Előfizetés

NHL: Covid-alapszakasz után a Stanleyért

Vas András
Publikálás dátuma
2021.05.15. 10:00

Fotó: COLORADO AVALANCHE TWITTER OLDALA
Semmi sem úgy történt az észak-amerikai profi jégkorongligában, ahogy szokott, és ez így lesz majd a rájátszásban is.
Rendhagyó alapszakasz után szokatlan befejezést hoz az észak-amerikai jégkorong-bajnokság koronavírus sújtotta 2020-21-es idénye: magyar idő szerint vasárnap hajnalban a Washington-Boston keleti rangadóval megkezdőik a rájátszás, ugyanakkor az északi – kanadai – csoportban még szerdáig nyüstölik egymást a klubok, hogy a Covid miatt elhalasztott mérkőzéseket pótolják, s letudják végre az amúgy is 82 helyett 56 meccsesre csonkított alapszakasz végét. Mely nemcsak a rövidebb szezon, hanem az erre az idényre kitalált lebonyolítás miatt is különlegesnek számított: a járványveszély csökkentése miatt a klubok csak saját csoportbeli riválisaikkal játszottak unos-untalan, ráadásul az eredeti besorolás is megváltozott, ugyanis a szigorú kanadai koronavírus-rendelkezések miatt a juharleveles egyleteket különvették, akik mindezidáig át sem lépték a déli határt, s ez így is marad a csoportdöntők végéig.
Az új lebonyolítás persze átrajzolta az erőviszonyokat, az északi és a keleti csoport mezőnye sokkal durvábbnak bizonyult a délinél és a nyugatinál, nem véletlen, hogy éppen utóbbiakból került ki az alapszakasz-, vagyis Elnök-kupa győztese, illetve a három legtöbb pontot szerző csapat.

 Igaz, a ligaelsőnek befutó nyugati Coloradót – több rendes játékiős győzelmével előzte a Vegast – a normál lebonyolításnál is az esélyesek közé sorolták, cseppet sem mellékesen az Avalanche lőtte a legtöbb gólt, köszönhetően a kanadai táblázaton – ahol a gólokat és az asszisztokat összesítik – Top10-es Nathan MacKinnonnak és Mikko Rantanennek. A Stanley-kupa felé vezető úton azonban komoly akadályt jelenthet a denverieknek a Vegas, mely a legtöbb meccset nyerte az idényben – a Minnesota ellen kellene folytatnia szériáját –, de már az első körben a két évvel ezelőtti bajnok St. Louis sem lesz könnyű menet. Annál nagyobb meglepetést keltett délen a Carolina sikere, hiszen csoportjába került a két tavalyi nagydöntős, ám a címvédő Tampa láthatóan nem bírta el legjobbja, Nyikita Kucserov hiányát, aki csípőműtétje miatt kihagyta a teljes alapszakaszt – a playoffra viszont visszatérhet –, míg a Dallas erősen megsínylette a járványt, halasztott meccsek tömkelegével kezdte a szezont, s a rengeteg sérült miatt végül a rájátszásról is lemaradt. Bejutott viszont a sokáig a liga lúzerének tartott, ám mostanság mind egységesebbnek tűnő Florida – éppen a Tampával meccsel majd -, illetve, ha vért izzadva, de a Nashville is. A két durvább csoport közül a keletiben végül a végre sérülésmentes szezont maga mögött tudó, s így legszebb napjaira emlékeztető Sidney Crosby vezette Pittsburgh örülhetett, ám a Penguinsnek igencsak kemény dió lehet a playoffos csoportsiker: elsőként a betonvédelmet felvonultató New York Islanders vár rá, utána pedig a három évvel ezelőtti bajnok Washington és a mindig favorit Boston párharcának győztesét kellene legyűrnie. Noha a kanadaiak elhúzzák az alapszakasz végét, a nagy kérdések már eldőltek Északon, ahol az elmúlt években bivallyá erősített Toronto behúzta a csoportgyőzelmet. Ennek ellenére nem lehetnek nyugodtak a Maple Leafs szurkolói, hiszen ugyan az 51 mérkőzésen 41 találatot jegyző – s így gólkirály – Auston Matthews ihletett formában játszik, Torontóban hiába vélték az elmúlt években többször is elérhetőnek a Stanley-kupát, a gárda immár 54 éve, 1967 óta hiába ácsingózik utána.  
Az első lépést az utolsó kanadai győztes – ez sem ma volt, 1993-ban -, amúgy rekordbajnok Montreal ellen teheti meg a Maple Leafs, melyre továbbjutása esetén a papírforma alapján a Winnipeg ellen készülő Edmonton várhat.

És egyben Connor McDavid, aki a megkurtított szezonban is képes volt száz pont fölé jutni: 33 gólja mellett 71 passzt is kiosztott, 1,89 pontot átlagolt meccsenként, ami tényleg űrprodukció, korábban csak Wayne Gretzky – edmontoni elődje… -, illetve Mario Lemieux, vagyis a liga két valaha volt legnagyobbja volt képes hasonlóra. Azaz már az északi bajnoki címéért vért kell izzadni, s utána jöhet a másik három csoportgyőztes: a sorsolásnál az alapszakaszbeli produkció rangsorol, így még a nagydöntősöket is szinte lehetetlen megtippelni, nemhogy azt, ki emelheti fel a Stanley-kupát július elején.

