Előfizetés

1039 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, meghalt 73 beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.15. 09:14

Fotó: Krizsán Csaba / MTI
2453 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 308-an vannak lélegeztetőgépen.
1039 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 797 429 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 73 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 114 főre emelkedett - közölte szombat reggel a kormányzati tájékoztatási oldal.   A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 618 608 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 149 707 főre csökkent. 2453 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 308-an vannak lélegeztetőgépen.  Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (142 690) és Pest megyében (110 565) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (45 596), Győr-Moson-Sopron (43 949) és Hajdú-Bihar megye (42 159). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 530). 
Azt írják, a beoltottak száma 4 554 679 fő, közülük 2 656 671 fő már a második oltását is megkapta. Ma is folytatódik a regisztrált és időpontot foglalt 16-18 évesek oltása a kórházi oltópontokon. Az SMS-t kapott regisztráltak továbbra is tudnak online időpontot foglalni Pfizer-oltásra, emellett minden érvényes regisztrációval rendelkező továbbra is tud Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásokat foglalni. A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákkal tudják folytatni az oltást. Már ingyen le lehet tölteni azt a jelenleg tesztüzemmódban működő mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás tényét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltásra.  Az újraindítás következő fokozata 5 millió beoltottnál várható – ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be péntek reggeli nyilatkozatában. A védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják. Ha bármilyen probléma merülne fel a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, azt az Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni.  

„Kínai barátaink oltónapja”

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2021.05.15. 07:00

Fotó: Béres Márton / Népszava
Több száz Magyarországon élő kínai állampolgárt oltottak be az elmúlt napokban Józsefvárosban. A beoltásukra azért volt lehetőség, mert a kormány elrendelte, hogy már a Magyarországon élő, TAJ számmal nem rendelkező külföldiek is kaphatnak vakcinát.
Mintegy 600 hazánkban élő kínait oltottak be Józsefvárosban, a Szent Kozma Egészségügyi Központban (JEK) szerdán, csütörtökön és pénteken. A sorukra fegyelmezetten váró jelentkezőket alaposan felkészítették: 15 pontos tájékoztató volt náluk, amelyben még azt is előírták, hogy lehetőség szerint rövidujjú pólóban legyenek a gyorsabb oltakozás miatt. 
A JEK-be érkezőket magyarul és kínaiul is beszélő – erre az alkalomra gyártott, „Kínai barátaink oltónapja” feliratú egyenpólóban lévő – önkéntesek fogadták és igazították el, az oltópontokra pedig tolmáccsal mentek be.

A csoportos oltást az tette lehetővé, hogy a kormány múlt heti jogszabály-módosítása után már a Magyarországon élő, TAJ számmal nem rendelkező külföldiek is kaphatnak vakcinát. Ráadásul az itt élő kínaiak szívesen elfogadják a Sinopharm vakcinát, amiből itthon bőven van, szinte azonnal kaphat ilyet, aki kéri. A józsefvárosi akcióról a kínai közösség a WeChat nevű alkalmazáson keresztül értesítette tagjait, majd rendkívül gyorsan, egy-két nap alatt megszervezték az oltást. Li Zhen Árpád műfordító, a magyarországi kínai közösség egyik ismert alakja lapunknak elmondta: a hazánkban élő 40 ezer kínai többsége már korábban regisztrált és megkapta oltását, ám sokan vannak, akik még nem beszélik a magyar nyelvet, nem ismerik az itteni előírásokat. A kínai férjével közösen éttermet vezető Balogh Evelin, aki egy hasonló esemény társszervezője volt, elmondta, a budapesti kínai közösség meglehetősen zárt, így a nyelvi nehézségeken túl egyáltalán nem ritka, hogy sokan például azt sem tudják, ki a háziorvosuk. Nekik például nagy segítség volt az oltónap megszervezése, ráadásul így olyanoknak is sikerült beadni a vakcinát, akik egyébként nem vagy csak nehezen kerülhettek volna be az állami ellátórendszerbe.  Bár a „Kínai barátaink oltónapja” pólókon a „Sinopharm” felirat is szerepelt a kórház logója mellett, Li Zhen Árpád szerint semmiféle támogatást nem kaptak a vakcinagyártótól.
A kínai vakcina neve csak azért volt rajta a pólókon, mert többségében ezzel oltották a közösséget.

