Gyurcsány Ferenc;Heti abszurd;

2021-05-23 07:30:00

Heti abszurd: Aminek látszik

Az erőteljes fejvakarás (másképp: a mérsékelten termékeny gondolkodás) állapotába lökte a kormánymédiát az előválasztás. Aminek startvonalához már minden versenyző odahajolt, és amiről politikai elemzők és közvélemény-kutatók egyaránt azt jósolják: Dobrev Klára és Karácsony Gergely között dől el. Csakhogy a Fidesz-finanszírozta lejárató kampány kisfilmje szerint Karácsony Gyurcsány Ferenc embere (akit meg a migránssimogató Soros finanszíroz – azaz, ha a főpolgármester miniszterelnökké emelkedik, a proféta zöld zászlaját lengeti a szél az esztergomi bazilika felett is). Illene feloldani ezt az ellentmondást – még a mi patriarchális társadalmunkban is, hol komondorok tanítják az asszonynak, hol a helye tört arccsonttal –, miképp van az, hogy a Gyurcsány nevezetű pártvezér nem a saját neje dicsőségét szidolozza, hanem a kapcsolaton kívülre kacsingat. Különösen úgy, hogy a Ripost kioknyomozta: Gyurcsányéknál Klára asszony viseli a nadrágot, mondja meg a frankót, fújja a passzátszelet – pont úgy, ahogy egykor, Elena Ceauşescu tette az ő urával, Nicolaéval.

Eltekintve a zs kategóriás diktátorasszociációtól, négy eset van. A Ripost téved (esetleg hitelességi probléma), és Dobrev Klára mégsem egy vérivó önkényúr – bocsánat, zsarnok –, olyannyira nem, hogy még az emberét sem tudja irányba állítani. Ez esetben valóban alkalmatlan miniszterelnök-jelöltnek, hisz aki a családi kohéziót nem képes megteremteni, az egy koalícióban sem képes ugyanerre. A másik verzió, hogy a Ripostnak igaza van, és Gyurcsány azért tolja Karácsony szekerét hitveséé helyett, mert abban bízik, hogy amennyiben a budapesti főpolgármester alakít kormányt, úgy olyan kormányzati pozíciót bíz feleségére, amelyik távol tartja otthonától (egyes források tudni vélik, hogy külügyminiszternek protezsálja Dobrev Klárát).

Persze, harmadik lehetőségként az is előfordulhat, hogy Gyurcsány a lassan hömpölygő ellenzéki évek alatt elsajátította az önmérséklet nemes erényét, s tudván, hogy ő a plafon (értsd: vele lehet mozgósítani a kormánypárti szavazókat, illetve őt fogadják el legkevésbé a többi ellenzéki párt hívei), felesége mellől Karácsony mellé sasszézott, hogy amortizáló szeretetével utóbbit meggyengítse, előbbit helyzetbe hozza. És az is megeshet, hogy Dobrev Klára valóban a Fidesz titkos favoritja – ezért csinál neki helyet.

Ja, majdnem elfelejtettem: lehet, hogy Karácsony nem Gyurcsány embere, Gyurcsány nem Soros kutyája, és Dobrev Klára önálló entitás.

Mindenesetre a Fidesz-videó és a Ripost-cikk összegubancolása még mindig sokkal értelmezhetőbb, mint Orbán Viktor időjárásposztja. „Hahó, fészbukosok! Ki örül az esőnek? Kommentben várom a tageket // Who likes the rain? Tag someone in the comment section!” – írta ki a miniszterelnök, miután öt megyében zivatart ígért a meteorológia. Hogy miért hozta lázba az ég esetleges leszakadása, azt a kormányfő nem taglalta, márpedig Orbán – legalábbis a nyilvánosság előtt – nem bíbelődött az idővel, hacsak nem imázsépítés miatt (lásd: kovászos uborka nevelgetése a Karmelita-kolostor erkélyén, az áradó Duna megállítása kézrátétellel). Hogy az eső mennyiben izmosítja a pouvoir-t, az erősen kérdéses. Nem vitás, Tlaloc nagy hatalmú esőistene volt az aztékoknak, de végül elmúlt. És a Netflix testnedvektől csatakos sorozatában is mindenkit lehentel Spartacus, az esőhozó – de végül őt is átüti pár pilum. Ja, majdnem elfelejtettem, lehet, hogy tényleg csak örült az esőnek.

Mert tényleg megeshet, hogy minden az, ami látszik – erre remek bizonyíték a hvg.hu Borkai-botrányról készített tényfeltáró sorozata, ami cáfolja, hogy a szolgálatok, rivális üzleti körök, politikai ellenlábasok és így tovább készítették/készítették az ominózus szexvideót. Az az egyik jelen lévő nő alkotása, csak az orgia résztvevői egyszerűen annyira részegek voltak, hogy nem vették észre: forog a kamera. És az az elmélet is kikukázható, hogy Borkai Zsolt az önkormányzati választások előtti utolsó percben avatta be a Fidesz vezetését kis titkába. A vezérkarban – ahogy a győri sportvilágban – szinte mindenki tudta, mi a stájsz. Csak úgy számoltak: pár elszabadult farok valószínűleg nem borítja a győzelmi esélyeket.

Mert mifelénk – szerencsére vagy sajnos – minden az, aminek látszik.