Giro d’Italia: „Attila, Magyarország ostora”

Favero-Fürjész Judit Éva (Milánó)
Publikálás dátuma
2021.05.14. 20:55

Fotó: DARIO BELINGHERI / AFP
Az olasz média egybehangzóan történelmi eseményként említi, hogy a Groupama–FDJ 22 éves csömöri kerékpárosára került a rózsaszín trikó a Giro d'Italián.
A Gazetta dello Sporttól kezdve, a La Repubblicán át a Corriere della Seráig, az olasz média egybehangzóan történelmi eseményként említi, hogy Valter Attila az első magyar kerékpáros, aki a rózsaszín trikót viselheti a Giro d’Italia több, mint 100 éves történetében. Annyira nagy volt ez a meglepetés, hogy például az olasz RAI televízió élő közvetítésében Francesco Pancani tudósító sokáig a befutó után a Giro egyik nagy esélyesének, Remco Evenepoelnak „ítélte” az első helyet. Ezzel szemben az olasz Eurosport közvetítője, Riccardo Magrini már az utolsó emelkedőn, amikor úgy tűnt a nagyok elmennek, látta, hogy Attila képes tartani az ütemet: nézzék Valtert, nem adja fel, fenomenális - kiáltotta. A befutó után hozzátette: „már megmutatta mit tud, és örülök, hogy a Girón van lehetősége érvényesülni, egy újabb fiatal, akihez nagy reményeket fűzünk.” Az olasz riporter és volt kerékpáros híres arról, hogy becenevet ad a kerékpárosoknak, főleg a kimagaslóbb tehetségeket illeti meg ezzel a kiváltsággal. Valter Attilát már a tavalyi Giro d’Italián is „Magyarország ostorának” nevezte. Hozzá kell tenni, hogy nemcsak a hun király miatt jött létre ez az asszociáció, hanem egy 80-as évekbeli híres olasz komédia miatt is, amelynek címe „Attila, Isten ostora”. Nemcsak Magrini, de más lapok is átvették ezt a metaforát; a Tuttobiciweb „a Giro új királyának” nevezte, míg a Corriere della Sera azt írta: „Attila, Csömör ostora az unokáinak is mesélni fogja, hogy pénteken rózsaszínben tekert.”
Több online szaklap részletesen bemutatta a fiatal kerékpárost, a Fanpage például így írt róla: „Valter a rózsaszín trikót annak köszönheti, hogy figyelemmel és ravaszon tekerte végig a szakaszt: mindig a legjobbak között maradt, anélkül, hogy bármiféle hasztalan szökésben kezdene. Ezáltal szinte veterán kerékpárosként mutatkozott be a Girón, annak ellenére, hogy nagyon fiatal és csak igazán 2020-ban mutatkozott be a profi mezőnyben, amikor megnyerte a Tour de Hongrie-t. Olaszország a tavalyi Girón figyelt fel rá, amikor az utolsó előtti szakaszon, Sestriere-ben, a nehéz hegyi hajrában 9. lett.” Mit várnak az olasz lapok a Girón Valter Attilától? A La Repubblica így írt: „bár Egan Bernal, Daniel Martin, Giulio Ciccone és az egyre meggyőzőbb Remco Evenepoel kezdik meghatározni a Giro hierarchiáját, egyelőre Valter Attila mindenkit maga után sorakoztat fel a ranglistán”. A Fanpage nagy lehetőséget lát a magyar kerékpárosban: „gyors, van ereje a hosszú szakaszokra, jártas a hegymászásban, megvan minden ahhoz, hogy felvegye a versenyt a nagy nevekkel bármely országúti kerékpárversenyen.” Általánosságban az olaszok abban reménykednek, hogy találnak végre egy Valterhez hasonló tehetséget, aki át tudja venni Vincenzo Nibali helyét a Grand Tourokon. A pénteki 7. szakaszon a sprintbefutót Caleb Ewan nyerte, az összetett élmezőnye nem változott, Valter továbbra is 11 másodperccel vezet a második Evenepoel előtt.

Miniszteri biztost kap a hajdúnánási MotoGP-pálya

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.14. 10:42

Fotó: Béres Márton / Népszava
Tiba István felel a projekt megvalósulásáért.
Tiba István Fidesz-képviselő havi egy millió forintért koordinálja két éven át a Hajdúnánáson létrehozandó multifunkciós versenypálya megvalósítását és az ehhez kapcsolódó fejlesztéseket

- írja a hvg.hu.

A portál a Hivatalos Értesítő alapján arról számolt be, hogy Palkovics László feladatává tette a miniszteri biztosnak, tartsa a kapcsolatot a versenypályaberuházó gazdasági társasággal, vegyen részt a fejlesztések műszaki tartalmának kialakításában, valamint az érintett településekkel való egyeztetésben, a pálya üzemeltetési koncepciójának megvalósításában. Emellett ő felel azért, hogy a sikeres működtetés érdekében készítse elő a szükséges térségi infrastrukturális és turisztikai beruházásokat, működjön közre a beruházás kommunikációs és marketingstratégiájának előkészítésében és megvalósításában. A hvg.hu megjegyzi, Tiba István a hajdúböszörményi választókerület fogorvos és egészségügyi menedzser végzettségű fideszes országgyűlési képviselője, Balmazújváros korábbi polgármestere 2023 áprilisáig havi egy millió forintot kap ezért a munkáért a két milliós parlamenti juttatása mellé. Mint lapunk is beszámolt róla, 2022-től MotoGP-futamokat rendez Magyarország, ehhez új stadiont építenek Hajdúnánás mellett. Emellett már abban is megállapodott a kormány, hogy 2023-tól 10 évig lesznek gyorsaságimotoros világbajnoki futamok a 65 milliárdos versenypályán.