Miközben a magyarok közül sokan nem kérik a keleti vakcinát, a kínai közösségben éppen ellentétes a helyzet. Úgy becsülik, hogy az itt élő kínaiak több mint 90 százaléka ragaszkodott a Sinopharmhoz. Ugyanakkor a kínai közösség nem különösebben válogatós, aki nem „hazai” vakcinát kapott, tudomásul vette és beoltatta magát azzal. Az itt élő kínaiak között egyébként is elvétve találni „vakcinaszkeptikust”: gyakorlatilag alig akad, akit külön győzködni kellene az oltásra. A fővárosi kínai közösség pedig – mint arról korábban is írtunk – a pandémia kitörése óta fegyelmezetten tartotta be a járványügyi előírásokat. Talán ennek is betudható – amellett, hogy a közösség zöme a fiatalabb korosztályból áll –, hogy Li Zhen Árpád szerint a hazánkban élő kínaik körében a járvány során alig egy tucat koronavírusos haláleset történt.

Kásler kórházbezárásokra készül a járvány alatt?

D. A.
Publikálás dátuma
2021.05.15. 06:41
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A kiszivárgott levélben keddig kérik az egészségügyi szakmai kollégiumok vezetőitől, hogy írják meg a területükön mekkora egészségügyi kapacitásra lenne szükség, a meglévő szolgáltatóhelyekből mennyit lehet bezárni.
A hírt, és a hozzátartozó levelet Kunetz Zsombor tette közzé a közösségi portálon, amit a 444.hu szúrt ki. A levél szerint erre Kásler Miklósnak "az egészségügyi rendszer átalakításának hosszútávú tervéhez" van szüksége. A levelet, amelyben szoros határidővel, keddig kérik a javaslatokat Kollár Lajos, a miniszter szakmai tanácsadó testületének elnöke írta a tagozatvezetőknek. Ebben arra várnak választ, hogy az érinettek szerint mennyi ágyra, rendelőre, kórházra van szükség az országban. A leveleket május 18-án délelőtt 10 óráig várja a minisztérium. Mint emlékezetes: az egészségügy átalakítása tavaly tavasszal került napirendre, a kormány több tagja – köztük maga a miniszterelnök – is jelezte, hogy nekilátnak a rendszer megújításának. A készülődésnek vannak is látható jelei: Kásler Miklós humánminiszter és Pintér Sándor belügyminiszter különböző, a rendszer átalakítását előkészítő bizottságokat hoztak létre. Sőt, Pintér sorra fogadta már az ágazat érdek- és szakmai szövetségeinek vezetőit, továbbá mintegy 350 milliós megbízást adott a Boston Consulting Group (BCG) tanácsadó cégnek, hogy készítsen elemzést arról, miként lehetne javítani a magyar egészségügy hatékonyságát. Ez a cég korábban a szlovák kormány megbízására készített hasonló javaslatot. Abban egyebek mellett azt ígérték, hogy húsz százalékkal is nőhet a szlovák rendszer hatékonysága és akár 30 százalékos minőségjavulást érhetnek el a közszolgáltatásokban. Az ezen alapuló szlovák egészségügyi reformtervet – noha az ottani ellenzék pártjai is támogatták –, a gyakorlatban még nem tesztelték. A BCG által Magyarországnak készítendő koncepcióját noha az nyár végére elkészült, és át is adták Pintér Sándornak, azóta sem hozták nyilvánosságra. 

Reagált az EMMI

Semmilyen kórházat nem akarunk és nem is fogunk bezárni - közölte a szaktárca. Azt írják, hogy a minisztérium szokásos évi körlevelében mindig megkérdezi az egészségügyi vezetőket, hogy a lakosság aktuális egészségügyi helyzetében milyen ellátásra van szükség minőségileg és mennyiségileg egyaránt. Ez soha nem eredményezett kórházbezárást és most sem fog! - teszik hozzá.