Előfizetés

Szabad szemmel: Karácsonynak igenis szüksége van egy kis szemtelenségre

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2021.05.17. 07:38

Aki képes Orbánt megszorítani/legyőzni - ilyennek látják a főpolgármestert a külföldi lapok.

Süddeutsche Zeitung

Az újság úgy mutatja be Karácsony Gergelyt, hogy ő az, aki ismét egyesíteni igyekszik a magyarokat. Óvatos ember hírében áll, de a jövőben többször is offenzívát kell indítania, hiszen kihívta Orbán Viktort. A napokban bocsánatkérésre kényszerült az Economistban tett megjegyzése miatt, pedig nem olyan, aki nyilatkozataiban rendre átlépi a jó ízlés határait. Csakhogy a választási kampány nem arról szól, hogy a felek udvariaskodjanak egymással. Időnként meg kell ereszteni egy-két szemtelenséget is. Hiszen itt harcról van szó a sokáig legyőzhetetlennek látszó miniszterelnökkel szemben. A felmérések jó esélyt adnak Karácsonynak, ennek ellenére sokáig habozott. De hogy ő lesz-e a közös jelölt, az ezúttal nem annyira a kormányfőtől, hanem az ellenzéktől függ. A 2019-es összefogás siker modellül szolgál a jövő évi választásokra. Amint bejelentette indulását, a kormányzati média Gyurcsány bábjának állította be. Azt is felróják neki, hogy nem beszél angolul. A mindennapokban azonban olyan gondok foglalkoztatják, hogy pl. a hatalom elvette az önkormányzatok bevételi forrásait és így alig van lehetőség helyi beruházásokra. Az összefoglaló emlékeztet arra, amit Karácsony múlt ősszel mondott az újságnak, hogy ti. a helyhatósági győzelmekkel az ellenzék jelentős pozíciókhoz jutott a nagyvárosokban. Most ugyanezzel próbálkozik országosan is.

Kurier

Várhatóan Karácsony Gergely mögé sorakozik fel az egyesült ellenzék, így jó esélye van, hogy legyűrje Orbánt és véget vessen korszakának. Ha az őszi előválasztáson a budapesti főpolgármester lesz a befutó, akkor a Publicus felmérése szerint őt támogatná az ellenzéki hívek 90, a határozatlanok 45 százaléka. A politikus számít a legtekintélyesebbnek és ő a legismertebb a Fidesszel szembenálló oldalon. Legfőbb céljaként azt hirdette meg, hogy újraegyesítse a megosztott országot. Azt már elérte, hogy a főváros működjön, a kormány kettős járomfogása ellenére is. A közvélemény kutatások arról árulkodnak, hogy hatalom és ellenzék fej-fej mellett halad, vagyis az eredmény várhatóan szoros lesz. Orbán már háromszor egymás után ért el kétharmadot, ami lehetővé teszi számára, hogy minden kötöttség nélkül irányítsa az országot, amiben persze szerepe volt az ellenzék széttagoltságának és belső rivalizálásának is. A jelenlegi összefogás az egyetlen esély, hogy lezáruljon az Orbán-éra.

Yahoo/Bloomberg

Kelet-Európában javában felfelé tartanak a kamatok a kötvénypiacokon, függetlenül attól, hogy mit mondanak az érintett jegybankok. Az MNB és lengyel társintézménye most éppen azt mantrázza, hogy nem kell aggódni a meglóduló infláció miatt, mert az csak átmeneti, ezért inkább várni kell, illetve a gazdasági kilábalást kell serkenteni a járvány enyhülésével. A kereskedők azonban nem ennyire türelmesek. A Bloomberg adatai azt mutatják, hogy a piaci szereplők két éven belül a kamatok 1,3 százalékos emelkedésével számolnak. Virovácz Péter, az ING közgazdásza azt mondja, hogy a központi bank kötéltáncot folytat, mert ha sikerül elhitetnie, hogy a fogyasztói árindex jövőre a 2-4 %-os sávban marad, akkor kibekkelheti a magasabb átmeneti értéket. Csakhogy a kötvényeladások azt mutatják, hogy hat az aggály, mármint hogy a fellendülés hatására belegyorsít az inflációs spirál. A JPMorgan szakértői azt tanácsolják, hogy jelenleg nem szabad nagyobb mennyiségben kelet-európai értékpapírokat venni. Viszont ha a jegybankok leállnak a vásárlásokkal, az nagy kockázat, mert az MNB-hez kötődik az ilyen ügyletek csaknem egyharmada. Ugyanakkor a magasabb infláció tényleges veszélyt jelent. Magyarországon az éves ütem már 5,1 százalékra gyorsult. Vagyis átlépte a jegybank tolerancia határát. A JPMorgan szerint arra kell készülni, hogy veszélybe kerül a program, mármint hogy a Matolcsy-féle intézmény folyamatosan pénzt pumpáljon a gazdaságba.

