Előfizetés

Talpig fegyverben: harci helikoptert és harcjárművet fejleszt a kormány, és fegyverrendszereket vásárol

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.17. 12:27

Fotó: CPL SEBASTIAN BEURICH / AFP
Légvédelmi képességeket biztos vesz a kabinet, a rakéta sorozatvetők vásárlásával még kivár.
Új drónok és aktív védelmi rendszerek beszerzéséről, illetve hamarosan bejelentést tesznek új mobil légvédelmi rendszerek vásárlásáról is – idézte Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos  Hír TV-nek adott interjúját a portfolio.hu. 2018 óta létezik Magyarországon drónstratégia és 2017 óta nézi a kormány a drónpiacot esetleges vásárlásokat kutatva. (A török Bayraktar TB2-es drónok lehengerlő teljesítményt nyújtottak azeri oldalon a Hegyi-Karabah konfliktusban.) Arról, hogy konkrétan mely céggel állapodnak meg, az dönt majd, hogyan lehet a drónokat továbbfejleszteni, illetve hogy lehet a gyártásról megállapodni, mert szeretnék ezeket a képességeket idehozni Magyarországra. , mint potenciális drónbeszállítók – tette hozzá. Maróth Gáspár megerősített egy korábbi értesülést is, mely szerint Magyarország Oerlikon Skyranger légvédelmi rendszerek beszerzéséről tárgyal. Ahogy azt sem titkolta: a Kaposváron fejlesztendő újfajta katonai jármű 8x8-as meghajtású lesz, és egyes megoldásokat felhasználnak majd a Rheinmetall-KMW Boxer harcjárműből is. A kormánybiztos arról is beszélt, hogy egyelőre még kivárnak a rakéta-sorozatvetők beszerzésével kapcsolatosan, mert gyorsan fejlődik a technológia ezen a téren, de elemzik a beszerzés lehetőségét. Maróth Gáspár arról is beszélt, hogy Magyarország az Eurocopter Tiger harci helikopter fejlesztési projektjébe lépett be az elmúlt hetekben. A Tiger egyébként egy több évtizede létező helikoptertípus; valószínűleg arról van szó, hogy Magyarország ennek a továbbfejlesztésébe, vagy egy Tigeren alapuló, új harci helikopter fejlesztésébe kapcsolódott be.

Karácsony: már több mint 11 ezren csatlakoztak a 99 mozgalomhoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.17. 11:28

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely
Az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson induló főpolgármester a doktorijáról is elárulja a valóságot.
Az egyetemi, tudományos világban a komolyság egyik mércéje a publikációk száma. Akár megtisztelőnek is tarthatnám, hogy az én rövidke tudományos karrieremről mennyi publikáció született, csak ezen a hétvégén, zömmel a „lakájmédiában” – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely. A főpolgármestert azután érték újabb támadások a kormányhoz közeli sajtóban és a közmédiában egyaránt, hogy szombaton bejelentette: miniszterelnök-jelöltként indul az ellenzéki előválasztáson. Az állami tévé Híradója „Kiderült, hogy miért tanácsolták el a doktori iskolából Karácsonyt” címmel foglalkozott a kérdéssel. A Mandineren Lánczi András Corvinus Egyetem rektora azt állította, hogy Karácsony Gergelyt eltanácsolták a közgazdasági egyetem doktori iskolájából, miután „nem teljesítette az előírt követelményeket”. Erre reagálva az ellenzéki politikus közölte: 
„De akkor tisztázzuk, ha már – ezek szerint – az ország fontos kérdésévé vált, miért nem csináltam meg a doktorit. Igazán profán oka van. Amikor be kellett volna fejeznem, akkor már 2 éve aktív politikus voltam. Ennyi. Így ért véget a tudományos karrierem.”

A bejegyzésében megjegyezte, hogy nagyon szeretett tanítani, se egykori diákjai elismerő véleményét is közzétette aa tanárok értékelésére szolgáló Mark My Professor oldalon.
„Ennyit a múltról, akit pedig a jövő érdekel, arra bíztatok, legyen része a változásnak. Hatalmas dolog, hogy szombat este óta több mint 11 ezren csatlakoztak már a 99 mozgalomhoz”

– szögezte le végül Karácsony Gergely.

Még nem tudni, hogyan utazhatnak a gyerekek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.17. 09:29
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szülők védettségi igazolványával vagy PCR-teszttel vághatnak neki a nagyvilágnak - országonként eltérnek a belépési feltételek.
Nyolc országban fogadják el a magyar védettségi igazolványt, a gyerekek azonban egyelőre három országba léphetnek be teszt nélkül. A Külgazdasági és Külügyminisztérium az ATV Híradó kérdésére azt válaszolta: a többi ország esetében is dolgoznak azon, hogy a megállapodást teljes mértékben kiterjesszék a fiatalokra is. Jelenleg Bahreinbe, Csehországba, Észak-Macedóniába, Horvátországba, Montenegróba, Szerbiába, Szlovéniába és Törökországba lehet utazni a magyar védettségi igazolvánnyal. Görögországba az okirat hiteles fordítása is szükséges a belépéshez, az adriai nyaraláshoz pedig az „oltási könyvet” is be kell mutatni. Kiss Róbert Richárd turisztikai szakember elmondta, a 10 év alatti gyerekek a két oltást - és az utána eltelt, megfelelő időtartamot - igazoló védettségi igazolvánnyal rendelkező szüleikkel utazhatnak, ám az, hogy az ennél idősebb gyerekek hogy utazhatnak, még kérdéses. Az egyes országokba való belépés feltételeiről a külügyminisztérium konzuli szolgálata közöl információkat. Ezek alapján Csehországba, Szlovéniába és Bahreinbe például a 18 éven alattiak friss PCR-teszt birtokában léphetnek be. Észak-Macedóniába, Szerbiába, valamint Törökországba szülői kíséret esetén nem kell teszt a fiataloknak, a montenegrói utazáskor pedig 5 éves kor alatt szabad az út.