Orbán Viktor;Tóth Bertalan;Dobrev Klára;Jakab Péter;

Cinikus gúny, bőr a képén, vicces és dühítő – az ellenzék a „bérből és fizetésből élő” Orbán Viktorról

A kormányváltást szorgalmazó politikusok szerint a felelősök és a tolvajok néhány hónap múlva megtapasztalhatják a magyar valóságot.

Nem csak a hallgatók, az ellenzéki pártok vezetőnek a kedélyét is a végletekig borzolta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjújának az a részlete, amelyben a miniszterelnök – ahogyan arról a Népszava is beszámolt – azt közölte a koronavírus-járvány okozta válságról: 

„Azért megviselt bennünket. Nem csak a vállalkozásokat, hanem bennünket, munkavállalókat is, akik bérből és fizetésből élünk, én is közéjük tartozom.” 

Dobrev Klára, a DK európai parlementi képviselője, egyben pártja ellenzéki előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltje Facebook-videójában úgy reagált:

„Ebben a cinikus mondatban minden benne van arról, hogy a fideszes kiváltságos kevesek, Orbánnal az élen hogyan űznek gúnyt a tisztességes sokakból. A válságot nem kezelték, segítséget nem adtak, széleskörben elérhető állami bérpótlék Európában egyedülálló módon nálunk nem volt, majd akinek mindezt köszönhetjük, az az állami rádióban, a közpénzből működő propagandában siránkozik, hogy milyen nehéz az élet. Éppen azoknak a pénzén teszi ezt, akiknek ő maga nem segített.”

A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje szerint a kormányfő a felelős azért, hogy a járvány és a válság megviselte a valóban bérből és fizetésből élőket.

„A 2022-es kormányváltás után véget vetünk Orbánék urizálásának a magyar adófizetők pénzéből, és nagyon sok fideszes luxuspolitikus meg fogja tudni, milyen a magyar valóság, milyen fizetésből élni”– tette hozzá Dobrev Klára.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke-frakcióvezetője és ugyancsak miniszterelnök-jelöltje a közösségi oldalán fakadt ki:

„És van bőr a képén. Orbán ma azt mondta, hogy – ahogy minden bérből és fizetésből élőt – őt is megviselte a válság, merthogy ő is bérből és fizetésből él. Ő, aki soha egy percet nem dolgozott a Parlament falain kívül. Ő, aki maximum mások béréből és fizetéséből élt mindig is. Ő, aki nem miniszterelnökként fog bevonulni a történelemkönyvekbe, hanem tolvajként, aki ellopott egy országot.”

Az ellenzéki politikus szerint a bérből és fizetésből élőket valóban megviselte a válság, ám a tolvajokat nem.

„Orbán legszűkebb köre a válság alatt is 800 milliárddal lett gazdagabb. Nekik a jövő kiszámítható maradt: dől a lé, ahogy eddig is. Minden más meg legyen a bérből és fizetésből élők baja, ahogy eddig is. Még pár hónap, és a kiszámítható jövő teljesen mást fog jelenteni tolvajnak és tisztességes magyarnak egyaránt. Egészen pontosan ezt: Fizessenek meg a tolvajok, éljenek végre jól a magyarok!”– fogalmazott Jakab Péter.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke úgy vélekedett, hogy „Orbán Viktor szájából meghallgatni, hogy ő is a bérből és fizetésből élők közé tartozik, távolról vicces, közelebbről dühítő.” Az is dühítő, hogy mindig mást mond, mint amit csinál:

„A »közszolgálati« rádióban fizetésemelésről, munkahelyteremtésről, a felsőoktatás fejlesztéséről beszélt, miközben az országban ennek nyoma sincs! Milyen fizetésemelést emleget, amikor pont most szavazta le a Fidesz, hogy havonta 25 ezer forinttal több pénzhez jussanak a minimálbérért dolgozók? Milyen munkahelyteremtésről beszél, amikor brutálisan nő az álláskeresők száma? Idén áprilisban 57 ezer emberrel kevesebb dolgozott, mint az előző hónapban! Mit hord össze a felsőoktatásról, miközben kilopták az egyetemek vagyonát magánalapítványokba?”

Tóth Bertalan azt is kifogásolta, hogy a kormányfő újraindításról beszélt, miközben „a fideszes Alapjogokért Központ” is elismerte, hogy a magyar termelékenység a 2010 előtti időszakhoz képest nem javult. Sőt! Mint mondta, ezért kell kormány- és korszakváltás, legkésőbb 2022-től, hogy ne így legyen.