Előfizetés

Romániában szombattól megszűnik a kijárási tilalom

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.13. 21:12

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A koronavírus-járvány enyhülésével már kültéren sem kell mindenütt maszkot hordani.
Klaus Johannis román államfő a járvány kezelésében illetékes kormánytagokkal folytatott egyeztetése után ismertette csütörtökön a korlátozások fokozatos feloldásának menetrendjét. Bejelentette:
„Romániában szombattól kezdődően megszűnik a koronavírus-járvány miatt bevezetett éjszakai kijárási tilalom, az üzletek nyitvatartásának korlátozása, a kültéri maszkviselés pedig már csak a zsúfolt helyeken lesz kötelező.”

Az egész nyári időszakot felölelő nyitás részeként az első intézkedéseket május 15-től tervezik, miután az országban egy ezrelék alá csökkent az utóbbi kéthetes lakosságarányos fertőzési ráta, és Románia minden megyéje a legenyhébb (másfél ezrelékes ráta alatti) „zöld járványügyi besorolásba” került. Az új szabályozás részleteit a járványügyi bizottság (CNSU) fogja kidolgozni, és kormányhatározattal léptetik hatályba.  Május 15-től eltörlik a több mint öt hónapja (tavaly november 9-én) bevezetett, két hónapja szigorított - jelenleg 22 és 5 óra között érvényes - éjszakai kijárási tilalmat, és ezzel együtt azt a rendelkezést is, amely megtiltotta az üzleteknek, hogy 21 óra után nyitva tartsanak. Nem lesz már kötelező a kültéri maszkviselés, a piacok, vásárok és a közszállítási járművek megállói kivételével. Szintén a következő hétvégétől kezdődően visszatérhetnek a nézők a szabadtéri sportesemények lelátóira, de egyelőre a férőhelyek legfeljebb 25 százalékát foglalhatják el. Johannis szerint a további lazítások bevezetése a fertőzési ráta további csökkenésétől és az átoltottsági arány növekedésével kapcsolatos célkitűzések elérésétől függ. A húszmilliós Romániában június elsejéig 5, július elsejéig 6, augusztus elsejéig 7 millió ember immunizálását tűzték ki célul.
A június elsejétől tervezett lazítások között lehetővé tennék a lakodalmak, keresztelők és más magánrendezvények megszervezését: szabadtéren legfeljebb 70, zárt teremben legfeljebb 50 résztvevővel. A későbbiekben a létszám korlátozását enyhítenék, illetve egyáltalán nem korlátoznák, amennyiben a szervező garantálja, hogy kizárólag beoltott résztvevők lesznek jelen.

Az elnök ismételten felhívta a figyelmet, hogy a járványnak csak az oltás vethet véget, és ezen a téren sok még a teendő. Romániában egy hete már bárki előjegyzés nélkül igényelheti, és jó eséllyel helyben, vagy egy-két napon belül megkaphatja a koronavírus elleni vakcinát az ország bármely oltópontján. Eddig a felnőtt lakosság 23,5 százaléka (3,79 millió ember) kapta meg a koronavírus elleni oltás legalább egy, illetve 16,3 százaléka mindkét adagját. (Képünkön egy oltóközponttá alakított bukaresti rendezvénycsarnok előtti sorban állás)

Égiháború és zavargások -Továbbra is feszült a helyzet a Közel-Keleten

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2021.05.13. 18:27

Fotó: AHMAD GHARABLI / AFP
Már 94 áldozata van az izraeli hadsereg és a Hamász konfliktusának. A vegyes etnikumú városokban az utcákon is elharapózott az erőszak.
Újra megszólaltak a légvédelmi szirénák, civilek százezrei szakították meg hétköznapi rutinjukat és siettek az óvóhelyekre Izrael középső és déli részein tegnap délután - a radikális-iszlamista Hamász a palesztinok sérelmeire hivatkozva immár negyedik napja intéz támadásokat a Gázai övezetből izraeli lakóterületekre. A szélsőségesek rakétákat lőttek ki a tőlük 220 kilométerre található Ramon repülőtérre is, ahová biztonsági okokból átirányítottak egyes, Tel-Avivba érkező repülőjáratokat. Pokolgépekkel felszerelt drónokat is indítottak, ám azokat az izraeli hadsereg egytől-egyig lelőtte. A Hamász szóvivője nem sokkal korábban közölte, hogy a milícia eddig csak a kapacitásai töredékével reagált, de amennyiben Izrael tovább folytatja a bombázásokat, akkor további “meglepetésekre” számíthatnak. Egyben azzal fenyegette meg az izraeli katonákat, hogy megkeserülik, ha behatolnak a Gázai övezetbe.
Az izraeli hadsereg jelentős csapatösszevonásokat hajtott végre a határ közelében és felkészült egy szárazföldi akcióra, ha a kormány elrendelné azt.