Washington Post

Bizonyosnak tekinthető, hogy Kína nem csupán kulturális, hanem fizikai értelemben is elnyomó intézkedéseket alkalmaz az ujgurokkal szemben, ami kimeríti a népirtás fogalmát – állapítja meg a vezércikk. Pedig az 1948-ban jóváhagyott ENSZ-megállapodás kimondja: soha több nem ismétlődhet meg a genocídium. Csakhogy a tények arra utalnak, hogy a kínai hatóságok nem egyszerűen agymosást alkalmaznak a táborokba zárt ujgur kisebbséggel szemben, tehát rákényszeríti tagjait, hogy adják fel nyelvüket és kulturális hagyományaikat, de emellett még brutálisan korlátozza a születések számát is. Hszincsiang tartományban sokáig nem volt komoly következménye annak, hogy a családok a hivatalosan engedélyezettnél több gyereket vállaltak. Ám a hivatalos adatokból az derül ki, hogy a születések száma egy ideje radikálisan csökken, ami összefügghet a tömeges sterilizálásokkal, az erőszakos családtervezéssel és vétkesekre kirótt drasztikus büntetésekkel. A folyamat 2017-ben indult be, és azóta meredeken zuhan az újszülöttek száma. Csak 2018-ban majdnem 44 %-kal lett kisebb. Azaz kétszer annyi, mint amennyit Kambodzsában a vörös khmerek számlájára kellett írni azok rémuralmának csúcsán. A lap ezért azt javasolja a jövőre esedékes pekingi téli olimpiát támogató multiknak, így a Bridgestone-nak, az Intelnek, a Coca-Colának, a Samsungnak, a Toyotának, a Visának, a Panasonicnak és a többinek, hogy nagyon figyeljenek oda. Mert könnyen lehet, hogy a „soha többé”-ből újabb népirtás lesz.

Ausztriában sem fogadják el a keleti vakcinákat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.16. 22:31

Fotó: Fotosr52 / Shutterstock
Utóbbi nem csak az ide utazó magyaroknak jelenthet gondot, hanem több osztrák állampolgárnak is.
Csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinával oltottak kaphatják meg az osztrák Zöld Kártyát, amivel lehet majd látogatni az éttermeket, szálláshelyeket, strandokat és sok más közösségi teret Ausztriában

- írja osztrák sajtójelentésekre hivatkozva a 444.hu.

A portál szemléje szerint a Zöld Kártyával azt lehet igazolni, hogy valaki "alacsony járványügyi kockázatot jelent", és háromféle módon lehet megkapni. Az egyik, ha valaki aki átesett a betegségen, hat hónapnál nem régebbi orvosi igazolással vagy három hónapnál nem régebbi antitest-teszttel bizonyíthatja gyógyultságát. A másik a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt, vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén-teszt felmutatásával. Végül aki az EMA által engedélyezett valamelyik oltást kapta, az az első dózis felvétele után 22 nappal kaphatja meg a kártyát, ami 9 hónapig érvényes. Az EMA a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca, a Moderna, és a Johnson&Johnson vakcináját hagyta jóvá eddig. A Szputnyik V-t jelenleg is vizsgálják. Az, hogy Ausztria csak a nyugati vakcinákat fogadja el, nem csak az ide utazó magyaroknak, hanem osztrák állampolgároknak is gondot jelent: Szerbiában külföldieket is oltanak, és vannak köztük osztrákok, akik itt Sinopharmot vagy Szputnyikot kaptak. Ausztria Egészségügyi Minisztériuma nem tanácsolja, hogy ezek az emberek újra beoltassák magukat valamelyik EMA-engedélyezett vakcinával, mert 
nincs elég tudományos adat az újraoltás egészségügyi hatásairól, így egyelőre ők is teszttel kell hogy igazolják magukat.

