Előfizetés

Jegykezelőt ütött meg egy férfi a Nagyvárad téren

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.29. 13:30

Fotó: police.hu
A feltételezett elkövetőről felvétel készült.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntett miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen – írja a police.hu. Egy férfi 2021. április 22-én 15 óra 20 perc körül Budapest VIII. kerületében, a Nagyvárad téren nem mutatta meg a jegyét az ellenőrnek. Ezután szóváltásba keveredtek, és egyszer ököllel, egyszer tenyérrel arcon ütötte a jegykezelőt, aki 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedett. A feltételezett elkövetőről felvétel készült. 
A VIII. Kerületi Rendőrkapitányság kéri, hogy aki a képen látható férfit felismeri, személyazonosságával, tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a nap 24 órájában elérhető 06-80-555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es, díjmentes segélyhívó számon.

Két évvel ezelőtt történt a Hableány tragédiája

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.29. 13:17

Fotó: Mohai Balázs / MTI/MTVA
A Dunán tartott szertartáson a magyar hajósokra és a dél-koreai áldozatokra emlékeztek.
Megemlékezéseket tartottak a Hableány sétahajó tragédiájának második évfordulóján: az Ökumenikus Egyház megemlékezésén hajóval keresték fel a baleset helyszínét, míg a Terrorelhárítási Központ munkatársai a Margit híd pesti hídfőjénél helyeztek el koszorút. Az Ökumenikus Egyház rendezvényén Tóth Mihály lelkész vezette a megemlékező szertartást és mondott gyászbeszédet, majd 28 harangütéssel emlékeztek a tragédia során elhunyt magyar hajósokra és a dél-koreai áldozatokra. A résztvevők vízre helyezték koszorújukat és a fehér rózsákat dobtak a Dunába.
Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Hajózási Társaság szóvivője az MTI-nek elmondta: hagyományt kívánnak teremteni a megemlékezésből és minden évben megtartják azt a baleset évfordulóján. A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött és maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván. A szállodahajó 65 éves ukrán kapitányát az ügyészség vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésével és segítségnyújtás elmulasztásával vádolja. Az ügyben tavaly márciusban előkészítő tárgyalást tartottak, amelyen a vádlott közölte, nem mond le a tárgyalás jogáról. A büntetőper jelenleg is folyamatban van. Azt a csütörtöki tárgyaláson mondta el a kapitány, radar nélkül vezette a hajót, mert jók voltak a látási viszonyok, ezért szabad szemmel tájékozódott a tragédia előtt. Frissítés:   Karácsony Gergely főpolgármester a Margit hídnál helyezett el virágokat, és közösségi áldozatán emlékezett meg az áldozatokról. Azt írta, hogy két évvel ezelőtt több család érkezett hazánkba Dél-Koreából, abban a reményben, hogy felejthetetlen emlékeket szerezzenek, hogy megcsodálhassák gyönyörű fővárosunkat, és hazatérve élményeikről mesélve, fényképeiket mutatva elmondhassák szeretteiknek, milyen volt számukra Budapest és Magyarország. Megjegyezte, hogy közülük sokan nem mehettek haza, mert egy borzalmas balesetben életüket vesztették.
„2019. május 29-én süllyedt el a Hableány, ez a szörnyű, érthetetlen katasztrófa 27 embertársunk életét követelte, köztük egy hat éves gyermekét is. Az igazságszolgáltatás végzi a dolgát, az emberi vétséget felelősségre lehet vonni, de ezeket az embereket már soha, semmi sem hozhatja vissza”

– írta.

A politikus szerint az áldozatoknak az emlékezés jut, hogy ahányszor elsétálunk a Duna mellett, rájuk gondolunk és a családjaikra, akik hiába várták vissza őket.
„Ebben a fájdalomban ugyanis, jöjjünk más országból, beszéljünk más nyelvet, egyek vagyunk”

– zárta bejegyzését.

Robotprogrammal több tízezerszer töltötte ki valaki a nemzeti konzultációs kérdőívet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.29. 10:54

Fotó: Gorodenkoff/Shutterstock
Az elkövető a tömeges kitöltésekhez egy programot készített, aminek a működéséről álnéven videót is feltöltött az egyik videómegosztó portálra.
Vádemelési javaslattal zárta a rendőrség a nyomozást a nemzeti konzultációs weboldalt ért támadás ügyében – számolt be róla a police.hu. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozott ismeretlen tettes ellen, aki 2020 szeptemberében támadást kísérelt meg végrehajtani a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról szóló nemzeti konzultációnak otthont adó weboldal ellen. A nyomozást a nemzeti konzultáció weboldalát üzemeltető NISZ Zrt. jelzése alapján rendelték el, miután a rendszergazdák észlelték, hogy a kérdőívet ugyanazon forrásból, hirtelen nagy számban kísérli meg kitölteni egy ismeretlen személy. Az elkövető a tömeges kitöltésekhez egy programot készített, aminek a működéséről álnéven videót is feltöltött az egyik videómegosztó portálra. A felvételen látható volt, amint az automatikus kitöltést lehetővé tevő algoritmus véletlenszerű adatokkal, egymást követően rövid időn belül több tízezerszer tölti ki a kérdőívet. A kibernyomozók azonosították a videót feltöltő, és egyben a programot készítő személyt, akinél 2020. december 16-án házkutatást tartottak, majd a lefoglalt adatok elemzését követően az elkövetőt gyanúsítottként hallgatták ki. A bizonyítékokra tekintettel a KR NNI a nyomozást befejezte, az ügy iratait pedig vádemelési javaslattal küldte el az illetékes ügyészségnek.