A légierő a rakétatámadások megtorlására a napokban több száz légicsapást hajtott végre a Gázai övezetben, a Hamász jónéhány középvezetőjét likvidálták és három toronyházat is rombadöntöttek. A legfrissebb palesztin közlések szerint a bombázásokban 87-en vesztették életüket, köztük 18 gyermek, az izraeliek szerint az áldozata legalább fele terrorista. A határ másik oldalán heten haltak meg az iszlamisták rakétatámadásaiban, a lövedékek legnagyobb részét a Vaskupola védelmi rendszer elfogórakétái még a becsapódás előtt megsemmisítették. A nemzetközi közösség aggodalommal figyeli az erőszakspirál mélyülését. A nyugati országok, Joe Biden amerikai elnökkel az élen azt hangoztatják, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez. Az Orbán-kormány is ezen az állásponton van. Törökország ezzel szemben a palesztinok pártját fogja: Recep Tayyip Erdogan török elnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott telefonbeszélgetésében kifejtette, hogy Izraelt meg kell leckéztetni a Gázai övezetben végrehajtott akcióiért. Az ankarai kormány azt szorgalmazza, hogy a muszlim-többségű államok alakítsanak ki közös álláspontot a kérdésben. A háttérben különböző országok diplomatái próbálnak közvetíteni a Hamász és Izrael között a mielőbbi tűzszünet érdekében. Tegnap egy egyiptomi küldöttség is megérkezett Tel-Avivba, ám a szaúdi tulajdonú Al-Arabíja hírcsatorna értesülései szerint az izraeli tisztségviselők azt közölték velük, hogy a döntéshozók szombat előtt nem kívánnak fegyverszünetet kötni.  
A Hamász szerdán már az orosz külügyminisztériumon keresztül felajánlotta, hogy kölcsönösségi alapon leállítja támadásait, de Benjamin Netanjahu ügyvezető miniszterelnök elutasította ezt. A kormányfő arról beszélt, hogy még időbe fog telni, de a határozott hadműveletek el fogják érni céljukat, vagyis “viszállítják a nyugalmat Izrael államban.” Az indultok enyhítésére nagy szükség van, mivel nemcsak az izraeli hadsereg és a Hamász égiháborúja, hanem utcai harcok is borzolják a kedélyeket - a vegyes etnikumú izraeli városok arab és zsidó szélsőségesek csatatérévé vált a héten. Kődobálásról, gyújtogatásokról és összecsapásokról érkeztek hírek, az egyik izraeli tévécsatorna élőben közvetítette, ahogyan Tel-Aviv elővárosában, Bat Jámban zsidó ultranacionalisták kiráncigáltak az autójából és eszméletlenre vertek egy arab taxisőfőrt. 
A lincselést a teljes izraeli politikai paletta egyhangúlag elítélte.

Reuven Rivlin izraeli államelnök a 12-es csatornára betelefonálva kérte honfitársait arra, hogy “hagyjanak fel az őrülettel.” Netanjahu tűrhetetlennek minősítette az utcai erőszakot és azt ígérte, helyreállítják a rendet. A kormány rendőri erősítést küldött a zavargások helyszíneire és az általában Ciszjordániában bevetett hátárrendész-egységek közül is ávezényelt néhányat. Ahogyan a tágabban vett palesztin-izraeli konfliktus, úgy a mostani utcai erőszak háttérében is mélyen gyökerező, kölcsönös sérelmek állnak. A feszültség egyik gócpontján, Lódban lakó zsidók az AP-nek arra panaszkodtak, hogy nem látják őket szívesen, az arabok azonban azt állítják, hogy a düh a nemrég betelepülő zsidóknak szól, akik az őslakos arabok kiűzésére törekednek és “júdaizálni” akarják a várost.

Újabb járványügyi enyhítésekről döntöttek Szlovéniában

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.13. 16:11

Fotó: JURE MAKOVEC / AFP
Oltási igazolással többen mehetnek rendezvényekre, hosszabb ideig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek.
Szlovéniában tovább enyhítenek a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon: a középiskolák és az egyetemek teljesen jelenléti oktatásra állnak át, megemelik a rendezvényeken résztvevők maximálisan megengedett létszámát és meghosszabbítják a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét – derült ki a válságkabinet csütörtöki sajtótájékoztatóján. A ljubljanai kormány szerda este hozott döntése alapján szombattól a korábbi tíz fő helyett 50 főig engedélyezik a rendezvényeken résztvevők maximális létszámát. Lehet továbbá kültéri és beltéri sport-, kulturális és más jellegű rendezvényeket szervezni, de ezek csak ülőhelyesek lehetnek. Zárt helyiségben csak a kapacitások felét lehet felkínálni. A rendezvényeket csak a védettségről szóló igazolásokkal lehet látogatni: oltási bizonyítvánnyal, igazolással arról, hogy az illető átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve PCR- vagy gyors antigénteszttel. A vendéglátóhelyek, amelyek belső helyiségei hétfőtől látogathatók, a korábbi 7 óra helyett öt órakor nyithatnak, és 19 óra helyett 22 óráig lehetnek nyitva. Kinyithatnak a kaszinók és a mozik is - szintén fél kapacitással -, és itt is előfeltétel a védettségi igazolvány. A kabinet egyébként május 17-től egy hónapra formálisan meghosszabbította a járványhelyzetet is az egész országra vonatkozóan. Ugyanakkor hétfőtől a középiskolások teljesen visszatérhetnek az iskolapadokba, korábban a diákok fele otthon, fele pedig az iskolában tanult, heti váltásban. A jövő héttől teljesen jelenléti oktatásban részesülnek az egyetemisták is. Szlovéniában csütörtökre 597 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 248 ezret. Az elmúlt napon négy beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4308-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 450-en vannak kórházban, 123-an közülük intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmilliós országban eddig a védőoltás első dózisát 500 ezren kapták meg, közülük 200 ezren már a másodikon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 24,4, illetve 12,3 százaléka.