Nem Ausztria az egyetlen ország, ahol nem fogadják el a keleti vakcinákat. Mint lapunk is megírta, Németországban ugyancsak az EMA által engedélyezett készítményeket ismerik csak el. Akit nem ilyennel oltottak be, arra kötelező karantén vár.

Oltással az indiai mutáns ellen is védettek vagyunk - állítja a brit miniszter

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.16. 18:34

Fotó: OLI SCARFF / AFP
A szigetországban június 21-én szűnne meg minden korlátozás.
Az új típusú koronavírus indiai variánsa a jelek szerint más változatoknál könnyebben terjed, azonban egyre nagyobb bizalommal kijelenthető, hogy az oltások e variáns ellen is védelmet nyújtanak

- mondta vasárnap a brit egészségügyi miniszter az MTI szerint.

A magyar állami hírügynökség azt írja, Matt Hancock a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában úgy fogalmazott, hogy a hivatalosan B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott indiai koronavírus-variáns több helyen, de kis számban okozott fertőzéseket Nagy-Britanniában. Hancock elmondta: az e variáns gócpontjának számító északnyugat-angliai Bolton városban jelenleg 18-an vannak kórházban a B.1.617.2 vírusváltozat okozta megbetegedéssel, és közülük egy kapta meg előzőleg a koronavírus elleni oltást, de gyenge egészségi állapotú páciensről van szó, aki több krónikus betegséggel küszködik. Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta: az indiai vírusváltozat egyetlen halálesetet sem okozott azok körében, akiket beoltottak a koronavírus elleni vakcinával. Matt Hancock határozott igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy helyénvalónak tartja-e a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások hétfőre tervezett jelentős enyhítésének végrehajtását. A miniszter úgy fogalmazott: bizalommal kijelentheti, hogy a tervezett enyhítési lépések végrehajthatók, de elővigyázatosnak kell lenni azzal kapcsolatban, hogy e lépéseket miként hajtják végre.
A brit kormány nyitási programja alapján hétfőtől az éttermek, a pubok és a bárok megnyithatják beltéri kiszolgáló helyiségeiket, kinyithatnak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a múzeumok és a stadionok, ismét fogadhatnak vendégeket a szállodák és egyéb turisztikai szálláshelyek, és lehetővé válik a turisztikai célú utazás Nagy-Britannián belül. A vasárnapi BBC-műsorban Matt Hancock azt mondta: az elővigyázatosság ebben az esetben annak fontolóra vételét jelenti, hogy ha az időjárás engedi, továbbra is biztonságosabb az éttermek külső helyiségeiben leülni, mint belül, továbbra sem kell feltétlenül hosszabb időt mások szoros közelségében tölteni, és érdemes arra is figyelni, hogy a beltéri helyiségek jól szellőzzenek.
A brit kormány négy lépésből álló nyitási menetrendjének végső, június 21-i időpontjában minden, akkor még érvényben jogi korlátozás megszűnne.

Arra a kérdésre, hogy ez az időpont teljesíthető lesz-e, a brit egészségügyi miniszter a vasárnapi BBC-műsorban elmondta: a kormány egy héttel korábban, június 14-én jelenti be az erről szóló döntést. John Edmunds, a brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) tagja ugyanebben a BBC-műsorban kijelentette, hogy az indiai variánssal foglalkozni kell, de pánikra nincs ok.
Edmunds professzor hangsúlyozta: az ország sokkal jobb helyzetben van most, mint amikor az év elején az először Délkelet-Angliában azonosított kenti vírusváltozat kezdett terjedni, mivel az oltási program lendületesen halad és már csak kevesen vannak kórházban a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt. A brit egészségügyi minisztérium legutóbbi adatai szerint a 67 milliós országban jelenleg 991 pácienst kezelnek kórházban Covid-19 betegséggel. Nyolc hónapja most először csökkent ezer alá a kórházi kezelésre szoruló Covid-19-betegek száma Nagy-Britanniában. Januárban, a brit koronavírus-járvány tetőzésének idején csaknem 40 ezren voltak kórházban a koronavírus-fertőzésből kialakult betegség miatt.