Orbán-kormány;szakszervezetek;bértárgyalások;2022;

2021-05-26 06:40:00

Állami bértárgyalás: már a választásra időzít a kormány

A kabinet hat hónapos kivárás után engedte meg a nagy állami társaságoknak, hogy megkezdjék az egyeztetést a fizetésemelésekről. Azt viszont továbbra sem közlik, mennyit adnak erre.

Lassan fél éve várnak béremelési ajánlatra az állami közszolgáltató cégek dolgozói, de a kormány halogatja a döntést, az ágazat szakszervezeteinek határozatlansága pedig még Kordás Lászlót is meglepte. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) keddi ülése után meglehetősen lehangoltan jegyezte meg, hogy az érdekvédők csak helyben, a cégeknél tudnak fellépni a felháborító kormányzati hozzáállással szemben, a konföderációk nem tehetnek semmit. A tíz nappal ezelőtt még dühösen beharangozott, kollektív munkaügyi vitát kezdeményező, minden szakszervezet vezetője által aláírt papír azonban annak ellenére a borítékban maradt tegnap, hogy az ülésen Fónagy János államtitkár mindössze arra adta ki az engedélyt a vállalatvezetőknek, hogy leülhetnek tárgyalni a munkavállalók érdekvédőivel, de konkrét ajánlat nem hangzott el.

Az eddigi várakoztatáshoz képest persze ezt is előrelépésként lehet értékelni, ahogy a több vasutas, postás, energiaipari és vízügyi szakszervezetet tömörítő Liga Szakszervezetek elnöke elmozdulást lát abban is, hogy a kormány most először üzente meg határozottan: többéves megállapodásban szeretne gondolkodni. Mészáros Melinda hangsúlyozta, addig tart a türelem, amíg esély van egy megállapodás elérésére, és ma reggel tárgyalnak a MÁV-Volán csoportnál, az energia szektorban 27-én kezdődik el az egyeztetés, a Magyar Posta vezérigazgatója pedig jövő hétfőre hívta bértárgyalásra az érdekvédőket. A vízügyeseknél sajnos még kitűzött időpont sincs a bértárgyalás megkezdésére – tette hozzá.

Abban egységes a szakszervezetek álláspontja, hogy 2021 nem múlhat el bérfejlesztés nélkül, de még az egy vállalaton belül működő érdekvédelmi csoportok sem egyforma elvárásokat fogalmaznak meg. A MÁV-nál 6 százalékos alapbéremelésben és plusz juttatásokban gondolkodnak, a buszvezetőknél és a postások körében van 10 százalékos bérfejlesztési igény is, mert nagyok a területi különbségek, illetve nagy a lemaradásuk az ágazat többi cégéhez képest. Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke ezzel indokolta lapunknak, hogy egyelőre nem mondanak le eredeti követelésükről.

A többi megszólalóhoz hasonlóan Halasi Zoltán, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) vezetője is rossz érzéssel hallgatta Orbán Viktor múlt pénteki rádióinterjújának azt a félmondatát, ami szerint „az állami cégek béreiben nekünk is 2022-re nézve hamarosan döntéseket kell hoznunk”. Ez ugyanis azt üzeni, hogy idei béremelésben nem is gondolkodik a miniszterelnök. Ezért aztán valamennyi érdekvédő azt a forgatókönyvet tartja a legvalószínűbbnek, hogy az év vége felé megemelik valamelyik juttatás, mondjuk a SZÉP kártya keretét és januártól – a választás előtt – adnak béremelést az állami közszolgáltatásokban dolgozó 150 ezer embernek.