hét első felében is hűvösebb, csapadékosabb idő várható.
Jellemzően a hétvégén is borús, csapadékos lesz az időjárás, egyelőre nem tér vissza a héten tapasztalt nyárias meleg, 20 Celsius-fok körüli maximumok várhatók - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, várhatóan a Dél-Dunántúlon süt ki néhány órára a nap. Kezdetben többfelé, majd egyre inkább keleten, északkeleten várható eső, emellett a Dél-Dunántúlon délután helyenként záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A szél időnként megélénkül majd, néhol meg is erősödhet. A leghidegebb órákban 7-13 fok lesz, napközben 16-22 fokig melegedhet a levegő.
Szombaton a több-kevesebb – jobbára szűrt – napsütés mellett szórványosan várható zápor, zivatar. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, zivatar környezetében erősödhet meg a szél. A minimumhőmérséklet 6-11, a maximum 18-23 fok között valószínű. Vasárnap kezdetben több helyen várható eső, zápor, elszórtan zivatar. Délután már csak a Dunától keletre valószínű csapadék, de ott is egyre kevesebb helyen. Sokfelé élénk, helyenként erős, zivatar térségében akár viharos lesz a szél. A hajnali 9-14 fokról 17-22 fokig emelkedik a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján található videós előrejelzés szerint a jövő hét közepéig több hullámban kell csapadékra számítani, és továbbra is hűvös levegő áramlik fölénk.