járvány;adómentesség;bértámogatás;

Május 31-ig még járnak az adómentességek és a bértámogatások

A kedvezményes áfa az elviteles ételre és a kamatmentes gyorskölcsön is tovább segíti a családokat, a lakosságot és a vállalkozásokat június 1-től - közölte Tállai András.

Május 31-ig még jár a munkáltatói adómentesség a turizmus, a vendéglátás és a szabadidő ágazatban – közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára. Szerinte az adóelengedés több mint 130 ezer dolgozót érint, a gazdaság újraindításának pedig fontos lépése lehet az, hogy hét havi munkáltatói adómentességet kaptak a járvány által leginkább sújtott vállalkozások.

Az államtitkár úgy fogalmazott: az intézkedés érdemi segítséget jelent, hiszen összességében csaknem 30 milliárd forintot hagyhat az érintetteknél. – A májusi adóelengedést az érintett, csaknem 20 ezer vállalkozás minimális adminisztrációval a lehető legegyszerűbben veheti igénybe; csak be kell jelölnie a havi adó- és járulékbevallásában az erre a célra kialakított mezőket. A májusi időszakra vonatkozó bevallást majd június 12-ig kell elküldeni az adóhivatalnak. Május 31-ig még igényelhető az ágazati és a kutatás-fejlesztési bértámogatás is, amelyből a kormányhivatalok május 8-ig már több mint 84 milliárd forintot utaltak ki – tette hozzá. 

Továbbra is a legalacsonyabb, 5 százalékos általános forgalmi adót kell felszámítani az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített ételre és italra. Ez az intézkedés a november 14-i bevezetése óta már több mint 10 milliárd forintot hagyott az érintetteknél.

Azt is közölte, hogy az akár 10 millió forint hitelösszegig elérhető kamatmentes kölcsönt már nemcsak a járvány leginkább sújtotta ágazatokban tevékenykedő kis- és középvállalkozások vehetik igénybe, hanem azok is, amelyeknek az árbevétele a járvány miatt jelentősen lecsökkent.

Fennmarad még a gyorskölcsön is azoknak a kisvállalkozásoknak, egyesületeknek, amelyeknek a tavalyi árbevétele nem haladta meg a 100 millió forintot, és az minimum 30 százalékkal alacsonyabb, mint a 2019-es volt, valamint átlagos állományi létszáma nem haladta meg a 25 főt. Erre a segítségre – mint mondta Tállai András – május 18-ig 5800 igénylés érkezett 47 milliárd forintot meghaladó összértékben.